2020. december 26., szombat

2020. október

Nathaniel Hawthrone: A skarlát betű

Kedves Olvasó!

Ezt a könyvet még a nyáron terveztem elolvasni, de sajnos csak ősszel került rá sor.
Nagyon lassan kezdődik a történet és úgy éreztem túl vagyok pörögve hozzá képest, így nekem is le kellett lassulnom. Ami eleinte elég nehezen sikerült. Közben viszont a történet is egyre izgalmasabb lett.

A szereplők érdekes, jól kidolgozott karakterek. Hester szilárd jelleme, erős akarata elképesztett. A többi szereplőről viszont most inkább nem írnék jellemzőket, mert lelőném az érdekes részeket.

A könyv felhívja a figyelmet, hogy milyen könnyen is tudunk ítélkezni és megbélyegezni másokat. Ugyanakkor Hester kedvessége, ahogy egész életében másokat segített, és közben meg tudta változtatni az emberek és egy közöség szemlélet módját.
Egy-egy lélek több színűsége, vívódása, gondolkodás módja is megjelenik a történetben. Jó volt ezekről olvasni, látni, hogy mennyire másként élhetnek meg emberek helyzeteket.

Nem rég instagramon @kitabu oldalán olvastam erről a könyvről. Ő sokkal részletesebben jellemzi ezt a regényt, csak ajánlani tudom az oldalát, nézzetek be hozzá is!

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"A kard hősei királyokat döntöttek porba. De talán bátrabbak voltak azok a férfiak, akik ha nem is tettleg, de az elmélet világában ahol az ő külön birodalmuk volt, megdöntötték a régi előítéletek egész rendszerét, és a meggyőződést, ami azokkal szorosan összefüggött."

"Az emberi természetnek javára írandó, hogy amikor nem önzése forog eszében, könnyebben hajlik a szeretetre, mint a gyűlöletre."

"Ha a nő csupa gyöngédség, belehal. Ha túléli, gyöngédsége semmisül meg, vagy – látszatra nincs különbség – a szív mélyén rejtőzik el mindörökre."

"A szív maga is bűnrészessé válik, de kénytelen tovább őrizni titkait, míg el nem jön a nap, mikor mindenre fény derül."

Fülszöveg:

Még ​a legszigorúbb irodalmkritikusok is úgy tartják, hogy Nathaniel Hawthorne a XIX. század amerikai irodalmának egyik legnagyobb alakja. 46 éves korában készült el az első, ám azonnal nagyhatású regénye, A skarlát betű. A rendkívül komor hangvételű regény egy házasságtörés története, amelyben az erkölcs és az álszentség keveredik a bűntudat mardosásával és a bosszúvággyal. Hősnője Hester Prynne, akit hűtlenség vádjával elítélnek. Tüzes vassal megbélyegzik, és a vörös A betűt (adultery=házasságtörés) ruháin is hordania kell. Az új-angliai szélsőséges puritanizmus megnyilvánulásaként ez a büntetési forma valóban elterjedt volt a puritánok között. Hester azonban emelt fővel vállalja a megbélyegzést, és gyöngéd szeretettel neveli gyermekét. Hawthorne azokat a hőseit ábrázolja rokonszenvesnek, akik saját belső erkölcsi törvényeik irányítása alatt felül tudnak emelkedni a bigott kötöttségeken. Közéjük tartozik Hester Prynne is. A regény legizgalmasabb erkölcsi dilemmája, amely Hestert és szerelmét is foglalkoztatja, a bűn és az érzelmek felvállalásának kettőssége. A skarlát betű nem a képmutatást ajánlja a dilemma feloldásaként, hanem a természetes erkölcs belső parancsainak követését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése