2022. május 25., szerda

2022. május

Bridget Collins: Árulások

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Finy Petrának és a 21. Század Kiadónak a lehetőséget, hogy az újabb Bridget Collins könyvet is elolvashattam. 

Mondanom sem kell, de fantasztikusan gyönyörű lett ez a borító is! Egyszerűen oda és vissza vagyok a kiadó könyveiért! Imádom, hogy ennyire igényes, nagyon szép munkákat adnak ki!

Ennyit az áradozásomról, mert egyébként napestig bírnám írni a jelzőket a fantasztikus külsőről, de azért a belsőről is szeretnék mesélni. Bridget Collins ismét kemény témákhoz nyúlt, ami egyrészről nehézzé tette az olvasást, másrészről nagyon örülök, hogy bele írta őket. 

A könyvben kezdettől fogva erős társadalomkritika jelenik meg, görbetükröt mutatva a világunkról, egy elképzelt közegben. Eleinte nehezen rázódtam bele a sok ismeretlen szó miatt megfoghatatlan volt a történet, de ahogy egyre jobban elmélyedtem a könyvben annál inkább megértettem és megszerettem. 

Két síkon követtem az eseményeket, egy részről feltárult a múlt, benne szerintem egy igazán fontos problémával amiről igenis beszélni kellene, mégpedig a gyerekek közötti szóbeli és verbális bántalmazásról.  A másik sík pedig a jelen volt, ahol három szemszöget ismertem meg, Léo, Claire Dryden magister ludi és a Patkány. A jelenben volt igazán érezhető a társadalomkritika, ahol is a nők negatív diszkriminációja, vallási üldözés is megjelent. Természeten a két idő sík és a három szemszög összeért és a könyv végén mindent megértettem. A vége felé volt egy olyan csavaros fordulat, amire kicsit sem számítottam, nagyon meglepett vele az írónő. 

Ahogy A könyvkötő című könyv esetében, úgy ennél a kötetnél is még olvastam volna a szereplők történetéről, de végső soron ezt a kötetet is jókor zárta le az írónő.

Tetszett ez a könyv is, örülök, hogy elolvastam. 


Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"- Helyes - folytatja. - Örülök, hogy egyikük sem leledzik abban a tévhitben, hogy definiálni tudják, vagy akár csak meg tudják magyarázni a grand jeu-t. Ez kiindulásnak remek. Addig is vegyük sorra, hogy mivel nem egyenlő a grand jeu. Nem zene. - Az ujjain számlálja. - Nem matematika, nem tudomány, nem költészet. Nem művészet. Nem fikció. Nem performansz. Szigorú értelemben véve nem is játék. - Már újra folyékonyan beszél, jóformán koncentrálnia sem kell, olyan ismerősek a szavak. - A Montverre-ben töltendő idejük során mindezen tárgyakat tanulmányozni fogják, s még többet is; ám ezek csupán aspektusai, elemei annak, ami a grand jeu-t alkotja."


A könyv adatai:

Kiadó:                          21. Század Kiadó

Fordító                        Borbély Judit Bernadett

Megjelenés:                      2022.

Megvásárolható:              21. Század Kiadótól

Oldalszám:                      432

Borító:                            Keménytáblás, védőborítóval 

Sorozat:                        KULT 

    

Fülszöveg:

A ​könyvkötő című #1 nemzetközi bestseller szerzőjétől

Ha az életed hazugságon alapul, lenne bátorságod kimondani az igazságot?
Montverrében, a réges-régi elitakadémián, amely magas hegyek közt búvik meg, a legjobbakat és legélesebb eszűeket képzik arra, hogy tökéletesen helytálljanak a grand jeu-ben – a nagy játszmában –, ebben a rejtelmes, misztikus vetélkedésben, amely a zenét, a művészetet, a matematikát, a költészetet és a filozófiát egyaránt ötvözi. Léo Martin egykor Montverre kiválósága volt, de azóta egy véres tragédia nyomán elveszítette a lendületét, már nem foglalkoztatja a tudományos pálya. Ehelyett a politika vonzásába került, a kormánypárt feltörekvő csillaga lett, hogy aztán egy apró botlás a karrierjébe kerüljön. Most száműzöttként kerül vissza Montverrébe, és maga sem tudja, milyen sors vár rá.
De az akadémia világa már nem is olyan, mint amilyenre Léo abból az időből emlékszik, amikor még rajongott az intézményért. Annak idején férfiak vezetése alatt állt – Montverre első számú embere most nő: bizonyos Claire Dryden. Ő tölti be a Magister Ludi tisztét, vagyis ő a nagy játszma feje. Léo rögtön szokatlan vonzalmat érez a magiszter iránt – mintha rejtélyes kötelék fűzné őket egymáshoz – noha biztos abban, hogy még soha nem találkoztak.
A legendás Nyárközépi Játszma közeledtével – amely az akadémia tanévének legnagyobb szabású rendezvénye – régóta eltemetett titkok kerülnek a felszínre, és évszázados hagyományokat rúgnak fel.

Bridget Collins ezzel az élénk képzelőerőre valló, mívesen megmunkált irodalmi alkotással bizonyítja, hogy nem véletlenül tartják a fantasztikus regények világának egyik legjelentősebb, markáns új hangjának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése