2020. november 27., péntek

2019. április

 Hajnóczy Péter: A halál kilovagolt Perzsiából


Kedves Olvasó!

Hajnóczy Pétertől először A hangya és a tücsök című novellát tudom ajánlani. Hajnóczy szerintem roppant jól ír és abban a novellában ez szépen látszódik is. 

A halál kilovagol Perzsiából című könyve egy nagyon rövid történet, de annál mélyebb tartalma van. Már az elején kiderül, hogy a főszereplő egy alkoholista, depressziós férfi. Ezért a történet egy része az alkohol mámorában és összevisszaságában zajlik, míg a másik része apró önsajnálatáról önironiával vegyítve, de annál nagyobb elvonási tünetekről szól. 

Vágy képei keverednek össze delíriumos rémképekkel. És bár figyelmeztetve van, hogy túl sok alkoholot fogyaszt és ebbe bele halhat, mégis a küzdelme a függőségével szemben nehezen, inkább nem nagy sikerrel zajlik. 

Azt, hogy hogyan kezdődik az alkoholizmusa nem mutatkozik meg teljesen, de azt megmutatja, hogy elhagyja a felesége, aki mellett már a találkozásuktól fogva sokat ivott. 

A főszereplő szorongó, kirekesztett, vívódó alkat, aki talán úgy érezheti, hogy az alkohol megoldást jelenthet a próblémáira. A vége és a könyv címe szerintem eléggé összekapcsolódik, utal egyik a másikra. 

Legalább egyszer az életben érdemes elolvasni ezt a rövid könyvet. Elgondolkoztató történet. 



Gyakran megnézem, meghallgatom mások véleményét adott könyvekről, hogy összehasonlítsam a véleményeinket. Mások többet látnak-e bele a történetekbe és akár felhívják a figyelmemet adott történésekre. Belinkelek egy videót, amibe remek gondolatokat hallottam erről a könyvről. 


Értékelésem: ✯✯✯✯✯
                                  (5/5)

Fülszöveg:

A tragikus sorsú Hajnóczy Péternek, a 20. század egyik legizgalmasabb prózaírójának fő művével ismerkedhet meg az olvasó. A kísérleti kisregény Hajnóczy korábbi novelláinak főszereplőjét mutatja be: egy jóhiszemű, szorongásos, egyetemista fiatalembert, aki makacsul kísérletezik a társadalomba való beilleszkedéssel, de őszintesége, természetessége, önazonosságra és szabadságra való vágya megbotránkozást vált ki. Két menekülő út marad: az ital és a szerelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése