2023. augusztus 7., hétfő

Őszentsége, a XIV. Dalai Láma · Desmond Tutu · Douglas Carlton Abrams: Az ​öröm könyve

 Tartós boldogság egy változó világban

Kedves Olvasó!

Két különleges vallási vezető utolsó találkozásának lehet tanúja, aki ezt a könyvet kezébe fogja. Desmond Tutu érseknél ugyanis a könyv írása előtt diagnosztizálták újra prosztatarákkal. Mind politikailag, mind egészségügyi szempontokat mérlegelve mindenki tudta ez a találkozó az utolsó lesz a két vezető életében. Ehhez mérten a búcsú is megjelenik a lapokon. 

Carlton Abrams, aki lejegyezte a beszélgetéseket, illetve segített megszervezni ezt a találkozót a saját szemszögéből mutatja be azt a pár napot, az előkészületeket és a beszélgetéseket. Nem csak a szavakra fókuszált, kihangsúlyozta a két férfi közötti erős köteléket. Megpróbálta megértetni az olvasóval, hogy mit is jelent ez a barátság. 

Tetszett, ahogy a Dalai Láma beszélgetett Desmond Tutu-val, hogy nem voltak közöttük vallási ellentétek, sőt elfogadták a másik véleményét, gondolatait, kultúráját. Tökéletesen bemutatták, hogy bár különbözőek vagyunk élhetünk egymás mellett harmóniában, amíg emberségesek vagyunk a másikkal. 

Sok hasonló gondolkodású ember kellene vezetői pozíciókban. 

Maga az öröm megélésével kapcsolatosan szerintem mindenki megtalálja az épp neki fontos, vagy önazonos mondatokat. 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4/5)

Idézetek: 

"A születés talán a legörömtelibb esemény, az élet mégis oly sok szomorúságot, feszültséget és szenvedést tartogat számunkra. Reméljük,  ez a kis könyvecske több örömet és boldogságot hoz az életedbe." (Örömteli meghívás)        

"Céljuk ezzel a könyvvel nemcsak bölcsességük, hanem emberségük közvetítése is. A szenvedés elkerülhetetlen, mondták az együtt töltött hét során, de hogy milyen választ adunk erre a szenvedésre, az csak rajtunk múlik. Semmilyen elnyomó hatalom nem veheti el tőlünk azt a szabadságot, hogy megválasszuk, miként reagálunk." (17. oldal)

"A dalai láma a nyolcadik századi buddhista tanítómesterre, Santidévára utalt, aki ezt írta: "Ha lehet valami tenni a helyzet megoldásáért, mi szükség a bánatra? Ha semmit nem lehet tenni, mi haszna a bánatnak?"" (41. oldal)

"A dalai láma megpaskolta az érsek kezét, és azt mondta: 
- Van egy csomó napunk, semmi probléma. Ha a beszélgetés csak 30 percig vagy egy óráig tartana, akkor le kellene rövidítenünk a válaszainkat.
- Neked kell lerövidítened a válaszaidat - felelete az érsek. - Én rövid vagyok. 
- Először teázzunk, aztán én is rövid leszek." (45. oldal)    

A könyv adatai:

Kiadó:                         Helikon Kiadó

Legutóbbi megjelenés:     2023

Oldalszám:                   324

Fordította                  Illés Róbert

Megvásárolható:           Helikon Kiadó - Libri Könyvesbolt


Fülszöveg:

Korunk ​két fontos spirituális vezetője osztja meg velünk e kötetben nehezen szerzett bölcsességét arról, hogyan őrizhetjük meg az örömet életünkben a sorscsapások ellenére.

A két Nobel-békedíjas vezető egy hetet töltött együtt Dharamszalában a dalai láma 80. születésnapja alkalmából, hogy beszélgessenek egy olyan témáról, amely mindkettőjük számára nagyon fontos: az örömről.

A könyv úgy épül fel, mint egy háromemeletes születésnapi torta. Az emeletek: a dalai láma és az érsek történetei és tanításai az örömről; a boldogságkutatás legújabb tudományos felfedezései; valamint a napi gyakorlatok, amelyek egyensúlyban tartják a két vezető érzelmi és spirituális életét. Mind a dalai lámát, mind Tutu érseket számos nehézség tette próbára az életben, ennek a könyvnek az oldalain pedig beszámolnak személyes küzdelmeikről és megújulásukról. Most, hogy már mindketten az emberélet vége felé járnak, különösen fontos számukra, hogy mindenkihez eljuttassák az üzenetet: csak úgy lelhetünk rá az örömre, ha örömet szerzünk másoknak.
A történelmi jelentőségű hét során a két jó barát saját példáján keresztül mutatta meg, hogyan formálható át együttérzéssel és szeretettel az öröm tünékeny érzelemből tartós létállapottá, mely nemcsak személyes életünket, de szűkebb és tágabb környezetünk, sőt az egész emberiség életét megváltoztathatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése