2020. december 8., kedd

2019. október

 Rejtő Jenő: Az elveszett cirkáló

Kedves Olvasó!

Ezzel a poszttal zárom is a 2019.októberi olvasmányaimat. Rejtő Jenő: Az előretolt helyőrség című könyvéről a 2019.decemberi olvasmányaim között fogok írni másik két könyvével együtt. Márai Sándorról és könyveiről pedig 2020-as olvasmányaim között tudsz majd olvasni. 

Rejtő Jenő az egyik kedvenc íróm. A könyvei mindig megnevetettnek, kicsit el is gondolkodtatnak, igazán kikapcsol. Az elveszett cirkáló szerintem a legjobb művei között szerepelhet, én legalábbis a kedvenceim közé sorolom. 

Különleges volt ez a történet, ugyanis itt jelenik meg Rejtő ikonikussá vált Piszkos Fred, a kapitány alakja és rögtön meg is kedveltem. "Piszkos Fred lett a kapitány. Először örült, hiszen valamikor tiszt volt egy cirkálón, de később szerencsétlen lett, mert életveszélyes fenyegetésekkel rákényszerítették, hogy megfürödjön."

Rozsdást, a főszereplőt rögtön szívembe zártam. Kölyökről bár a történet előre haladtával könnyen ki lehet találni kicsoda is, de mint karakter nekem nagyon tetszett és spoiler: (kevés női szereplőt alkotott Rejtő Jenő és azok közül is kiemelkedik, mint nő, aki végig megy mindenféle kalandon, küzdelmen.)

És még ott van a hirhedt cirkáló, ami ködös éjszakákon olykor fel-, majd eltűnik. Kalandos történetén nagyon jókat nevettem, ahogy a szereplők nevein is. 

Nem csak mint könyvet, de mint képregényt is tudom ajánlani. 💗🛳



Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"Ezután Rozsdással olyasmi történt, ami felmenő ágon száz évre visszamenőleg nem fordult elő a családjában. Könyvtárba ment."

"– Na, jómadarak? Most mi lesz?
– Botrány – felelte hidegen Rozsdás. – Néhány francia és angol admirálist nyugdíjaznak, a világ évszázadokig Anglián röhög, minket felkötnek, azután filmet csinálnak rólunk."

"Piszkos Fred lett a kapitány. Először örült, hiszen valamikor tiszt volt egy cirkálón, de később szerencsétlen lett, mert életveszélyes fenyegetésekkel rákényszerítették, hogy megfürödjön. A fürdés és tisztálkodás még néhány kisebb bonyodalomra vezetett, de végül is részint a nyers erő, részint a rábeszélés hatott."

"A harmadik Gyóntató, tisztességes nevén Bunkó[...]"

"Két üveg valódi skót whiskyt a kocsmáros nyomban a hóna alá vett, és elsietett a belső szobába. Ez az ital nagyon drága volt. [...] A polc mögött ismét feltűnt a kocsmáros, akinek eszébe jutott, hogy a brandyért is nagykár, mert mostanában nehéz hozzájutni, tehát ezt is bevitte magával a szobába, és bezárta az ajtót."

"[...]Ők az egyetlen helyes a stratégia szerint a szemberohanó Hóhérok közé vetették magukat, akik a váratlan összeütközéstől hirtelen szétperdültek. [...] A kocsmáros - ágya alatt - idegesen cigarettára gyújtott, megpróbálta a kárt felbecsülni a csörömpölés alapján, és elhatározta, hogy az utcai ablakot nem csináltatja többé meg."

"- Azt hiszem ma innen nem indulunk - mondta Bunkó. - Ha Fred meglátja ezt a páncélost, akkor holnap sem mer ideállni.
A sötétben hirtelen csobbanásokat hallottak, nagy ladik állt meg a part mellett, és Piszkos Fred ugrott ki belőle.
- Na, gyerünk, gyerünk - mondta gyorsan, suttogva - beszállás.
- Hol a hajó? - kérdezte ámultan a Főorvos.
- Tán kiüsse a szemedet? Itt áll. Ez csak megfelel? Olyan száz mérföldet megy óránként, mint a pinty. Egy évre való szén, olaj és pókerkártya van benne. Csak gyerünk már, mert lopott hadihajóval nem jó itt ácsorogni."

„Szegény Piszkos Fred, ha előre sejti, hogy egy angol hadihajó kapitányának ápoltsági szintjéig mosdatják, aligha vág bele a dologba.”

„Hogy miért nem telepedtek le pénzükkel valahol Piszkos Fred és barátai? Mert egy héten belül halálra unták volna magukat. Tenger, csavargás, kaland nélkül nem tudtak élni."

Fülszöveg:

Krokodil gyilkol, de nem elég alaposan. Hanyagsága nemzetközi konfliktust eredményez.
Kölyök úgy megrémül,hogy azt sem tudja, fiú-e vagy lány. Pedig jó lenne, ha legalább ő tudná!
Piszkos Frednek rossz a lapjárása – a vesztes az angol admiralitás.
A Balmoral cirkáló legény­ségének iszonyú tragédiája: gránát csap a söröshordóba…
Rozsdás, Bunkó, Főorvos Úr, Kölyök, Piszkos Fred és a többiek…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése