2022. augusztus 20., szombat

2022. augusztus

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm a Kossuth Kiadónak a lehetőséget!

Ki gondolná, hogy az időutazásnak több, mint 5 szabálya van? És ki lenne az a bátor, aki minden szabály ellenére vállalkozik erre a kalandra? És vajon miért? Ez a rendkívüli könyv választ ad a kérdésekre négy különleges történetet bemutatva. 

Érzelmi hullámvasút volt elolvasni ezt a kötetet. Az első történettel nem tudtam azonosulni, furcsa kezdés, utána viszont három nagyon erős, érzelmes, szomorú élettörténet következett. Miközben megismertem az időutazásra jelentkezőket, addig a kávézóban dolgozók kapcsolatai is megjelentek kiegészítve a történeteket. 

Tetszett, ahogy az írónő felépítette a történeteket, a japán hangulatot, ami végig jelen volt. Szerelem és szeretet, ami négy féleképp jelent meg a kötetben. Kihagyhatatlan olvasmány. 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4,5/5)

Idézetek: 

"Mivel a cikkíró nem talált egyetlen időutazót sem, ezért azt a kérdést is nyitva hagyta, hogy lehetséges-e egyáltalán visszamenni az időben. Ám ha ez még így is lett volna, a szigorú szabályok miatt értelmetlenné vált az időutazás. A cikk azzal zárult, hogy érdekes városi legendákról van szó, noha keletkezésére nincs magyarázat. Annyit még hozzátett a végén a szerző, hogy további szabályok is léteznek, ezeknek a mibenléte azonban ismeretlen."

"Akár a múltba, akár a jövőbe utazik valaki, a dolog lényege, hogy a jelen semmiképpen nem változhat meg. Kérdés ezek után, mi értelme beleülni abba a bizonyos székbe?"

"Kazdu azonban a mai napig hisz abban, hogy bármilyen nehézségekkel szembesülnek is az emberek a jelenben, mindig lesz elég erejük legyőzni azokat. Ha tehát a szék megváltoztathatja valakinek a szívét, a dolog máris elérte a célját. Ennek dacára szokott hűvösségével csak ennyit mond az időutazóknak: 
"Igya meg a kávét, mielőtt kihűl!""


A könyv adatai:

Kiadó:                         Kossuth Kiadó

Megjelenés:                   2018

Oldalszám:                   250

Borító:                        Puhatáblás

Megvásárolható:          Kossuth Kiadó

Sorozat:                           Mielőtt a kávé kihűl 1.


Fülszöveg:

Különös ​városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.

1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.

Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is betérnél? Sokan megtették, közülük most négy ismeretlen szívmelengető történetét ismerheted meg.
Tosikadzu Kavagucsi 1971-ben született Oszakában, Japánban. Szerzőként a Mielőtt kihűl a kávé című könyvével debütált. A könyv egy nagysikerű színdarab alapján íródott, mely elnyerte a 10. Szuginami Drámafesztivál nagydíját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése