2022. január 27., csütörtök

Sajtóbemutató - Rosemary Sullivan: Nyomozás Anne Frank ügyében

Kedves Olvasó!

Ma óriási élményben volt részem és szeretnék erről mesélni. A Partvonal Kiadó gondozásában megjelent a Nyomozás Anne Frank ügyében című könyv. Én pedig nem csak a könyvet kaptam meg recenzióban, hanem sajtókapcsolatosnak is meghívtak a könyvbemutatóra, a Gerbeaud kávéházba. 

A bemutatót Dr. Dian Viktória a Partvonal Kiadó igazgatója nyitotta meg, mesélt arról milyen kihívásokat jelentett ennek a könyvnek a kiadása. Ugyanis képzeld el a kiadó négy évig várta a kéziratot és a teljes titoktartás miatt sokáig nem is tudták mire bólintottak rá, milyen lesz ez a könyv. Sőt később is, egészen a megjelenésig szigorú titoktartás övezte a könyvet és az egész világon egyazon napon jelent meg. Persze kedves Olvasó, ha nézted mostanában a híroldalakat tudhatsz róla, hogy valaki kiszivárogtatott információkat, de ezek elolvasása helyett, szerintem inkább válaszd a könyvet.                  

Ezek után Gordon Gábor az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke vette át a szót. Hadd idézzem most a mottójukat: "azért dolgozunk, hogy nagyapáink múltja soha ne válhasson gyermekeink jövőjévé!". Ma január 27-én a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján és az év összes többi napján úgy gondolom emlékeznünk kell a múltra, az áldozatokra, azokra akiket elhurcoltak, akik bujdokoltak, akik túlélték és akik nem. 


Hallgatóság között jelen volt Forgács János bácsi, aki átélte a koncentrációs tábor felszabadítását. Az utolsó tanuk egyike, aki képes és tud beszélni az eseményekről. 


Korentsy Márta a Partvonal Kiadó főszerkesztője és Pécsi Tibor történész, történelem tanár beszélgetését is meghallgattam. Nagyon jó volt részese lenni a hangulatos Arany Szalonban zajló beszélgetésüknek. Sok információ még kíváncsibbá tett, milyen egy döglött, kihűlt aktát megnyitni és az ügyben újra nyomozni. A könyv végén képek vannak a Frank családról, a nyomozókról, az irodájukról, és ami nekem nagyon tetszik, hogy maketten felépítették azt a raktárt, ahol a nyolc ember két évig bujkált. 1944. augusztus 4-én egy razzia során Anne Frankot, a szüleit Edith és Otto Frankot, nővérét Margot Frankot, édesapja kollégáját, annak feleségét és fiát, valamint egy fogorvost a nácik elkaptak, és azon a csütörtökön, - ugyanis mindig csütörtökön, meghatározott órában, óraműpontossággal indítottak vonatokat - az utolsó Bergen-Belsen-be tartó marhavagonra felterelték őket. Egyedül Otto Frank élte túl valamint egy véletlen folytán Anne naplója, ami végül nem kísérte el a lányt a haláltáborba, egyedül a bujkálással töltött két évről ad tanúbizonyságot. Ezt a naplót Otto kiadatta, sőt ahogy a történész mondta egy egész brand épült a napló köré, mára már megkerülhetetlen része lett a holokauszt megemlékezéseknek, többször kiadták a könyvet, film és színpadi mű is készült belőle.  

       

Az egész eseménynek keretet adott Bódi Mónika hegedűművész csodálatos, szívbemarkoló játéka és Töröcsik Franciska színésznő felolvasása a műből, amitől libabőrős lettem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése