2022. augusztus 31., szerda

2022. augusztus

 Maros Edit: A szívemben titokban

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm a Prológus csapatának és a Manó Könyveknek a lehetőséget, hogy elolvashattam ezt a különleges könyvet!

Bevallom először nehezen rázódtam bele a történetbe. Lotti kiskamasz, aki korán elvesztette az édesanyukáját, apukája rokonai pedig nem fogadják el. A nyárra viszont távol az otthonától, számára ismeretlen anyukája rokonainál kell megszállnia. Beszéd stílusa eleinte nagyon nem tetszett, ugyanakkor azt is belátom, hogy Lotti karakter fejlődése így még inkább érződött. 

Érdekes volt a regényben még egy könyvet találni, melyben Karády Katalin története kelt életre. Nagyon tetszett az összekötés, hogy úgy jelent meg a nyomtatásban, mintha egy vonalas füzet lapjait olvastam volna. A legjobban ezek a részek tetszettek. Újra kedvet kaptam a régi filmekhez és érdekelni kezdett a színésznő életrajza. 

Még egyedibbé tette a regényt az írónő utószava a kötet végén. Örültem, hogy megtudtam a kapcsolódását a történethez!

Az Új Kedvencek című könyvsorozat különleges könyveket tartalmaz, engem már a borítójuk is megbabonázott, és nagyon örülök, hogy sikerült két regényt is elolvasnom. 💖

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4,5/5)

Idézetek:

"- Hát itt vagytok? - lépett oda a múlt századi nő hízelgő mosollyal a drága autó mellé. Lotti agyán két gondolat futott át: az egyik, hogy milyen hülye kérdés ez, hiszen láthatja, hogy ott vannak, nem?! A másik pedig, hogy mennyire szürreálisan kontrasztos az apja márkás autója mellett ez az évtizedekkel korábban ragadt nő."

"Az utazások átformálták, megerősítették, és tizenöt évesen mint egy magabiztos, sudár, különleges szépségű fiatal hölgy lépte át a Kereskedelmi Leányiskola kapuját."

"- (...) Amiben maga fellép, az biztos siker lesz! Tódulni fog a közönség! Én mondom, évtizedek óta nem volt ekkora igazi tehetség az operettben, mint maga! Felélesztjük a műfajt! Majd én megmutatom!
Katalin keserűen mosolygott.
- Kedves egy bolond maga!
- Mondja, ugye nem hisz magában?"

"Ki kell derítenie, mi volt ez a felhajtás a dédnagyanyja és Karády körül. Meg kell értenie az idős hölgyet... meg kell próbálnia közel kerülni hozzá, vagy legalábbis megismerni az életét. Ami mégis csak az ő múltja is, nem fordíthat neki érdektelenül hátat. Ennyivel tartozik... az édesanyjának."

" A szívemben titokban
ezeregy nagy titok van.
Ezeregy nagy talán
mind más, ahány 
s erre nagy ok van.

A szívedben titokban
neked is sok titok van,
de ma minden titkod kitárod,
hacsak el nem hibázod."

"- Azt mondják, maga túlságosan szereti a zsidókat.
- Én az embereket szeretem. Függetlenül a származásuktól vagy a vallásuktól. Hát nem ez az egyetlen követhető magatartás? Embernek lenni ebben az embertelen világban! - Katalin hangja remegett a dühtől. Gyűlölte, hogy beskatulyázzák az embereket, hogy nem a tetteik, értékeik alapján ítélik meg őket, hanem mondvacsinált címkék meg bélyegek szerint."

"Valami elindult. Aznap új, békés korszak kezdődött."


A könyv adatai:

Kiadó:                         Manó Kiadó

Megjelenés:                   2022

Oldalszám:                   264

Borító:                        Keménytáblás

Megvásárolható:          Manó Könyvek

Sorozat::                      Új Kedvencek


Fülszöveg:

Lotti száműzetésnek éli meg, hogy vidéki rokonainál kell töltenie a nyári szünetet. Ám megváltozik a véleménye, mikor a padláson rábukkan egy füzetre, amelyből nem csak sosem látott édesanyja gyerekkori alakja bontakozik ki, hanem egy legendás színésznőé, Karády Kataliné is, akit rejtélyes szálak fűznek a kislány dédnagymamájához...

A múlt titkait felfedezve Lotti a saját életére is más szemmel néz, főleg, mikor megismerkedik a kertben segédkező Péterrel...

A könyvet keresd a @manokonyvek oldalán vagy a bit.ly/szivembentitokban linken!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése