2023. június 26., hétfő

Bagó Tünde: Ella háborúja

 



Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Pannának az ajánlást és a 21. Század Kiadónak a lehetőséget!

A Kiadó által rendezett könyveseseményen még a kötet elolvasása előtt nagyon sok érdekes információt hallottam. Nagy élmény volt hallgatni az írónőt és Finy Petrát ahogy a regényről beszélgettek, ezért is most ide másolom az általam kiírt interjút: 
    Németországban él jelenleg az írónő, és mindig is érdekelte, hogy egy társadalom hogyan dolgozza fel a II. világháborút, a diktatúrát. Félve, ugyanakkor izgatottan is beszélgetett Dél-Németországban az ott élőkkel. Más nézőpontokat ismert meg, megoldásokat hallott az ellenállásra, hogyan maradtak a legnagyobb szörnyűség közepette is emberek. Foglalkoztatja a civil lakosság által elkövetett bűnök miatt vajon hányan érezhettek bűntudatot, lelkiismeretfurdalást. A történetben a pilóta valós alak, Bagó Tünde még egy amerikai újságban lehozott interjúban olvasott róla. Maga a kötet fikció és tények keveredéséből áll. A főszereplőnő egy múzeumban restaurátorként dolgozott, amit a háború kitörése miatt bezártak. Finy Petra megkérdezte miért ezt a foglalkozást választotta az írónő Ellának. A válasz, mert a történelemhez kapcsolódik, és korábban érdekelte ez a szakma az írónőt is, valamint a restaurátorok az eredeti állapotot őrzik meg. Bagó Tünde történelmet tanít, így fontosnak tartja, hogy a történelmet ne csak megtanuljuk, hanem tanuljunk is belőle. Érzékenyítő és lélekemelő könyv.

Most, pedig kicsit írok az olvasás élményemről is. 😊

Ella karaktere érdekes volt a számomra, a lázadó szemléletmódja, a művészet és a történelem iránti szenvedélye nagyon tetszett, ugyanakkor egy ponton túl úgy megráztam volna több okból kifolyólag is. Ella struccpolitikát folytatott a könyv nagy részében, elvonult a saját világában a szörnyű háború elől és kivonta magát minden munka alól. Egyik, másik kijelentésével folyamatos veszélynek tette ki önmagát és a férjét is. Mindennek ellenére Lukas nemhogy rávilágított volna a helyzetük súlyoságára, inkább támogatta Ella dolgait, óvta a külvilágtól, a diktatúrától, amiért ő maga nagy árat fizetett. Párosukban az olvasó megismerheti az elveiket és vívódásaikat, valamint azt is, hogy mennyire másként látták a túlélésük zálogát. Lukas által olyan nézőpontot is megismertem, amilyet még nem olvastam II. világháborús könyvekben. 

Tetszett az amerikai vonal is, sőt még olvastam volna Mark-ról és arról, hogy az ő története később hogyan alakul. Jó volt az utószóban megtudni, hogy a nagyapja karakterét egy valós személy ihlette. Ahogy a kötet végén azt is megtudtam mi volt valós és mi fikció a könyvben. Nagyon szeretem azon regényeket, ahol a történelem felsejlik, ahol többet tudhatok meg a múltról és ez a kötet pont ilyen. Elgondolkodtatott az emberi természetről, a cselekedeteink miben létéről és még adott szituációkban eltöprengtem vajon én hogyan cselekedtem volna. 

Maga a II. világháború a katonák életéért folytatott harcban, a Gestapo rajtaütéseiben, és a nagypapa történetének felkutatásában sejlett fel. A kötet nagyobb részt viszont inkább a karakterek gondolkodás módját tárta fel, különböző szemléletüket.  

Imádtam a köszönetnyilvánítást elolvasni. Szerintem nagyon illik a borító a történethez és a belső dizájn is. 

Csak ajánlani tudom és már nagyon várom, hogy lássam milyen új történeteket ír Bagó Tünde! 

 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"- A nagy szart - káromkodott Kevin, s a hangja megkeményedett. - A hadsereget nem érdekli a civilek élete, az már ötven éve is így volt, és most is így van. Csak kihasználnak, elhitetik veled, hogy az emberiségért dolgozol, de szó sincs erről. Hidd el, sok olyan barátom van a mozgalomban, akik bevették ezt a dumát, és súlyos árat fizettek érte. Felejtsd el a hadsereget, Mark!" (32.oldal)

"- Emberek milliói élnek ott lent, ezt sohasem szabad elfelejtened. A hadseregben megpróbálták ezt kiverni a pilóták fejéből. Bevettük. Magabiztosan ültünk be a gépeinkbe, elhittük, hogy csak a táj, az üres építmények felett repülünk. Az emberiségért szálltunk fel, miközben élő emberek laktak a városokban, amelyeket bombáztunk. Megmenteni jöttünk, csak előtte a halálba küldtünk mindenkit." (33.oldal)

"- A tárgyakat elvehetik tőlünk, hogy megsemmisítsék, de a tettek olyanok, mint a fába vert szög, örökre nyomot hagynak maguk után. A jók erősítik a fát, a rosszakat meg hiába húzzuk ki egy harapófogóval, ott marad a nyomuk, ami örökké meglátszik majd. A világot a cselekedeteinkkel formáljuk." (43. oldal)

"Őrizd meg a jelent, s hozd el a múltat a jövőnek!" (53. oldal)

"- (...) A világ olyan rövidlátó! Ott pörög egy régi film a szeme előtt, és nem veszi észre, hogy ez a film nemcsak a múltról, hanem a jelenről is szól. 
- A történelem, mint egy távoli rokon - csúszott ki Mark száján." (77.oldal)

"Olyan témák, amelyek nem személyesek, és kellő távolságban vannak a lelküktől. Ezeken az estéken egy távoli világban utazgattak, ahol az érzelmek tabunak számítottak, viszont menedéket épített föléjük az értelem."(182. oldal)

"Köszönet mindazoknak, akik kutatják, feltárják, tanítják, vagy csak befogadják a történelmet, mert általuk nem felejtjük el, kik vagyunk, honnan jövünk és hová tartunk." (287. oldal, Köszönetnyilvánítás)



A könyv adatai:

Kiadó:                         21. Század Kiadó

Megjelenés:                  2023

Oldalszám:                   286

Szerkesztette               Tegyi Timea            

Megvásárolható:           21. Század Kiadó


Fülszöveg:

Történelem és szerelem a Bodeni-tó mellett.

A restaurátor Ella és orvos férje 1944 tavaszán a svájci határ mellett fekvő német kisvárosba, Singenbe költöznek. Lukas a kórházi munkát választotta a frontvonal helyett.

Ellát kétségek gyötrik, tétován botorkál a Gestapo fenyegetésében élő város feszült csendjében.

A háború és a diktatúra éveiben elveszítette munkáját, családját, barátait. Úgy érzi, Lukas cserbenhagyta azzal, hogy belépett a náci pártba és kiszolgálja a politikai hatalmat.

Villájuk teraszáról kilátás nyílik a Hohentwiel várának romjaira. Ella itt üldögélve várja a férjét esténként. A hegytetőn egy nap különös fény villan. A nő a nyomába ered, ezzel olyan kalandba keveredik, amely az egész életét megváltoztatja.

Ella menekül válságba jutott élete és a háború zűrzavarából. Hova vezet az útja ebben a bénult, pusztulásra ítélt világban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése