2020. december 9., szerda

2019. december

 Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg


Kedves Olvasó!

Ezzel a poszttal el is érkeztünk a 2019-es decemberi olvasmányaimhoz. A képhez csak annyit fűznék hozzá, hogy nem rég vettem csak észre, de tényleg nem egy nyilat szerettem volna a könyvekből kitenni, az egy karácsonyfa szeretne lenni. 😂

Na, de a magyarázat után jöjjön A kis herceg! Mint keményfedeles és mint Poket zsebkönyv is beszereztem. A kettő között igazából csak méretbeli különbségek vannak. A Poket zsebkönyvben ugyanúgy megjelennek a rajzok, mint a keményfedeles könyvekben. 

Nagyon sokan gondolják, hogy ez egy mesekönyv, de nem az. A történet és a mondanivalóját inkább fiatal felnőttek, felnőttek, talán a kamaszok is megértik.

Szerintem nincs olyan ember, aki még egy idézetet sem hallott volna ebből a könyvből. Nagyon sok mondanivalója van ennek a történetnek és biztos elgondolkodtatja az olvasót az életről, a tettekről, célokról. Egy naiv, tiszta gyermeki szemmel figyelhetjük meg a felnőttek világát és a könyv végén azt kívántam bárcsak még gyermek maradhatnék. Olyan kedvesen figyelni és rácsodálkozni a világra, mint ahogy a Kis herceg teszi. Ez a történet sok mindenre tanít, köztük arra, hogy a kis dolgokban is megtaláljuk a csodát, különlegességet, ne váljunk egyhangúvá, szürke felnőtté. 



Értékelésem: ✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."

"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

"– (…) Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem.– Jó, jó, de hogyan? – kérdezte a kis herceg.
– Sok-sok türelem kell hozzá – felelte a róka. – Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz…"

"– Jobb lett volna, ha ugyanabban az időben jössz – mondta a róka. – Ha például délután négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni. Minél előrébb halad az idő, annál boldogabb leszek. Négykor már tele leszek izgalommal és aggodalommal; fölfedezem, milyen drága kincs a boldogság. De ha csak úgy, akármikor jössz, sosem fogom tudni, hány órára öltöztessem díszbe a szívemet…"

"– Itt a sivatagban olyan egyedül van az ember.
– Nincs kevésbé egyedül az emberek közt sem – mondta a kígyó."

"-  Két-három hernyót el kell tűrnöm, ha meg akarom ismerni a pillangókat."

"Én azonban nyugodt maradtam. Eszembe jutott a róka. Aki hagyja, hogy megszelídísék, az a sírás kockázatát is válalja."




Fülszöveg:

Egyszer volt, hol nem volt volt egyszer egy könyv. Ez a könyv egyszerre szól felnőtthöz és gyerekhez, egyszerre tündérmese és nevelődési regény, eredetmítosz és filozófiai bölcselet, érzelmek iskolája és visszaemlékezés, próza és költészet.
E könyv millióknak lett sűrűn idézett kedvenc olvasmánya, amit sokan szinte minden életkorban újra meg újra elővesznek. Ez a könyv - amelynek titkát cikkek, monográfiák és tanulmányok százai fürkészik, amelynek nem egy mondata ma már szállóige, és amelyről még az is tud valamit, aki történetesen sohasem olvasta - a legismertebb, legnépszerűbb és legtöbbet fordított műve a világirodalomnak.
A kis herceg a B612-es apró aszteroidán él egy hiú virág és három tűzhányó társaságában. Innen indul hosszú utazásra, majd a Földre "pottyan", ahol szoros barátság szövődik közte és egy pilóta között. A kis herceg ráébred, hogy távol került azoktól a dolgoktól, amik örömmel töltötték el, és amik értelmet adtak mindennapjainak azzal, hogy szükségük volt a gondoskodásra. Így most magányosabbnak érzi magát, mint valaha. Beszélget az alattvalók nélküli királlyal, és a régésszel, akii azért iszik, hogy elfelejtse az ivás miatti szégyenét. Ők és a többiek megmutatják a kis hercegnek, hogy nem lehet másoktól elzártan élni, mert az nevetséges és hasztalan. Későbbi beszélgetései a rókával megtanítják neki, hogy felelősek vagyunk a kapcsolatainkért. Ezt megértvén elönti szívét a szomorúság, és úgy dönt, hazatér. Minden éjjel, ha felnézünk a csillagos égre, érezhetjük a kis herceg jelenlétét.



Nézzétek meg Szabados Ági videóját, amiben beszél a NIOK könyvklubban A kis hercegről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése