2022. április 24., vasárnap

2022. április

Claudia Hochbrunn · Andrea Bottlinger: Pszichiáter ​látott már?
Zűrös hősök analízisben

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget az Athenaeum Kiadónak és Mosolygó Miklósnak!

Fantasztikus címével azonnal felhívta a figyelmemet ez a könyv magára. Miután kezembe vettem kiderült, hogy Claudia pszichiáter, míg Andrea irodalmár, így a kettőjük szakmai tapasztalatát és szemléletmódját is megismerhettem az olvasás során. Nagyon jó írói stílusuk miatt gyorsan haladtam, a végeredmény pedig üdítő volt. 

A könyvben a két hölgy az irodalmi korokat vette át egy-egy fontos művet elemezve. De először magának a kornak, korszaknak a jelentőségét mutatták be, majd a választott művet és végül egy pszichiáter szemével a főbb karaktereket. Annyit, de annyit nevettem a történeteken, előfordult, hogy a villamoson utazva. 

Egyedül azt sajnálom, hogy nem korábban jelent meg, mert igazán vicces lett volna ha még a középsuliban megvillantom az ebből a könyvből megismert látásmódot. Kíváncsi lennék, hogyan vélekedett volna az irodalomtanárom, ha az egyik órán Oidipusz családi analízisét feltárom, vagy Rómeó nárcisztikus jelleméről magyarázok.

Nagyon tetszett ez a fajta új látásmód, ahogy a könyveket, a koroknak az embereit is analizálják a különböző szakemberek. Remélem lesz még folytatás, mert nagyon szívesen olvasnék más régi remek művekről, ahogyan az irodalmár összefoglalja a történetet és ahogyan egy pszichiáter látja a zűrös karaktereket.   

 Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"Ebben a könyvben az irodalmár-pszichiáter szerzőpáros sorra vesz néhány híres fiktív irodalmi szereplőt, képzeletbeli díványára fekteti és sok humorral kielemzi őket, hogy alaposan feltárja, mi lett volna, ha a nevezett hősök időben pszichiáterhez fordulnak. Más lett volna bármi? Minden a szereplőkön múlott, vagy inkább a környezetükön? 
    Ha szereted az irodalmat, és a pszichológia is érdekel, akkor kísérj el bennünket erre a szórakoztató világirodalmi utazásra, és kövesd végig, ahogy pimaszul megvizsgáljuk néhány híres irodalmi hős elmeállapotát..."

"OIDIPUSZ KIRÁLY
- avagy hogyan képes egy függő személyiségtípus egy egész családot a szakadékba taszítani"

"A történet így foglalható össze: Egy történet a szülői kudarcról és az önbeteljesítő jóslatokról."

"Tehát azt mondhatjuk, hogy az Artúr-monda anyaga még mindig formálódik. Folyamatosan újabb és újabb kiegészítésekkel gazdagodik, amelyek minden esetben az adott kort tükrözik vissza."

"Az Artúr-monda példájából végül jól látható, mennyire fontos, hogy komolyan vegyük a kisgyermekeket és jó példát mutassunk nekik, mivel így már egészen korán megtanulják, hogyan kell alakítani a kapcsolataikat. Ezzel akár egész asztaltársaságokat meg lehetne menteni."

"Azért csodáljuk a mai napig e két fiatal szerelmét, mert az illúziót gyakran előnyben részesítjük a valósággal szemben. Rómeó és Júlia szerelme igazából nem azért volt szerencsétlen, mert végül az életüket adták érte, hanem azért, mert a két fiatal nem egymást szerette, hanem egy elérhetetlen eszményképet hajszoltak. Ennek tudatában az embernek óvakodnia kellene attól, hogy saját szeremét Rómeó és Júlia szerelmével hasonlítsa össze, mivel az nem mély, nemes és a halálig tartó szerelem volt, hanem csupán a szerelem illúzióját megteremtő szerelmi fellángolás."

"Az egyik legérdekesebb dolog Karl Mayjal kapcsolatban, hogy a vadnyugatról írt, miközben sohasem járt Amerikában. Az sem meglepő, hogy ez egész meggyőzően sikerült neki. May élete első felében ugyanis trükkös csalóként és szélhámosként tevékenykedett, így volt némi tapasztalata arról, hogy kell úgy tenni, mintha értene bizonyos dolgokhoz, amelyekről egyébként halvány fogalma sincs. "    

"Korábban a vámpírok a mondák és a legendák világának hátborzongató élőhalottjai voltak, akik ki akarták szívni az élő emberek vérét. Bram Stoker művének diadalmenete után az emberek elkezdtek tragikus alakokat látni bennük. Még mindig vitathatatlanul szörnyetegek, de már emberi gyengeségekkel rendelkeznek. Bárhogy fanyalognak is az Alkonyat kritikusai, hogy Stephenie Meyer tönkretett egy tisztességes horrorfilm-szörnyet, amikor egy szerelmes történetbe kényszerítette, ez eredetileg nem is az ő ötlete volt."    

"A lecsengő 20. és a kezdődő 21. században az emberek egy jobb világban szeretnének élni. És hol találják meg ezt a jobb világot? A képzeletükben. Nem véletlen, hogy éppen egy varázslótanonc hódítja meg a világot - itt az ember végre ismét harcba szállhat a gonosszal, és közben még élvezheti is. Emellett azt is megtanuljuk, hogy teljesen mindegy, ki honnan jön, kicsoda vagy micsoda, az embert csak a tettei minősítik."

"Továbbra is izgalmas lesz az irodalom szemüvegén át követni a világtörténelem alakulását, hiszen minden irodalmi mű a saját keletkezésének korát tükrözi vissza, és ebben az összefüggésben is kell tisztelni az alkotásokat."

Fülszöveg:

Vizsgáljunk ​csak meg néhány híres irodalmi alakot – egy pszichiáter szemével! Meglepő következtetésekre jutunk…
A szórakoztató ismeretterjesztő mű szerzői, a pszichiáter Claudia Hochbrunn és az irodalmár Andrea Bottlinger elképzelte, mi lett volna, ha a mitológiai történetekből (Oidipusz király), a fantasy világából (Alkonyat-sorozat) és korunk emblematikus regényeiből (Harry Potter-sorozat, A szürke ötven árnyalata) előlépő hősök pszichiáterhez mennek, aki kianalizálja őket gyerekkorról, álmaikról, terveikről és erotikus fantáziáikról. A vegyes pacientúra eseteiből kiviláglik: nem is biztos, hogy jól tették volna, ha időben pszichiáterhez fordulnak, mert akkor biztosan nem futják be irodalomtörténeti pályájukat.
A szerzők amellett, hogy felelevenítik és értelmezik a legendás hősök kalandjait, pontos látleletet adnak Artúr király, Merlin, Rómeó és Júlia, Harisnyás Pippi, Drakula vagy éppen Winnetou tetteinek lélektani mozgatóiról – s így talán az olvasó is talál magának fogódzókat saját életének útvesztőiben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése