2022. május 30., hétfő

2022. május

Kováts Laura Rozália: Belső tenger
Rozi igaz története

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Csepregi Evelynnek és a Partvonal Kiadónak a lehetőséget, hogy elolvashattam ezt a hiánypótló könyvet!

Úgy gondolom vannak szakmák, ahol nem lehet hibázni, az orvoslás ilyen terület. Mindig felzaklat, amikor arról olvasok, hogy egy orvosi műhibán gyerekek élete múlt. 

Kováts Laura Rozália laikusoknak is érthetően megírta a saját történetét. Nagyon tetszettek a rajzok, a tanárainak, fejlesztő pedagógusoknak a véleményei, amelyek szintén helyett kaptak ebben a könyvben. 

Ez az életrajzi könyv Kováts Adél színésznő előszavával kezdődik. Megható, ahogy ír az anyaságról, kettejük kapcsolatáról, hitéről. A könyv négy főegységre a vízre, a földre, a tűzre és a levegőre lett bontva. Az utolsó rész pedig a kék, ami összefoglalja az egész történetet. Rozi mindent leírt, a baba korától fogva, a nehézségeket és hogyan lendült túl rajtuk. Iskolai problémákról, függőségről, kendőzetlenül és hiánypótlón írt. 

Mindenkinek tudom ajánlani, aki érintett és aki érzékenyíteni, érteni, átérezni szeretne. Kicsiktől a nagyokig bárkinek. 

 Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"Ugyanakkor a vízben lévő mozgás - úszás, búvárkodás, tánc - felszabadít és kikapcsol. Olyankor nem jut eszembe a betegségem. Olyankor csak élvezem a víz érintését. Mégis, a vízről gondolkodva összeszorul a szívem, mert róla minden átélt nehézség eszembe jut.
Ha meg kéne mondanom, hogy milyenfajta víz lennék, akkor azt válaszolnám: állóvíz. Olyan, mint a Balaton."


A könyv adatai:

Kiadó:                         Partvonal Kiadó

Várható megjelenés:       2021.

Megrendelhető:               Partvonal Kiadó

Oldalszám:                   192

Borító:                         Puhatáblás borítóval

 

Fülszöveg:

,,Ha meg kéne mondanom, hogy milyenfajta víz lennék, akkor azt válaszolnám: állóvíz. Olyan, mint a Balaton."

Biztos vagyok benne, hogy Kováts Laura Rozália története ösvény mások számára is, hogy megtalálják életük nehezen feldolgozható eseményeinek az értelmét és a jelentését, s ráleljenek egy megoldásra a sok lehetséges jó megoldás közül. Ő például rátalált az írásra, és makacsul elhatározta, hogy segíteni szeretne a történetével. Miközben írta a könyvét, nem csupán az írót alkotta meg magában, hanem a világra minden szempontból nyitott és őszinte énjét is. Ez pedig nagy bátorságra vall.
Karácsony Ágnes, kommunikációs szakember

A könyv végén található összefoglaló könnyen érthető kommunikációval készült. A Belső tenger elsőként biztosítja a kommunikációs akadálymentesítés egyik formáját az érintetteknek, akik így képesek befogadni Rozi igaz történetét; a szakemberek pedig átélést biztosító edukációs eszközként használhatják a könyvet a témák feldolgozásra.
Farkasné dr. Gönczi Rita, gyógypedagógus

Rozi koraszülött babaként jött a világra, és egy fertőzés utóhatásaként vízfejűséget diagnosztizáltak nála, így születése óta beültetett sönttel éli a mindennapjait. Már kicsi babaként meg kellett tanulnia, hogyan küzdjön az életéért, illetve együtt kellett élnie a tudattal, hogy a többi gyerek számára szinte észrevétlenül elsajátított képességek - mint járni, ülni, később írni vagy számolni - neki komoly kihívást jelentenek és speciális fejlesztéseket kívánnak. Az elmúlt huszonkét évben többször felmerült benne a kérdés: miért pont velem, miért így történtek a dolgok?
Rozi különleges életútja egy koránál érettebb gondolkodású, önmagáért és másokért is kiállni képes fiatal nő megszületését tette lehetővé, aki már képes arra, hogy hálával gondoljon arra, amiért a sors annyi remek segítőt adott neki és a családjának. Szülei ismert emberek - Kováts Adél színésznő és Kováts Tibor balettművész -, akik a történetükkel példát is mutatnak másoknak. Édesanyja természetes kötelességének tartotta, hogy támogassa a Bátor Tábor, az UNICEF és a Bethesda Kórház Alapítvány munkáját, most pedig a lánya, Rozi kér szót.
Őszinte könyvéből megtudhatjuk, hogyan ismerte meg és dolgozta fel küzdelmes babakora történetét, milyen speciális órákra volt szüksége a felzárkózáshoz, hogyan határozta meg a betegsége a kamaszkori lázadásait, és hogyan jutott el a mostani elfogadó és alkotó önmagáig.
Rozi saját történetén keresztül azt üzeni minden hasonló helyzetben lévő családnak: nem vagytok egyedül. A kötet végén a szövegértésben akadályozott számára úgynevezett KÉK összefoglaló található, aminek segítségével ők is megismerhetik Rozi példamutató hozzáállását és egyedi történetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése