2022. június 18., szombat

2022. június

A hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Finy Petrának és a 21. Század Kiadónak a lehetőséget, hogy ezt a csodálatos könyvet is elolvashattam!

Idén pár nap alatt néztem meg az egész Downton Abbey sorozatot és az első filmet. Egyszerűen imádtam! Annyira magával ragadott a történet, a fantasztikus ruhák, a képi világ és persze maga az angol szokások. 

Nagyon hiányzott a sorozat és sajnos még nem láttam a 2. filmet. De! Itt vannak a könyvek. 

Először A hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyvet olvastam el. Gyönyörű a borító és különleges tapintásával azonnal levett a lábamról. Kívül belül különleges, csodaszép ez a könyv!

Az első oldalakon a ma már híres angol teaivás szokásáról olvastam, hogyan indult és alakult ki. Meglepett, hogy előbb lett mindennapi szokás az ötórai tea, mint, hogy feltalálták volna a hőálló porcelánokat, és ezért előbb a tejet öntötték a tea előtt a porcelánban. Persze a teakultusz után 70 receptet kaptam olyan sütikhez, amiket az angolok mai napig fogyasztanak. A legtöbb sütihez plusz érdekes információkat is adtak. 

Nagyon tetszettek a könyvben megjelenő ínycsiklandó süteményekről a képek, valamint a sorozatból is egy-egy jelenetet is viszont láttam a lapokon. Voltak idézetek, amiknél jelölték, ki melyik évad melyik epizódjában mondta. 

Egy szó, mint száz fantasztikus ez a könyv! Pár receptet kigyűjtöttem, hamarosan ki is próbálom őket. 

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"Kevés ikonikusabb szokás él Angliában, mint a legendás ötórai tea. Mindaz, ami jellemző rá - etikett, finom angol porcelán, szendvicsek és sütemények - a legjobb dolgokat testesíti meg, amit Anglia kínál."

"Ez a könyv tele van a legjobb receptekkel: kekszek és pogácsák, torták és lepények, sós falatkák, lekvárok és zselék, és még sok minden, ami a Downton Abbey idején legendás angol ötórai teához kellett, és kell még ma is."

"A múltban, mielőtt a hőálló porcelán mindennapos lett volna, tejet öntöttek a csészébe a forró tea előtt, hogy megvédjék a porcelánt a megrepedéstől."

"A csészealj mindig az asztalon marad, amikor a csészét felemelik inni. A csészét a fülben találkozó hüvelykujjal és mutatóujjal emelik meg, miközben a középső ujj a fülön nyugszik. A közhiedelemmel ellentétben a kisujjat soha nem szabad felfelé egyenesen tartani, ez durvaságnak számít. A teát csak kortyolgatják, nem nyeldeklik, a csészét pedig minden korty után visszahelyezik a csészealjra."

"VIOLET: Ah. Pont erre van most szükségem. A nevelőnőm mindig azt mondta, hogy az édes tea a kopott idegek legjobb orvossága. Bár hogy miért kell édesnek lennie, azt nem tudta megmondani.
1. ÉVAD 3. RÉSZ"

A könyv adatai:

Kiadó:                          21. Század Kiadó

Fordító                        Hajós Szandra

Megjelenés:                      2022.

Megvásárolható:              21. Század Kiadótól

Oldalszám:                      144

Borító:                            Keménytáblás, vászonborítóval 

Fülszöveg:

Szeretettel ​meghívunk egy…
…ínycsiklandozó ötórai teára

Kötetünk a délutáni teázást, az elegáns étkezést ünnepli, receptekkel, történelmi érdekességekkel és illemszabályokkal.

Az átfogó kalauzban található több mint 150 fényképet a sorozat öt évadjának epizódjaiból, illetve a 2019-es, egész estés filmből válogattuk. A gyűjtemény hetven ínycsiklandozó receptet tartalmaz, amelyek jóvoltából az olvasó éppen úgy teázhat, ahogyan Granthamék tették hőn szeretett sorozatunkban.

Az előszót Gareth Neame, a Downton Abbey producere írta. A kötet betekintést nyújt a tea mint étkezés történetébe, tárgyalja eredetét és különféle változatait. Részletesen bemutatja az etikettet, amelyet az angol arisztokraták teázás közben követtek, ezenkívül kitér arra, hogy milyen szerepet játszott a tea mint étkezés a sorozatban, az emeleten, illetve az alagsor hétköznapjaiban.

A hetven recept sütemény, ízletes falat, édes és sós nyalánkság, amelyeket a teával együtt szolgáltak fel.

Külön fejezetet kaptak:

A sütemények, tészták és kekszek, köztük az olyan klasszikusok, mint a tejszínkrémes scone, a Chelsea-zsemle, vagy az olyan különlegességek, mint a málnás habcsók és az ekler fánk.

Torták, kosárkák és pástétomok: színpompás Battenberg-torták, citromos kosárkák, melengető, fűszeres sötét mézeskalács, ragacsos karamellfelfújt… ellenállhatatlan sütemények mindenféle ízlésvilág számára.

A teához kínált szendvicsek és sós falatok: mini sertéshúsos pite, cornwalli batyuk, gondosan formára vágott szendvicsek, amelyeket finom kencék egészítenek ki.

A gyümölcsdzsemek és egyéb finomságok: zamatos eper-rebarbara lekvár, ribizlizselé, citromkrém, amelyeket mind frissiben, odahaza készíthetünk el.

A gondosan megválogatott receptválaszték Downton világának minden szegletét bejárja, a társalgóban elfogyasztott meghitt délutáni teától a kertben rendezett fényűző teapartiig.

A fényképekkel és a Downton szereplőitől vett idézetekkel teli könyv böngészése közben minden olvasó újrateremtheti és átélheti Downton Abbey ötórai teázásának pompás hagyományait és valódi zamatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése