2022. november 20., vasárnap

2022. november

Søren Sveistrup: A ​gesztenyeember

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Csepregi Evelynnek és a Partvonal Kiadónak a lehetőséget, hogy elolvashattam ezt a borzongató könyvet!

Idén kezdtem el a krimi, thriller műfajban olvasni, mivel nagyon megkedveltem az eddigi olvasmányaimat, így természetes, hogy eljutottam a skandináv krimiig. Köszönöm Evelynnek, hogy ajánlotta nekem A gesztenyeembert!

Elolvastam a könyvet és megnéztem a Netflixen a sorozatot is. Borzongató élmény volt. Horrorisztikus elemeinek köszönhetően az esti kutya sétánál könnyen megijedtem a mögöttem futótól. 

Az első fejezet 1989-be repíti az olvasót, egy család kegyetlen kivégzésének helyszínére. Ezek után két szálon fut a cselekmény a jelenben. Thulin nyomozó egy társat kap, akit az Europol-tól küldtek Dániába. A két nyomozó viszonya hideg, egyik sem közelít a kezdetekben a másikhoz és az első élmény alapján vonják le következtetésüket a másikkal szemben. Ez persze idővel megváltozik. Thulin és Hess egy sorozatgyilkos nyomába ered, aki módszeresen megcsonkít és kivégez édesanyákat, a helyszínen pedig gesztenyeembereket hagy. A másik szál Rosa Hartung a szociális ügyekkel foglalkozó miniszteré. Rosa egy évvel korábban veszítette el a kislányát, bár a holtest sosem került elő egy férfi bevallotta a gyilkosságot. Mégis a gesztenyeembereken a kislány ujjlenyomatát azonosítják be. 

Ki lehet a gyilkos? Miért öli és csonkítja meg az áldozatait? Miért pont ezeket a nőket választja ki? Hogy kerül a gesztenyeemberekre a halott kislány ujjlenyomata? Ezekre a kérdésekre választad a könyv. 

A sorozat szerintem szinte teljesen lekövette a regény eseményeit, egyedül a végén bántak kicsit kedvesebben Rosa-val. 

Számomra nagyon kemény pszicho-thriller, krimi volt, mégis ha szereted ezt a műfajt ki ne hagyd! Így ősszel szerintem tökéletes borzongató történet. Folyamatosan fenntartja a feszültséget, izgalmas és kiszámíthatatlan. Csak ajánlani tudom!

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4,5/5)

Idézetek: 

"Kozmopolitának látszott. Poggyász nélküli utazónak, akit már nem nyűgöznek le nagyvárosok és távoli tájak. Ha egyáltalán valaha lenyűgözték."

"Gesztenyeember, gyere be! Gesztenyeember, gyere be! Van nálad gesztenye? Köszönöm."

"- És ha tisztában volt azzal, mi történik, és talán még azt is tudta, hogy az anyja semmit sem vett észre, akkor miért őt ölte meg Hauge helyett? 
- Erre sem tudok válaszolni. De van egy tippem. Talán mert azt gondolta, hogy egy anyának tudnia kellene az ilyesmit. Vagy talán mert nem reagált a feljelentésre. Vagy legalábbis nem elég gyorsan. 
- Elég sok az elméletedben a "talán"."

A könyv adatai:

Kiadó:                         Partvonal Kiadó

Megjelenés:                   2022 

Oldalszám:                   466

Megvásárolható:          Partvonal Kiadó

Fordította:                    Sulyok Viktória


Fülszöveg:

Hátborzongató ​pszichothriller a GYILKOSSÁG – THE KILLING filmsorozat szerzőjétől

Koppenhága külvárosban egy csendes októberi reggel a rendőrség egy fiatal, egyedülálló anya holttestére bukkan, akit brutálisan meggyilkoltak és megcsonkítottak: a nőnek levágták az egyik kezét, és a feje fölé egy kis gesztenyéből készült babát lógattak.
Az ügyet Naia Thulin, az ambiciózus fiatal detektív kapja. A partnere Mark Hess, a lelkileg kiégett nyomozó, akit nemrég rúgtak ki az Europolból. A nyomozók felfigyelnek a titokzatos, gesztenyéből készült figurára, ami elvezeti őket egy korábban eltűnt személyhez: a megtalált holttest Rosa Hartung politikusnő tizenkét éves lánya. De a Hartung-ügyet már rég lezárták, a mentálisan beteg férfi, aki anno bevallotta a gyilkosságát, már rács mögött van.
Ám nem sokkal ezután egy másik nőt is meggyilkolnak, és a gyilkosság helyszínén ismét felbukkan a kis gesztenyeember. Thulin és Hess gyanítja, hogy kapcsolat van a Hartung-ügy és a meggyilkolt nők között. De mi lehet az? Nincs sok ideje a nyomozóknak, Thulin és Hess gyakorlatilag versenyt fut az idővel, mert egyre valószínűbb, hogy sorozatgyilkosról van szó, aki korántsem fejezte be ámokfutását…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése