2021. július 11., vasárnap

2021. július

Janikovszky Éva: Égigérő fű


Kedves Olvasó!

Janikovszky Éva gyerekkorom egyik írónője, akitől Anyukám korábban több mesét is felolvasott nekem. Így ezzel a poket zsebkönyvvel kicsit nosztalgiáztam is. 😊

Nagyon aranyos, szívet melengető történet, egymás odafigyeléséről, támogatásáról. Egy kis nyári történet, amit hamar el lehet olvasni és mosolyogni rajta. Úgy érzem nekem most épp erre a mesére volt szükségem. 

A történetben nagy szerepet kap Misu, aki fogadott nagypapájánál egy lakótelepen tölti a nyarat. Itt megismeri a szomszédokat, titkok részese lesz, segít másokon és még új barátokra is szert tesz. 

Kicsit úgy éreztem túl idealista lett a lakóközösség, mégis sokkal jobb lenne, ha nekem is ilyen szomszédok jutottak volna. Ez a mese arra emlékeztetett, hogy régen a mi lakóközösségünk is ennyire figyelt a tagjaira, hogy mindig köszöntünk a szomszédoknak, pár jó szó sem maradhatott ki, ma már ez megváltozott. A rohanó világban a kedves pár perces beszélgetések nem lehetnek az életünk részesei, mindenki magával, a gondjaival van elfogadva és még köszönni sem érnek rá. Habár ez a rohanó életritmus is megjelenik a könyvben a "Fiatalok" nevű karakterek alakjában. 

Moly.hu oldalnak köszönhetően kiderült számomra is, hogy ebből a könyvből film is készült, így következőnek ezt a filmet szeretném megnézni. 

Csak ajánlani tudom, ezt a szívet melengető, aranyos történetet! 💖

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

 "- Én jövőre is ide jövök nyaralni.
- Én is - ígérte Piroska."

"- Te, nem lesz abból baj - kérdezte Misu -, hogy Kamilla néni most mindent olyan szépnek lát? Amióta a Gradicsel-ben dolgozik, azt hiszi, hogy mindenki jó, pedig azért az se igaz. 
- Lehet - bólintott Piroska. - Lehet, hogy baj lesz belőle. De mégsem olyan nagy baj, mint amikor azt hitte, hogy mindenki rossz.
- Valamit csinálni kellene, hogy ne csalódjon az emberekben - mondta Misu. - Mert az borzasztó volna, ha csalódna.
- Tudod mit?  - ugrott föl a padról Piroska. - Nekem eszembe jutott valami. Próbáljuk a rosszakat megjavítani! Most úgysincs más dolgunk, az utolsó titok is kiderült.
Pedig ebben az egyben tévedett Piroska, (...)"

Fülszöveg:

Janikovszky Éva történetének főszereplője Misu, egy kisfiú, aki Dezső bácsinál nyaral Budapesten, a Paripa utcában. A minden gyerek számára alapélményt jelentő hosszú nyári szünet egy különleges kalandjába láthatunk bele éppen úgy, mintha a kapun bekukucskáltunk volna a bérház belső udvarába. Egy nagyváros bármelyik magas lakóházának udvara is lehetne a Paripa utca udvara. Ezt igazán különlegessé maguk a lakók teszik, akik szerethető, a közösségért minden követ és füvet megmozgató emberek. Poldi néni és Poldi bácsi, Kamilla néni és Piroska mind-mind Misu barátai és segítői a nagy tervben, az udvar befüvesítésében. Ez a már klasszikusnak számító történet a közösségről, az odafigyelésről és a közös tervek minden nehézségek ellenére való megvalósításáról szól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése