2023. február 12., vasárnap

Soma, a beszélő kutya Könyvbemutató Magvető Café


Kedves Olvasó!

A héten a Magvető Caféban jártam könyvbemutatón. Nagyon szépen köszönöm Koch Andreának és a Corvina Kiadónak a meghívást és a könyvet!

Eredetileg Király Levente beszélgetett volna az íróval, de egy szerencsétlen roller baleset miatt utolsó pillanatban Kerékgyártó István lett Majtényi László beszélgető partnere.

Király Levente segített a könyv elkészülésében, míg Kerékgyártó István Lotti nevű kutyája Soma szerelme. Majtényi László köszönetet mondott még Pozsony Anikónak, aki szerezte Somát. 

Majtényi Lászlónak mindig voltak állatai, minddel bensőséges viszonya volt. Ezért érkezett is a kérdés ennyi kutya után miért épp Soma lett a múzsa, vagyis inkább miért ő diktálta az írónak a történeteit? 

Majtényi László nem tudja pontosan meghatározni miért épp Soma és miért épp most készült el a könyv. Ugyanakkor az író megemlítette Soma páratlan szépségét, mellyel több díjat is nyert már.

                                        Kerékgyártó István, Majtényi László, Koch Andrea

Kerékgyártó István négy tematikára osztotta a könyvet, mely szerint a beszélgetést is irányította. 
Első tematika kölyök kutyaként a világ felfedezése. Soma hihetetlen képessége a rombolásban rejlik, bármilyen elképesztő, de egyszer még az egész konyhabútort szétszedte. Összes melltartót kiviszi a kertbe és elfogyasztja, sőt a férfi kapalapok is a gyengéi. Itt ugyanakkor még az író megemlítette, hogy nem ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy az intelligencia egyenlő lenne a szófogadással. Hiszen Soma sokszor nem fogad szót az embereinek (így nevezi a könyvben a gazdáit), miközben intelligenciáját megmutatja a finom falatok ellopásában és hasonló tetteiben. 

Második tematika a világ uralom, mely részében Majtényi László bemutatja a kutya gazdák nehézségeit. Hogyan viszonyul a gazdi a kutya uralmához? Soma nem hasonlít az író korábbi kutyáira. Van, hogy kiborítja, amikor nem hallgat rá, vagy épp kitépi magát a gazdája kezéből és autók között kell kergetni. Ugyanakkor vannak helyzetek, amiket Soma emberei belátnak, hogy rá kell hallgatni, ilyen esett a vadászat. Persze a kettősmércére Soma a könyvben felhívja az olvasó figyelmét, hiszen patkányt jó, ha fog, de ha egy madarat visz az emberei elé, azok kiborulnak. Azonban, ha a macska visz bármilyen állatot, az az ő természetére utal és elfogadják így.

A tematikák között részleteket hallgattunk, amikből már rájöhettem mennyire humoros, aranyos olvasmány a Soma, a beszélő kutya című könyv. 


Harmadik felvonás a szereteté, más lényekkel való érzelmek, és megjelenik a könyvben Soma utálata is. A könyvbemutatón inkább Majtényi László állatokkal való kapcsolatának változásai került szóba. Az író úgy gondolja az emberek látásmódja megváltozik, ha együtt élnek az állatokkal. Saját tapasztalata, hogy korábban nem okozott problémát a számára a horgászat és a vele járó hal gyilkosság, de mióta együtt él a kutyáival már nem annyira szereti. Ha az unokáival elmennek horgászni már inkább visszaengedik a kifogott halakat. Világnézete is változott, egyre inkább a buddhizmus felé fordul. 

Negyedik rész, a kutya egoista, avagy bölcselkedés. Több jogász is van a családban, így természetesen Soma is bölcselkedik a könyvben. Úgy érzi neki is joga van a kolbászra, az ágyra és hasonló dolgokra. Majtényi László szerint az állatok jogai terén fejlődünk, de van még mit változtatni a nézőpontokon, a törvényi oldalon. Evolúciós zsákutca lenne kutyák nélkül az élet. Ha érdekel mit gondol erről Soma akkor érdemes elolvasni a könyvet, hiszen igazából Soma írt, és a szerző csak legépelte a szöveget. 

Magda Soma "tulajdonosa", együtt járnak iskolába. 

Végül elhangzott az a kérdés is, hogy mi lesz a könyv bevételeivel. Soma úgy tervezi, hogy hosszabb kirándulásokra megy együtt a családdal. Soma sok embernek udvarol, így néha megfordul a fejében, hogy lecseréli az embereit. A könyvbemutatón Soma megmutatta mennyire szereti az embereket, hozzám is rögtön odajött simogatásért. Csodálatos élmény volt részt venni ezen a könyvbemutatón. 

A könyvbemutató végén különleges dedikálást is kaptam. 💖


Humoros, kedves, aranyos történet, a könyvbemutatót pedig nagyon jó volt hallgatni. Ha nem tudtál eljönni, de érdekel az esemény, akkor a Corvina Kiadó youtube oldalán visszanézheted és hallgathatod. 
Ide bemásolom a linket: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése