2020. december 24., csütörtök

2020. június

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt ; Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb


Kedves Olvasó!

Ezekkel a könyvekkel a Libri és Aegon díj kapcsán találkoztam. Harag Anita könyvéről még Szabados Ági is beszélt, így kaptam hozzá kedvet. 


Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

Élettapasztalatok, élmények és emlékek jelennek meg a versekben. Főként létösszegzésről szól. Őszinte, letisztult, húsbavágó. Ugyanakkor a szerelem is megjelenik a lapokon és ezzel együtt a másság is. Nem tolakodóan, inkább érdekesen. Kellemes versek, kicsi könyv, tetszik a letisztult borító. 

A jövőben szeretnék még Nádasdy Ádámtól olvasni. Több verset is lefotóztam, hogy a telefonomba is el legyen mentve. 

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Fülszöveg:

Nádasdy Ádám versei úgy szólnak hozzánk, ahogy a barátainkkal beszélgetünk: amikor váratlanul elmondanak valami bizalmasat, és mi tudjuk, hogy most a legtöbb, amit tehetünk, ha meghallgatjuk őket. Csakhogy Nádasdy verseinek olvasásával nem is a szövegekkel, de magunkkal vagyunk figyelmesek: ha odafigyelünk rájuk, magunkról tudhatunk meg valami bizalmasat. A Jól láthatóan lógok itt egy megkapóan eleven verseskönyv a villanófényként felragyogó felismerésekről.


Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

Illik a cím a könyvhöz. Figyelemre méltó bemutatkozó kötet. Életszagú, kemény novellákkal teli. Sokoldalú, különböző életszakaszokat mutat be. Traumákról, diszharmóniáról, megakadásokról, életről és halálról szólnak a történetek.

Már az első novella nagyon felkavaró volt. Egyetlen novellára gondoltam, hogy majd a kedvencem lesz, de végül nem így lett. A kutya a szőnyegre pisil című novellára eleinte azt hittem, hogy könnyen azonosulni tudok, hiszen van egy kis kutyám, de én mint testvéremre, legjobb barátomra tekintek. Ebben a novellában a gazdi viszont inkább a problémákat, a nehézségeket emeli ki. Azonban legyen bármilyen nehézségek, rosszalkodás, sose gondoltam volna, hogy bárcsak meghalna, vagy eladnám, kidobnám.

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4,5/5)

Fülszöveg:

Harag Anita történetei ismerős helyzeteket mutatnak meg váratlan szempontokból. Valaki nyelvismeret nélkül próbál helytállni egy multicégnél, valaki a halott apja után próbál rendet rakni annak házában, valaki a demens nagyanyjával próbál szót érteni. A rokonok érthetetlenek, a kapcsolatok keserédesek. Harag Anita 1988-ban született Budapesten. 2018-ban Petri György-díjat kapott. Ez az első kötete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése