2023. március 30., csütörtök

James D. Jenkins (szerk.) · Ryan Cagle (szerk.): A ​sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról

 

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Kovács Krisztiánnak és az Agave Kiadónak a lehetőséget!

Már nem emlékszem mikor és melyik filmmel kezdtem a horrorok nézését. Arra viszont emlékszem, hogy olyan tizenhárom éves lehettem és gyakran a keresztapukám feleségével néztem a régi, akár húsz éves horror filmeket. Ez volt a mi kikapcsolódásunk. Sosem a véres, értelmetlen, gyilkosos horrorokat néztük, azokért egyikünk sem rajongott, inkább a kísértetek, démonok, ijesztő, de nem vértől fröcsögő filmeket választottuk. Ezek közül volt, amin nevettünk, lévén, hogy nagyon régieket is néztünk, így a kialakításon, vagy az újabbak közül az értelmetlen történet felépítésen tudtunk kacagni. De voltak nagyon ijesztő filmek is, az igazán borzongatóak. 

Az idő múlásával inkább más műfajok kezdtek el kikapcsolni. Könyvek terén viszont még eddig nem kerestem ezt a műfajt. Ezért is örültem a lehetőségnek, hogy kezembe foghattam ezt a különleges kötetet. 

Örülök, hogy ezzel a válogatással próbáltam ki a horror műfajt. Igazán nagyszerű könyv. Imádtam a bevezetést, ahol a szerzőpáros leírta miért kezdtek ebbe a könyvbe, miért és hogyan kerültek ezek a novellák a kezükbe és végül miért válogatták be őket. Nagyon tetszett a térkép, amin jelölték honnan származnak a novellák írói és egy mondatban próbáltak ott is kedvet csinálni a történetekhez. Továbbá minden történet elején leírták honnan származnak a szerzők és, hogy milyen a horror műfajhoz való hozzá állás az adott országban. 

James D. Jenkins és Ryan Cagle észrevették, hogy a horror műfajban főleg brit és amerikai szerzők kötetei jelennek meg szerte a világon. Ugyanakkor azt is tudják, hogy rajtuk kívül számtalan jó szerző könyve alig jelenhet meg a nemzetközi piacon. Ezért hozták létre ezt a novella gyűjteményt, melybe Veres Attila egyik novellája is bele került, ismertebbé téve a magyar horror szerzőt. 

Fantasztikus volt a munka, amit a szerkesztők és a szerzők is ebbe a könyvbe belefektettek. Az illusztrációk, a borító és a fekete élfestés csak még egyedülállóbbá tették a kötetet. Örültem, amikor megláttam, hogy Veres Attila Magyarországot képviselve bekerült a kötetbe, miután elolvastam a novelláját már biztos vagyok benne, hogy szeretnék még tőle olvasni. 

A történeteken borzongtam és kíváncsian haladtam oldalról oldalra, hogy megtudjam a lezárásukat. Csak ajánlani tudom azoknak, akik ki szeretnék próbálni ezt a műfajt, vagy épp azoknak akik szeretik a horrort. 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek:

"Akár horrornovelláknak, akár griezelverhalennek, historias de terror-nak, skräckberättelsernek, racconti dell'orrorénak vagy (ez a kedvencünk) rémtörténeteknek nevezzük őket, van valami univerzálisan csábító egy kellemesen hátborzongató sztori elmesélésében vagy olvasásában. A rettegés egy egész világa vár arra, hogy a nagyközönség felfedezze. Már csak egyet kell lapozni, és feltárul a horror nemzetközi oldala..."

"James D. Jenkins és Ryan Cagle 2004-ben alapított a Valancourt Booksot, és azóta több mint 500 elveszett vagy figyelmen kívül hagyott írást adtak ki újra, elsősorban a gótikus, természetfeletti és horrorirodalom berkeiből, abból a célból, hogy a modern olvasó számára is elérhetővé és megfizethetővé tegyék ezeket a műveket."


A könyv adatai:

Kiadó:                         Agave Kiadó

Megjelenés:                   2023 

Oldalszám:                   416

Megvásárolható:           Agave Kiadó

Fordította                 Ballai Mária, Bari Máriusz, Bogár Levente, Bosnyák Edit, Farkas Veronika, Juhász Viktor, Kozma Dániel, Molnár Berta Eleonóra, Török Krisztina


Fülszöveg:

A ​World Fantasy- és Shirley Jackson-díjakra jelölt antológia, mely bemutatta a világnak Veres Attilát.

Egy olasz falu, mely egyetlen térképen sem szerepel; egy spanyol boszorkánynövendék, aki szellemekkel és vámpírokkal tölti az idejét; egy törekvő francia nyomozó, aki nem rest okkult tudást latba vetni a sikerért, vagy épp egy perui író, aki bármit megtenne a hírnévért. Csupán néhány momentum a horror műfajának egyik leggrandiózusabb irodalmi válogatásából, melyhez a Valancourt Books szerkesztői több tucat nemzet majdnem húsz különböző nyelven írt horrorirodalmából válogattak, hogy elhozzák a legkiválóbb történeteket.

A könyv összes idegen nyelvű novellája ebben a kötetben jelent meg először angolul, az eleve angol nyelven írt művek pedig – olyan országokból, mint például a Fülöp-szigetek – ekkor kerültek először kiadásra az Egyesült Államokban. Ráadásul ebben a gyűjteményben debütált a tengerentúlon Veres Attila, az Odakint sötétebb, az Éjféli iskolák és A valóság helyreállítása szerzője, aki azóta már lehetőséget kapott egy önálló novelláskötet megjelentetésére is The Black Maybe címmel.

A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról címe nem túloz: példa nélküli vállalkozás, igazi ínyencség a horror műfaj szerelmeseinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése