2020. december 31., csütörtök

2020. december

Kosztolányi Dezső: Csodát nekem ; Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték


Kedves Olvasó!

Tavaly vettem először Libri karácsonyi díszkönyveket, majd a nyár folyamán megjelent Szerb Antal Utas és holdvilág című könyve dísz változatban. Így egyértelmű volt, hogy a következő díszkiadásokat is szeretném beszerezni. A borítók rögtön magával ragadtak és szerintem az idei karácsonyi könyvek borítója még jobb lett, mint az eddigiek. 


Kosztolányi Dezső: Csodát nekem

Meglepett, hogy rögtön a Szegény kisgyermek panaszai című művel kezdődik a könyv. Teljes egészében bele került, így a könyv egy harmadát teszi ki. Bár ezt kicsit furcsáltam, hiszen történetileg nem mindig kapcsolódott a karácsonyhoz.

A novellák, prózák és versek hol szívet melengetőek, hol szívfacsaróak voltak.
Az illusztrációk, a könyv külseje, belseje nagyon tetszik.

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5) 

Fülszöveg:

Aki ​az 1920-as, 30-as években decembertájt betévedt a Hadik vagy a New York kávéházba, sokszor láthatott a kis márványasztaloknál a szokásosnál buzgóbban körmölő írókat, költőket. Köztük Kosztolányi Dezsőt is. A korszak legolvasottabb társasági lapjai, mint Az Est vagy a Színházi Élet év vége felé felkértek ismert művészeket, hogy írjanak a karácsonyi, szilveszteri számba. És ilyenkor nemegyszer remekművek születtek – Kosztolányi tollából is.
Ezekből válogat az egységes tematika dacára is lenyűgözőn sokszínű és sokhangú, versekkel keretezett, ciklusokba rendezett novellákat tartalmazó Csodát nekem című kötet, amely igazi irodalmi felfedezéseket is kínál az olvasónak: kötetben eddig még meg nem jelent írásokat.
„Egyszerre mintha csoda történnék” – írja Kosztolányi. És valóban, az ő szemében a karácsony maga a színtiszta varázslat. Hiszen az ünnep közeledtével a főváros kockakövein hirtelen „kivirul egy csodálatos, fantasztikus, vadregényes fenyőerdő”, és a „szívekbe őserdők templomi zúgását hinti”. A karácsony az aranyalmákkal, dióval díszített, kandallóban lobogó fával a költészetet, a poézist csempészi hétköznapi életünkbe. Ilyenkor fény gyúl a selyemszőnyeges szobákban éppúgy, mint a dohos alagsori lakásokban. De nemcsak ott, hanem az emberi szívekben is. Az ünnep tisztábbá, igazabbá teszi az embert, rányitja a szemét olyan dolgokra is, amelyek máskor rejtve maradnak előtte.


Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték


Gyönyörű borító, képi illusztrációkkal díszitett kötet. Nekem főként az eleje, a játékok leírásai tetszettek. A novellák közül Karácsonyország fogott meg a legjobban.

Értékelésem: 

✯✯✯✯✯

            (5/5)

Fülszöveg:

Aki ​az 1920-as, 30-as években decembertájt betévedt a Hadik vagy a New York kávéházba, sokszor láthatott a kis márványasztaloknál a szokásosnál buzgóbban körmölő írókat, költőket. Köztük Karinthy Frigyest is. A korszak legolvasottabb társasági lapjai, mint Az Est vagy a Színházi Élet év vége felé felkértek ismert művészeket, hogy írjanak a karácsonyi, szilveszteri számba. És ilyenkor nemegyszer remekművek születtek – Karinthy tollából is.
Felemelőn ünnepélyes vagy fájón nosztalgikus költemények, bölcs humorral átszőtt novellák, gyermeki játékossággal megírt humoreszkek, szatirikus karcolatok, pazar irodalmi paródiák, jövőbe látó, csodás történetek, amelyeknek témája kivétel nélkül a karácsony és a szilveszter. Megannyi ritkaság- és újdonságszámba menő írás – ezeket gyűjti csokorba a Karácsonyi társasjáték című válogatás, amelynek nem egy darabja most először jelenik meg kötetben, a felfedezés örömét kínálva az olvasónak.
Irodalmi unikum az 1927-es Tíz elmúlt év híres társasjátékai című írás, amely arról tudósít, hogy „folyt a szórakozások mindennapi élete, világrengető háborúk és forradalmak korában”. Olyan korban, amikor játszani kelltt, hogy az ember elfelejtse fájdalmait, hangos szavakat kitalálva a sötétben, mint a gyerek, aki fél. A játék azonban nem csak erre való, a játékból nagy felfedezések és felismerések származnak. Ezért játszik Karinthy is bravúrosan, lenyűgözően, a szavakkal. A szó, a humor a fegyvere, egyszerre mesés és valóságos világokat teremt vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése