2023. február 11., szombat

V. E. Schwab: Gallant

Kedves Olvasó!

Köszönöm szépen Tegyi Timeának és az Agave Kiadónak a lehetőséget, hogy ezt a könyvet is elolvashattam!

Gallant világa egy különleges utópikus, borzongató, gótikus történet. Elvarázsolt és megsajnáltam Oliviát, a főszereplőnőt. A kötet egy árvaházban indul, ahol Olivia magára maradt, bántják és egyszerűen utál ott lenni. Társa egyedül az édesanyja naplója, mely egyúttal a bizonyíték is arra, hogy a nő megőrült és sosem fog visszatérni a lányért. 

Olivia néma, kevesen értik meg, miközben ő lát olyan lényeket is, amiket más nem. Szürke mindennapjait egy különleges levél változtatja meg, melyben nagybátyja haza hívja. Az árvaház igazgatónője szinte azonnal útnak is indítja a lányt Gallant-ba, az egyetlen hely, amiről az anyja figyelmeztette a naplójában kerülje el. Úgy tűnik Olivia minden figyelmeztetés ellenére nem menekülhet el a sorsa elől, sőt mi több a lány nem is akar ellenállni. Kíváncsisága hajtja előre és bár némasága miatt az emberek alig kommunikálnak vele kérdéseire megtalálja a válaszokat. 

"Mindennek van árnyéka. Még a világnak is, amiben élünk."

Olivia több, mint egy néma kislány, talán az egyedüli aki megmentheti a világot. Miközben feltárul előtte Gallant titkai, szülei története önmagát is jobban megismeri. Ez a történet ugyanúgy szól szellemekről, rémálmokról, a halálról, mint egy kislány otthonra találásáról. 

Tetszett ez a különleges könyv, melynek lapjait nagyon szép rajzok díszítik. Csak ajánlani tudom!


Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4,5/5)

Idézetek: 

"Azoknak, akik keresik az ajtókat, és elég bátrak kinyitni azokat, amelyekre rátalálnak, olykor pedig elég merészek ahhoz is, hogy sajátot teremtsenek." (ajánló)

"Az árnyak nem valóságosak, az álmok nem árthatnak neked, és mindaddig biztonságban leszel, amíg távol maradsz Gallanttól."

"Mindennek van árnyéka. Még a világnak is, amiben élünk."

"Nagyszülők, nagynénik és nagybácsik, unokahúgok és unokaöcsök - Olivia fejében a család egy terebélyes dologként élt, egy gyümölcsöskert volt tele gyökerekkel és ágakkal. Ezzel szemben egyetlen morcos fa lett a jussa." (89.oldal)

"- Ami vagyok, az maga a természet. A körforgás. Az egyensúly. Valami, ami elkerülhetetlen. Mint ahogy az éjszaka és a halál is."(274. oldal)


A könyv adatai:

Kiadó:                         Agave Kiadó

Megjelenés:                   2022

Oldalszám:                   320

Megvásárolható:           AgaveKiadó

Fordító:                       Ballai Mária

Borító:                        puha kötés


Fülszöveg:

Az ​árnyak nem valóságosak,
az álmok nem árthatnak neked,
és mindaddig biztonságban leszel, amíg távol maradsz Gallanttól.

Olivia Prior egész életében azon tűnődött, ki ő valójában és hova tartozik. Ebben egyedül egy vékony, ütött-kopott napló van a segítségére: az anyjáé volt, tele bejegyzésekkel és képekkel, amelyek arra utalnak, hogy a nő elvesztette az eszét, ráadásul a rajzok alig többek tintapacáknál… amíg Olivia észre nem veszi bennük egy kéz, egy ajtó, egy virág és egy koponya körvonalait. Nem sokkal később levelet kap, melyben hazahívják Gallantba. A helyre, ahová az anyja naplója szerint soha nem szabad mennie.

Olivia mégis útra kel. Mi mást tehetne?

Gallantban aztán rátalál az utolsó élő rokonára és a családi kúriára bálteremmel, szalonnal, dolgozószobával és egy hatalmas, színpompás kerttel, valamint egy málladozó fallal és egy vaskapuval, amit soha nem szabad kinyitnia.

Azonban senki nem tud a levélről.

És senki nem árulja el Oliviának, mi kísérti az unokatestvérét az álmaiban, mi történt az anyjával és mi rejtőzik a fal túloldalán.

Vajon az árnyak hívták haza a lányt?

És, ha igen, mit kérnek érte cserébe?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése