2022. augusztus 16., kedd

2022. augusztus

Julianna Margulies: Napsugárlány
Egy rendkívüli élet

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Csepregi Evelynnek és a Partvonal Kiadónak az újabb lehetőséget!

Julianna több híres filmben és sorozatban is szerepelt már, ilyen például a Vészhelyzet, ahol a híres Carol Hathaway nővért alakította, illetve a Férjem védelmében című sorozat, amelyben Alicia Florrick, a megcsalt ügyvédnő szerepébe bújt bele. 

Ebben a könyvben nem csak a híres szerepléseiről esik szó, hanem a gyerekkoráról is, ami engem nagyon meglepett. Hamar kiderül az olvasó számára, hogy Julianna édesanyja elég könnyelmű, fontosabb számára, hogy önmagára találjon, mint az, hogy a gyermekeinek biztonságos környezetet építsen. Állandóan költöznek, hol az Államokban élnek, hol pedig Angliában vagy Franciaországban, a férfiakat pedig hamar elfogyasztja, vagyis semmi biztos pont nincs az életükben. Julianna újra és újra megtanulja az adott élőhelyük szlengjét, öltözködési stílusokat váltogatja aszerint, hogy hol élnek. Bár a ruháikat mindig rongyosra hordják, miközben az édesapukája menő éttermekbe jár új párjával. 

Julianna beavatja az olvasót a magánéletébe, kezdve a gyerekkorával, majd pedig a kapcsolataiba is, és a színészi életébe is. Amikor végül kiszállt a Vészhelyzetből sokan a szájukra vették csupán azért mert visszautasított egy olyan ajánlatott, amit a legtöbben nem mertek volna, most végre az ő szemszögét is megismerhetjük. De azt is elmeséli hogyan indult el a filmes karrierje, Steven Seagel-lal kapcsolatos furcsa emlékét is feltárja az olvasó előtt. 

Nekem nagyon tetszett ez a történet, a kendőzetlen őszinteségével, ahogy bemutatta élete hullámvölgyeit. Sőt ki gondolta volna, hogy még egy fogletörésből is kisülhet valami jó. 

Különleges élettörténetet ismerhettem meg és csak ajánlani tudom azoknak, akiket érdekel a színésznő múltja, gondolkodás módja vagy épp egy érdekes, inspiráló memoár. 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4,5/5)

Idézetek: 

"A gyerekkorom számomra kaotikus volt, néha gyönyörű, mindig szeretettel teli, felépítését és helyszínét tekintve többnyire bizonytalan."

"Anyám rettentő boldog volt a társaságában. És amikor ő szerelmes volt, nekünk nyugodtabb volt az életünk. Olyankor jókedvű volt. Gyorsan felismertem, hogy a stabilitásom az ő boldogságának a függvénye, és a lelkiállapota aszerint változik, hogy kivel jár éppen együtt."

"Anyám félt a macskáktól, Rachel pedig allergiás volt rájuk, de nekem nyolcévesen valahogy sikerült meggyőznöm őket, hogy a macska jó ötlet. Tontónak neveztem el, mert fekete folt volt a szeme körül, mintha álarcot viselne. Noha nem volt tévénk, hallottam a The Lone Ranger (A magányos lovas) című tévésorozatról. A gond csak az volt, hogy összekevertem a magányos lovast (aki az álarcot viselte) a segítőjével, Tontóval. De senki sem vette a fáradságot, hogy kijavítson, ezért a macskán maradt a név." 

"Akkoriban a barnaság volt a divat; annál jobb volt, minél feketébb lett valaki. Amikor leszálltam a Londonban a gépről apám a citromban harapott képével nézett rám: " Sötét hajjal és világos bőrrel utaztál el, és egy merő narancsszínben jöttél haza." De nme érdekelt; szerintem remekül mutattam."

"Az igazat megvallva szerintem csalás volt az egész: végig kellett vonulnom a kifutón, és bemondták, hogy a hajam a dauervizének köszönhető. Ötven fontot fizettek, és az egész egy órába sem telt; nagyszerű módja volt annak, hogy egy kis pluszpénzt szerezzek. Kicsit mindig bűntudatom volt, hogy a természetesen göndör hajammal kapcsolatban hazudnak, de azzal igazoltam magam előtt, hogy ha nem én tenném, valaki mást kérnének fel és nekem nagy szükségem volt a pénzre."


A könyv adatai:

Kiadó:                         Partvonal Kiadó

Megjelenés:                   2022

Oldalszám:                   252

Borító:                        Puhatáblás

Megvásárolható:          Partvona Kiadó

Fordította::                      Szűr-Szabó Katalin


Fülszöveg:

A ​Férjem védelmében és a Vészhelyzet című sorozatokban nyújtott kiváló alakításáról ismert színésznő, Julianna Margulies biztos kézzel jegyzi le élete és munkája történetét ebben a mélyen felkavaró memoárban. Művét a Good Housekeeping az év egyik legjobb könyvének nevezte: „A felnőtté válásról szóló, végtelenül személyes beszámoló egy fiatal nőről, aki zűrzavaros és vándorélettel járó gyermekkora közepette próbál értelemre lelni az őt körülvevő világban.” – Katie Couric Julianna pirospozsgás, eleven kislányként kapta a családjában a „Napsugárlány” becenevet. Nagyon kicsi volt még, amikor elváltak a szülei, így aztán gyermekkorában rengeteget kellett utazgatnia különc anyja és távol lévő apja miatt, s meglehetősen bohém neveltetésben részesült. Élt Párizsban, Angliában, New Yorkban és New Hampshire-ben is, és mindenhol nagy felfordulás, bizonytalanság vette körül. Ekkoriban eszmélt rá, hogy nincs más hátra, neki kell rendet teremtenie a rendetlenségben, segítenie másokon, és végül fiatal nőként megtalálnia a maga útját a világban, hogy elismert színésznő válhasson belőle. Ez persze nem ment könnyen: nehéz döntéseket kellett meghoznia, bonyolult kapcsolatokkal és megsemmisítő visszautasításokkal kellett szembenéznie; ugyanakkor szép számmal akadtak olyan pillanatok is, amikor sors, hit és tehetség összeadódott: Julianna felejthetetlen sikereket könyvelhetett el a pályáján és a magánéletében egyaránt. Ezek a pillanatok változtatták végül nyugalommá a korábbi káoszt. A Napsugárlány című könyv kendőzetlenül őszinte és magával ragadó önéletrajz egy olyan nő tollából, aki a kavarodásban sem hátrál meg, és ezzel erőt ad embertársainak, inspirálja olvasóit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése