2022. március 28., hétfő

2022. március

 Fodor Ákos: Gyöngyök, göröngyök
Szerelem lépte nyomában – ötven év útján



Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm a Fekete Sas Kiadónak a lehetőséget!

Mielőtt nekiálltam Fodor Ákos köteteinek elolvasásához, már ismertem a Tündérpárbeszéd és Egy Pilinszky-dallam című verseit. Mindkettő a mai napig a kedvenceim között szerepel.  E kötet elolvasásával a kedvenc verseim száma igencsak gyarapodott. (Ez a két vers is megtalálható ebben a kötetben.) 

Fodor Ákos játékosan ír a szerelemről, versei magávalragadóak, megindítóak, nem lehet nem szeretni őket. Mindenki megtalálhatja az éppen hozzá illő verset, aki még csak keresi a szerelmet, aki úgy érzi megtalálta az igazit, és akinek végül beteljesületlen szerelem maradt. Fodor Ákos költészete mást jelent az élet különböző szakaszaiban, ezért is kell többször elolvasni. És ha egyszer a kezedbe fogod kedves Olvasó, úgy vélem nem bánod meg, sőt szerintem Te is vissza fogsz térni egy-egy verséhez. 💖

Csak ajánlani tudom Fodor Ákos bármelyik kötetét! 

Ide már csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy a Poetrè Youtube oldalán meghallgathatjátok az Egy Pilinszky-dallam című verset Schoblocher Barbara előadásában. 

Mi is az a Poetrè? A Marie Claire oldalon találtam egy nagyon jó cikket ezzel kapcsolatban, így onnan idézek pár sort. 
"
Nem mindennapi portrésorozatot indított útjára Mádai Vivien. Poetré című projektjében ismert embereket mutat be a kedvenc versükön/irodalmi művükön keresztül, olyan szituációban, ami valamiért meghatározó számukra. Bár korábban is voltak már hasonló kezdeményezések, amelyek lényege szintén az volt, hogy ismert emberek szavaltak el YouTube-videókban szívükhöz közel álló irodalmi műveket, a Poetré továbbgondolta ezt a megoldást, és csavart is egyet rajta. Mádai Vivienék sorozatában az irodalmi mű és az azt elszavaló ismert ember mellett magára a képi látványvilágra is kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek."

Itt megnézhetitek:  Poetré - Schoblocher Barbara

 Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

TÜNDÉRPÁRBESZÉD

- Tudsz játszani?
- Tudok.
- És szeretsz is?
- És szeretlek is.


Egy Pilinszky-dallam

Mikor már csaknem elveszek:
hiányod megfogalmaz.
Két gyengeség beleremeg,
kettejük mily hatalmas!

Lehetetlenségünk ragyog!
Nincs szem, mely belenézhet.
Taglalhatatlan állapot
– nem része az egésznek.

Nincs időnk. Nincs történetünk.
S mi nincs, az múlhatatlan.
Nem ismerünk erényt, se bűnt
az Örök Pillanatban.


EGY ÁLOM SZINOPSZISA

szónál szebbet súgsz,
kezdete és vége nincs,
ölelsz, ölellek


LOVE STORY

Addig kerestelek,
míg meg nem találtál


AXIÓMA

Szabadság az, ha
megválaszthatom: kitől
és mitől függjek.


MIKROMÁNC

meglátni és le-
mondani róla egy pil-
lanat műve volt


VALLOMÁS ÉS JAVASLAT

Már fáradt vagyok
megbocsátgatni - kérlek:
inkább ne bánts meg.


EGYÉLŐPONT

Kiemelsz a veszendőség tengeréből
és felmutatsz.
Kiemellek a veszendőség tengeréből
és felmutatlak.
Egymás kezében ragyogunk; szorongunk
és ragyogunk.



Fülszöveg:

A magyar haiku mestereként számon tartott, 2015 februárjában elhunyt Fodor Ákos így írt készülő, válogatott verseket tartalmazó könyvéről, mely végül első posztumusz köteteként jelenhetett meg: „…verseskötetem örök-új témája: a szerelem. Bő fél-évszázad élményeit, tapasztalatait, gyönyörűségeit és kínjait, kudarcait és sikereit »sorolják el« e tárgyú verseim. Tervem szerint mélységesen komoly és csillámló játékosságú művek »társalognak« itt egymással és – reményem szerint – az Olvasóval.

Komoly, ám nem komor, de nem is frivol JÁTÉK – és talán némi tanulság; életünk egyik leghatalmasabb és legtörékenyebb élmény-szférájának sok nézőpontból történő felmutatása és megcsodálása: ez a szándékom a GYÖNGYÖK, GÖRÖNGYÖK gyűjtemény megalkotásával és nyilvánossá tételével.” A tematika – „Szerelem lépte nyomán” – önmagáért beszél; az érzékenyen formált, mívesen csiszolt, pontosságukban is tökélyre vitt szövegek sokféle aspektusból közelítik meg az örök érzésből eredő élmények szféráját, bárki számára megragadható és befogadható módon. A szerző nyíltan vállalja szubjektivitását, ám amit létrehoz, mégsem marad pusztán magánügy, személyes emlék – sorról sorra a felismerés örömével ajándékozza meg olvasóit, akik gyakran mondják verseiről: „Pontosan ezt érzem, csak én nem tudtam volna ilyen jól megfogalmazni!” Fodor Ákos érvényesen és értékálló módon öntötte tömör formába benyomásait, tűnődéseit (helyettünk is) mindazokról az igazán fontos kérdésekről, amelyek a gondolkodó-érző embert foglalkoztatják – létezésről, életről, halálról, kapcsolatokról. És persze: a felkavaróan csodálatos, a felemelő és földre sújtó, a múlékonyságában is HALHATATLAN szerelemről.
P.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése