2022. október 12., szerda

2022. október

Sara Nisha Adams: A könyvlista

Kedves Olvasó!

Különleges ez a kötet, hiszen a Libertine Kiadó első fordítása és a borító is saját tervezés. Ezeken kívül még a Nincs időm olvasni kihívás októberi közös könyve is lett. 

Először arra gondoltam, hogy egy könyv, amiben könyvekről van szó, ez igazán nekem való, ide vele! 😄 Kíváncsian vágtam bele, hiszen tavaly A Holdsugár könyvesbolt rejtélyei című könyv egyik nagy kedvencem lett. Nos, A könyvlista című regényt imádom! 

Mukesh története szívszorító, ahogy elveszítette szeretett feleségét és ahogy a három lánya kezelte a kialakult helyzetet. Szomorú, hogy már csak később jött rá mennyi mindent adhatott volna a kapcsolatuknak az olvasás, a könyvek szeretete. Aztán Mukesh találkozik Aleisha-val, aki a könyvtárban dolgozik, de igazából csak a pénz miatt semmi kedve nem volt ott lenni. A tinédzser lány karaktere először nekem nagyon unszimpatikus volt, de ahogy tovább olvastam meglepett mennyire sokrétű, mennyire képes változni. És persze ott van még a rejtélyes könyvlista, melyről apró morzsákat tudtam meg szépen lassan, hogy a végén összeálljon a csodálatos kép. 

Voltak aranyos, humoros, ugyanakkor szomorú részek is, kész érzelmi hullámvasút volt olvasni ezt a regényt és emiatt is nagyon megszerettem. A szereplők, akiket az írónő megalkotott szerethetőek voltak, kíváncsi voltam a sorsukra, a jellemfejlődésükre. 

Eddig úgy gondoltam, hogy Az időutazó feleségét, mint sorozatot talán egyszer megnézem, de A könyvlista után tuti biztos, hogy el fogom olvasni, ahogy a Ne bántsátok a feketerigót!, a Papírsárkányok és A Manderley-ház asszonya című könyvekhez is meghozta a kedvemet. Sara Nisha Adams pont annyit mutatott ezekből a regényekből, hogy ne lője le a fontos eseményeket, mégis felkeltse az olvasó kíváncsiságát.

Egy szó, mint száz nagyon megszerettem ezt a könyvet és csak ajánlani tudom, hogy kedves olvasó Te is elolvasd! 💖   

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"Néha mindenkinek szüksége van segítségre, Mukesh."

"Tudom, hogy általában nem ilyesmit olvasol, de én magam 21 éves koromban olvastam a Ne bántsátok a feketerigót! című könyvet, éppen egy nehéz időszakon mentem keresztül. Akkoriban nagyon sokat tanultam belőle, segített abban, hogy ismét gyermeki szemmel tekintsek a világra: a jóra és a rosszra is. Olyan volt számomra, mint egy menekülési útvonal: belevetettem magam a könyv világába, az igazságtalanságokba, a szereplők életébe, és annyira elkezdtem törődni mások sorsával, hogy sikerült egy kis távolságot tartanom a sajátomtól. Remélem, hogy neked is segít egy kicsit elmenekülni, szünetet tartani. A könyvek néha eléggé kiszakítanak a valóságból ahhoz, hogy mire visszatérünk, új nézőpontból tekinthessünk az életünkre."

"Neki szánták ezt a listát. Tudta.
Elgondolkodott a cetlire írt üzenet első során: Ha esetleg szükséged lenne rá. Úgy érezte, soha semmire nem volt ennél nagyobb szüksége." 

"A nap megvilágította a Ne bántsátok a feketerigót! oldalait. Ha már úgy döntött, belevág, ez tűnt a megfelelő pozíciónak, a megfelelő kilátásnak és a megfelelő környezetnek ahhoz, hogy az első fejezethez lapozzon, és elkezdje az olvasást."

"- Ha tetszik ajánld neki is. Ennyire egyszerű. Olvass egy könyvet! Ajánlj egy könyvet! Sőt, tudod mit? Ajánld neki akkor is, ha te utáltad. Mindenkinek más az ízlése, és ahogy a nagyanyám mondja: éhes ember nem válogat."

"Mukesh azt kívánta, bárcsak ahelyett, hogy a recsegő ízületek és a romló látás kínozná, először inkább a hallását veszítené el. Az igazán kapóra jött volna neki ebben a családban, ahol mindegyik lánya a normálisnál nagyjából ezer decibellel hangosabban beszélt."

"Aleisha nem is tudta pontosan, miért jegyeztette elő a könyvet az idős férfinak, de amint befejezte a Ne bántsátok a feketerigót!, szeretett volna beszélgetni róla valakivel, a férfi meg éppen olvasmányt keresett. És ki tudja - gondolta -, talán többet akar egy puszta történetnél. Lehet, hogy neki is szüksége van egy barátra, egy beszélgetőtársra."

"Furcsa volt belegondolni, hogy ez a könyv nemcsak az övé, hanem mindenki másé is. Hányan kikölcsönözték már előtte, és még hányan fogják utána... Lehet, hogy a strandon olvasták, a vonaton, a buszon, a parkban, a nappalijukban. Vagy tán a vécén ülve? Remélte, hogy nem! Bizonyos értelemben minden olvasó akarva-akaratlanul kapcsolódott egymáshoz. Mostantól ő is része lesz a láncnak."

"- Jaj, Aleisha! Ez a könyv borzasztóan nyomasztó, tudsz róla?
- Hát, az életem is eléggé az. Tizenhét éves vagyok, és a negyvenéves kollégám megy Ayia Napára helyettem.
- Sajnálom, nyuszikám. Egyszer fent, egyszer lent - mondta Benny, majd boldogan kilépett az ajtón."

"Indira egész életében kutatta a jeleket. Bár a könyvlista először nem tűnt annak, a nő azon kapta magát, hogy folyton visszakúszik a gondolatai közé, mintha fel akarná hívni magára a figyelmet. És ma éppen akkor került a kezébe, amikor arra volt szüksége, hogy elterelje a gondolatait."

"(...) Szóval, akár szeretni fogja a könyvet, akár nem, mindig akad valaki, aki egyetért majd önnel. És jó alkalom arra is, hogy kapcsolatot teremtsünk másokkal."

"El akarta mondani a feleségének, hogy az olvasás segített neki abban, hogy könnyebbnek érezze az idő múlását, hogy kapcsolatot teremtsen másokkal, és megmutatta neki, hogy érdemes kikelni az ágyból, és kimerészkedni otthonról."

"- Aleisha - mondta Mukesh kedvesen. - Kérem, próbálja meg észben tartani, hogy a könyvek nem mindig menekülési útvonalak: néha tanítanak is nekünk valamit. Megmutatják nekünk a világot, nem elrejtik előlünk."

"Ehhez mindig is értett Aidan: összehozta az embereket. Az egész életében ezt csinálta. Segített másoknak, hogy ne érezzék magukat olyan egyedül."


A könyv adatai:

Kiadó:                         Libertine Kiadó

Megjelenés:                   2022

Oldalszám:                   440

Megvásárolható:          Libertine Kiadó

Fordította:                    Höhn Darinka

Borító terv:                 Hlatki Dorottya

Felelős szerkesztő:         Németh Luca Anna


Fülszöveg:

Ha ​esetleg szükséged lenne rá – így kezdődik az a titokzatos könyvlista, amely sokkal több mint olvasnivalók gyűjteménye. Elveszett, magányos, tanácstalan lelkek megmentője és összekötője az a nyolc történet, amely szerepel rajta.

Ki ne érezte volna már, hogy megértésre, szeretetre, elfogadásra vágyik vagy éppen arra, hogy kiszakadhasson a valóságból? Így van ezzel a nemrég megözvegyült Mukesh, aki kétségbeesetten igyekszik felvenni az élete fonalát, szeretett felesége halála után, és kapcsolatot teremteni könyvmoly kisunokájával; és így érzi Aleisha, a céltudatos, ám szorongással teli fiatal lány is aki nem élheti kortársai megszokott életét.

Aleisha egy nap a könyvtárban egy titokzatos könyvlistára bukkan. Ki írhatta? S milyen célból? Vajon mi köti össze a listán szereplő könyveket? Kiváncsiságból belefog az egyik kötetbe, az oldalakat falva pedig rájön, hogy a történet segít enyhíteni a fájdalmán. Amikor a könyvtárba tétován betoppanó Mukeshnek is a kezébe adja a könyvet, varázslat mintha megsokszorozódna.

Miközben sorra olvassák a történeteket, lassan ráébrednek, mi mindent tanulhatnak a regényekből, és mennyi mindent köszönhetnek nekik. A könyvlista megváltoztatja az életüket. És nem csak az övéket…

AZ EDDIGI LEGKÜLÖNLEGESEBB NIOK KÖZÖS KÖNYV!

Ez a könyv túlmutat önmagán, ez a könyv fontos mérföldkő a Libertine életében! Egy különleges regény az olvasás meg- és összetartó erejéről, a történetekről, amelyek átjárják a mindennapjainkat, amelyek a legnehezebb élethelyzeteken is átsegítenek…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése