2023. február 15., szerda

Cheryl Rickman: Magány


Kedves Olvasó!

Köszönöm szépen Csepregi Evelynek és a Partvonal Kiadónak az újabb lehetőséget! 

Az Iránytű sorozat legutóbb megjelent kötete a magány címet viseli. A pandémia után sokan kezdték el kutatni milyen hatással volt az emberekre a bezártság. Az elmagányosodás lelkileg sokakat megterhelt. 

Ez a kötet szól arról, hogy miben más a magány és az egyedüllét. Hogyan lehet a magányt hasznossá átformálni. Hogyan változtassuk meg a nézőpontunkat. Hogyan tudjunk másokkal beszélni. Épít és segít másként nézni magunkra, kapcsolatainkra, megváltoztatni a belső kritikusunkkal való együtt élést. Megmutatja, hogy lehet magányból hasznos énidőt teremteni. 

A korábbi könyvekhez hasonlóan ebben is sok különleges idézet, jó tanács, feladatok vannak. Továbbra is tetszik, ahogy ez a sorozat felépül és a minősége. 

Már várom, hogy a következő kötetet is elolvassam. Csak ajánlani tudom ezt a könyvet! 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4,5/5)

Idézetek:

"Az elkülönítés hosszú évei alatt lassan meg kellett tanulnom elfogadni magam. Rá kellett jönnöm, hogy nem tudom teljesen kitörölni a személyiségem negatív oldalát, azonban törekedhetek nagyobb harmóniára, így mégis elégedett lehetek magammal. Ez olyan kreatív erőket szabadított fel bennem, melyek létezéséről korábban nem is tudtam." Előszó, Terry Waite

"May Sarton költő, író szavaival "a magány az én szegénysége; az egyedüllét az én gazdagsága". Vagy ahogy Paul Tillich teológus fogalmazott: "A nyelv azért alkotta meg a »magányosság« szót, hogy kifejezze a magunkban töltött idő fájdalmát. Az »egyedüllét« szót pedig azért, hogy kifejezze a dicsőségét.
Amíg a magányosság hiányra vagy veszteségre utal, az egyedüllét térre és megnyugvásra. Míg az egyedüllét gyógyító hatással lehet az egészségünkre, a krónikus magány rombolhat és árthat." (21.oldal)

"A jellemed erősségei eltérnek a készségeidtől, a tehetségedtől vagy a szenvedélyeidtől; helyettük a tulajdonságaid olyan csoportját jelentik, melyek megalkotják az egyéni természetedet, valamint meghatározzák a gondolataidat és cselekedeteidet. Például ha valaki összeszedett, vagy jól kommunikál, az készség, ha valaki ügyesen fest, az tehetség, és ha valaki szeret festeni, az szenvedély. Ugyanakkor a kreativitás, a kíváncsiság, az őszinteség, a kitartás, a kedvesség és az alázat mind a jellem erősségei." (55.oldal)

"Az emberek jönnek-mennek, de mi mindig ott leszünk magunknak. Így hát a kapcsolatod önmagaddal a legállandóbb, legkitartóbb, legalapvetőbb mind közül." (77.oldal)

"Szükségünk van társas kötődésekre és támogató kapcsolatokra, hogy jól funkcionáljunk és jó életünk legyen, de az is nagyon fontos az érzelmi jólétünk szempontjából, hogy élvezni tudjuk, ahogy megáll körülöttünk az idő és a tér, és egyedül vagyunk." (179.oldal)


A könyv adatai:

Kiadó:                         Parvonal Kiadó

Megjelenés:                   2022

Oldalszám:                   272

Megvásárolható:           Partvonal Kiadó

Sorozat:                        Iránytű

Fordító:                        Dörgés János


Fülszöveg:

Az ​egyedüllét gyakran a saját döntésünk. A magány soha nem az.

Jó hír: van rá mód, hogy kevésbé legyünk magányosak, és ki tudjunk teljesedni a kapcsolatainkban! Ez a könyv társként és útmutatóként szolgál mindazoknak, akik valaha átélték már a magány fájdalmát: gyengéden vezet a saját magunkkal és másokkal kialakított jobb kapcsolatok felé.
A kötetben leírt praktikus módszerek – a pozitív pszichológia elmúlt két évtizedének eredményei -révén te is megtanulhatsz megbirkózni az elszigeteltséggel, és átértékelheted a magány jelentését.

Ennek a könyvnek a segítségével:
o felfedezheted az egyedül töltött idő előnyeit,
o jobb kapcsolatot teremthetsz magaddal, hogy élvezni tudd az énidőt,
o tartalmasabb kapcsolatokat alakíthatsz ki másokkal,
o biztosíthatod, hogy a meglévő kapcsolataid pozitívak és kielégítőek legyenek.

Cheryl Rickman a pozitív pszichológia módszertanának képviselője, a brit Network of Wellbeing hálózat nagykövete. Gyakorlatias szellemben írt könyvei utat mutatnak a kevesebb aggódás, nagyobb kiteljesedés felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése