2022. augusztus 8., hétfő

2022. augusztus

Sophie Villard: Madame Exupéry és az égbolt csillagai

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Orosz Andreának és a Kossuth Kiadónak a lehetőséget, hogy elolvashattam ezt a könyvet!

Különleges élmény volt Antoine de Saint-Exupéry Az ember földje című könyv mellett ezt a kötetet párhuzamosan olvasnom. Megismertem Consuelo történetét, aki épp elvesztette szeretett férjét, ami miatt el kellett utaznia és persze ezen az úton ismerte meg a fiatal pilótát és egybe írót. Érdekes találkozás volt, mely bár vonzódást kiváltott, igazi szerelmet még nem. A regény feldolgozza a kapcsolatuk alakulását, hogyan támogatta Consuelo Exupéry karrierjét. Különleges volt olvasni az utalásokat, miközben párhuzamosan épp  Antoine de Saint-Exupéry regényeket olvastam, melyekről szó esett ebben a könyvben is. 

Talán nem írok nagy spoilert, ha elárulom az Exupéry-ék házasága kicsit sem volt egyszerű. Consuelo mindennél jobban szerette a férjét, támogatta, segítette, de Toine inkább gyerek maradt, aki belevetette magát a párizsi életbe és szeretőt tartott. Elhanyagolta a feleségét és kicsit sem foglalkozott az igényeivel. Ez a kötet tökéletesen bemutatja házasságuk nehézségeit Consuelo szemszögéből, végre ő került a középpontba. 

Bár sokan tudják Antoine de Saint-Exupéry végzetét ennek a könyvnek a végén óhatatlanul összeszorul az olvasó szíve és szükségessé válik a zsebkendő. 

Ez a kötet emléket állít egy nőnek, akinek a férje árnyékában kellett élnie, feladnia karrier lehetőségét, aki mindennek ellenére támogatta, szerette őt. 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4,5/5)

Idézetek: 

"Kis feleségem,... elviszlek szép országokba, ahol vannak még titkok, ahol az este olyan friss, mint a frissen vetett ágy, ahol a test ellazul, és ahol a csillagokat szelídítik." Részlet Antoine de Saint-Exupéry Consuelóhoz írt szerelmes leveléből.

"Áttáncolok az életen, és semmi nem akadályozhat."

"Férje, aki nem képes ebben az átlagos világban élni, eltűnt a felhők mögött. Tonio, aki folyamatosan feszegeti a határokat, aki folyton azt mérlegeli, hol van a lehetséges és a lehetetlen határmezsgyéje, újra kivonta magát a gravitáció és a normalitás hatása alól."

"- Hova tűnt a varázslat?
- A varázslat nem létezik - válaszolta Consuelo, és a poharát a mosogatóba tette. - Kivéve talán a könyvekben."


A könyv adatai:

Kiadó:                         Kossuth Kiadó

Megjelenés:                   2022

Oldalszám:                   448

Borító:                        Puhatáblás

Fordította::                      Szombati Éva, Rónay György

Megvásárolható:          Kossuth Kiadó

Sorozat::                          Ikonikus nők


Fülszöveg:

A nő álmai szárnyra keltek a férfival, de túl közel kerültek a csillagokhoz.

Párizs, 1930. Amikor a fiatal festőnő, Consuelo egy partin megismerte Antoine de Saint-Exupéryt, első látásra szerelem bontakozott ki közöttük. A temperamentumos közép-amerikai nő a rejtélyes pilóta múzsájává válik, aki a repülés helyett szívesebben szentelné magát az írásnak és a rajzolásnak. Halhatatlan érzelmeiből születik meg a Kis herceg, amelyben Consuelo a mindennél jobban szeretett rózsa, akit a kis herceg üvegbúrával szeretne megvédeni, és akire szüntelenül gondol, bármely idegen bolygóra vetődik is utazásai során. A könyv világszerte ismertté teszi Exupéry nevét, de a való élet a férfi oldalán nem könnyű Consuelo számára. A nő küzd a férfi hűtlenségével, és azért, hogy festőként végre kiléphessen híres férje árnyékából – amíg Antoine 1944-ben útra nem kel egy sorszerű felderítő repülésre a Földközi-tenger fölött…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése