2022. augusztus 26., péntek

2022. augusztus

 Baár Tünde: A mezítlábas grófnő

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm a Prológus csapatának és a Manó kiadónak a lehetőséget, hogy ezt a fantasztikus könyvet elolvashattam!

A borító és a fülszöveg is rögtön megfogott, éreztem, hogy ez igazán a szívemhez közeli olvasmány lesz. A Dunakanyar szerves része volt a gyermekkoromnak, minden nyáron utaztam arrafelé, Nagymaros, Zebegény, Visegrád, majd fel Börzsönybe. Sok emlékem kötődik ezekhez a helyekhez, most pedig felnőttként már más szemmel tértem vissza. 

Nagyon különleges élmény volt Zebegényben úgy járni, hogy a múlt szemüvegén keresztül figyeltem meg a házakat. Mai napig megtalálhatóak a Napraforgóházak és egy emléktábla a mezítlábas grófnőről. Ha tehetitek látogassatok el ebbe a csoda faluba, sétáljatok a Duna parton, ahol a főszereplők különleges játékokban vettek részt. 

Maga történet nagyon aranyos, két testvér mesébe illő gyermekkorába tekinthet bele az olvasó. Jancsi és Piroska besegít édesanyukájuknak, ugyanakkor játszanak a falubeli gyerekekkel is. Idillikus mindennapjaikba egyszer csak megjelenik a grófi házaspár. Az új lakóknak a gyermekeik már felnőttek és kirepültek a családi fészekből, így Károlyi Lászlóné Apponyi Franciska maga köré gyűjti a falusi gyerekeket, tanítja őket, különleges programokat szervez nekik. Megmosolyogtatott, hogy a falu két mogorva, zárokozott lakóját is belevonta a programokba a grófnő. 

Nagyon élveztem olvasni ezt a könyvet, mosolyt csaltak a játékok az arcomra, az aranyos beszélgetések. A könyv végén Baár Tünde leírta a szereplők sorsát egy epilógusban, ami könnyet csalt a szemembe. A szerző utószavában pedig magáról a mezítlábas grófnőről tudtam meg többet. Róza néni kalendáriumának kimondottan örültem, receptjét szeretném majd kipróbálni, a gyógynövényekről kíváncsian olvastam.

Csak ajánlani tudom ezt a könyvet, mely egyszerre léleksimogató és őrzi a múlt emlékeit! 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"A verandás ház a patak partján állt. Keskeny, füves kertje egészen a hűvös vízig futott."

"A készülő vihar senkinek nem vette el a jókedvét, a felnőttek segítettek a padok, asztalok rámolásában, a gyerekek visítozva rohangáltak fel s alá. Talán ezért maradt el az égiháború? Mert a falu jókedve egészen az égig ért? Egy csepp eső sem esett, a felhők tovaúsztak, és máshol sírták ki magukat."

"A mesében és a valóságban sem mindig minden az, aminek látszik! Egy tündér is lehet hebehurgya, és egy gyomnövény is lehet varázsszer!"

"Az égi világ, ahogy a földi is, tele van csodával, de fájdalommal is. Ha mindig napfény ölelne minket körbe, és nem lenne árnyék, akkor nem értékelnénk azt a boldogságot, amit a nyár hoz elénk. Az élet része a szomorúság is, de ha szerencsések vagyunk, több jut nekünk a vidámsággal teli napokból – mondta csöndesen Napraforgó."

"Pipacs férje csodálta mindhármukat: Róza néni bölcs nyugalmát, Pipacs rátermettségét és céltudatosságát, és lánya harmonikus, okos természetét. Mintha maguk lennének a három évszak: az érett ősz, a boldog nyár, és a reményteli tavasz."

"Mit tanított Napraforgó? Használd a képzeletedet! Legyél tapintatos! Szeresd a változást!"

A könyv adatai:

Kiadó:                         Manó Kiadó

Megjelenés:                   2022

Oldalszám:                   190

Borító:                        Keménytáblás

Megvásárolható:          Manó Könyvek

Sorozat::                         Új Kedvencek


Fülszöveg:

A Duna parti kis falu álmos csendjét váratlan látogató veri fel. Egy igazi grófnő költözik a vízparti kastélyba, és ezzel a helybéliek élete is megváltozik.

Baár Tünde regénye a múlt század Zebegényébe repít vissza, ahol Károlyi Lászlóné Apponyi Franciska maga köré gyűjtötte a falubeli gyerekeket, és varázslatos világot teremtett, a természet kincseivel, sporttal és sok mesével. A pedagógus szerző regényében egy régi világról mesél, átmentve az értékeket a mai gyerekek számára.

A könyvet keresd a Manó könyvek oldalán vagy a bit.ly/mezitlabasgrofno linken!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése