2021. március 2., kedd

2021. március

Holly Black: The Wicked King - A gonosz király



Kedves Olvasó!

Az első kötet után kíváncsian kezdtem el olvasni A gonosz király című könyvet. Továbbra sem csalódtam az írónőben. 

Ahogy az előző kötetben, úgy itt is úgy éreztem, hogy lassan kerülnek a helyére a darabkák és a legtöbb érdekes, meglepő fordulatok inkább a könyv végén derülnek ki. Te jó ég, ez a zárás után lehetetlen nem rögtön a harmadik kötet után nyúlni! Na, de előtte azért megírom a második kötetről a véleményemet. 😀

Lássuk, Jude továbbra is az egyik kedvenc főszereplőnőm. Harcias, okos és erős egy olyan világban, ahol mindenki csak lenézi. Cardan-t még mindig hiányolom a történetből, bár A gonosz királyban kicsit több szerepet kapott, mégis úgy érzem ennyi belőle még nem elég. 

A legtöbb szereplőről eddig kiderült, hogy nem olyanok, mint hittem, sok árulás és mulatság volt ebben a könyvben is. Egy pillanatig sem unatkoztam. 

Tetszik, hogy a tündérek képtelenek hazudni, mégis szavaikat aszerint használják, ahogy érdekük kívánja. Manipulatívak és hatalomvágyóak. Lenyűgözött, ahogy a világuk felépül, a részletgazdag leírások és az egész történet kidolgozottsága. Csak ajánlani tudom! ❤️

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"Minden hegynek van lejtője is, mondta anya mindig apának. Egyike volt azoknak a fura szólásoknak, amikről a felnőttek elvárták, hogy megértse őket, pedig semmi értelmük nem volt, mint a „jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok” vagy „az éremnek két oldala van”, meg a teljességgel érthetetlen „királynak is szemébe néz a macska”. Most, hogy ő maga is egy magaslaton állt karddal a kezében, valahogy jobban értette a szólást." 
" Tudni akarod, mit tettem, hogy felemeljen? – kérdezem, és közelebb hajolok hozzá, elég közel ahhoz, hogy érezze a leheletem melegét. – Szájon csókoltam, aztán megfenyegettem, hogy megint megcsókolom, ha nem teszi, amit mondok." 
"A saját életedet könnyű kockára tenni, nem igaz? Könnyű megbékélni a veszéllyel. De egy stratéga néha kénytelen mások életével is számolni, még azokéval is, akiket szeret." 
"– Elmesélek egy történetet – mondja Cardan. – Akarod hallani? Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy emberlány, akit elraboltak a tündérek, és ezért megfogadta, elpusztítja őket.
– Hű! – bukik ki belőlem. – Ez aztán tényleg tükrözi, milyen szar uralkodó vagy, ha azt hiszik, az uralmad alatt elpusztulhat Tündérfölde."  
"Hát persze! Nem lehet egyszerű útvesztő. Nem, nyilván ennek is az én dolgomat kell nehezítenie." 
"Azt hallottam , a halandók szerelme nagyon hasonlít a félelemre. Gyorsabban ver a szívetek. Kiélesednek az érzékeitek. Mámoros állapotba kerültök, talán még bele is szédültök. – Rám pillant. – Igaz ez? Rengeteget megmagyarázna a fajtáddal kapcsolatban, ha kiderülne, valóban össze tudjátok keverni a kettőt."

Fülszöveg:

A ​New York Times bestseller The Cruel Prince – A kegyetlen herceg varázslattal és vérszomjjal teli folytatása.

Elég erősnek kell lenned, hogy fáradhatatlanul újra és újra lesújts.

Az első lecke az, hogy erősödj meg.

Miután kiderült a döbbenetes tény, miszerint Oak Tündérfölde örököse, Jude-nak meg kell védenie az öccsét. Ennek érdekében magához láncolta a gonosz királyt, Cardant, akit a háttérből irányít. Tündérfölde folyamatosan változó politikai szövetségei között még akkor is nehéz lenne lavíroznia, ha Cardan mindenben engedelmeskedne neki. Csakhogy a király mindent megtesz annak érdekében, hogy megszégyenítse Jude-ot, és aláássa a hatalmát, hiába nyűgözi le továbbra is a lány.

Amikor egyértelművé válik, hogy egy Jude-hoz közeli személy el akarja őt árulni, és ezáltal veszélybe sodorná nemcsak a saját, hanem az összes szerette életét, Jude kénytelen az áruló után nyomozni – miközben a Cardan iránt érzett bonyolult érzelmeivel is viaskodik –, hogy halandóként magánál tarthassa a hatalmat a tündérvilágban.

Azt hallottam, a halandók szerelme nagyon hasonlít a félelemre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése