2021. szeptember 28., kedd

2021. szeptember

Oscar Wild: A boldog herceg


Kedves Olvasó!

Oscar Wild személye és könyvei már egy ideje érdekelnek. Dorian Gray arcképe című könyvének a filmadaptációját pár éve elkezdtem nézni, de végül nem sikerült végig néznem. Idén szerettem volna Wild két legismertebb művét elolvasni, ezt a sort pedig szeptemberben el is kezdtem A boldog herceg novellás kötettel. 😊 

Az első történet rögtön a címadó is volt. Aranyos, megérintett és összetörte a szívemet, ezt végül is az összes további történetekről elmondhatnám. Mindegyik tanmese, személyiségváltozás, önfeláldozás megjelenik a novellákban. Fontosak és tanulságosak, mégis a könyv közepetájékán már nagyon lenyomta a hangulatomat, hogy a főszereplők, akik sok mindenen keresztül mennek, szenvednek, változnak és sokkal jobbá válnak, végül mégis mindegyikük meghal. 

Moly.hu-n sokan írták, hogy ez a könyv igazából mesék felnőtteknek, amivel teljesen egyet tudok érteni. A történetekben a jó és rossz párhuzama is megjelenik, a változó, önfeláldozó főszereplő kontra kapzsi, ostoba emberekkel. 

Tanulságos történetek voltak és bár csak ajánlani tudom Wild eme könyvét, mégis óvva intelek kedves olvasó nyugodt, kiegyensúlyozott lelki állapotban kezdj ezekhez a történetekhez. 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4/5)

Idézetek: 

"– Hozd el nekem a városból azt a két dolgot, ami a legértékesebb- mondotta az Úr egyik angyalának, és az angyal elhozta az ólomszívet és a holt madarat.
– Jól választottál- szólt az Isten-, mert ez a kismadár örökké énekelni fog az én paradicsomkertemben, és a boldog herceg az én aranyvárosomban dicsőít majd engemet."

"Bizony, csodálatos a szerelem. Értékesebb a smaragdnál, drágább a drága opálnál. Gyöngyön és gránátalmán meg nem vásárolható, nem is árulják a vásártereken. Nem kapható a kereskedőknél, nem is lehet lemérni az aranymérlegen."

Fülszöveg:

Oscar Wilde, „az élet királya” – ahogy magát nevezte – könyörületesebb volt az országló, a valóságos királyoknál. Meséi alapgondolatát a részvét ihlette; részvét a szegények, a nyomorékok, a szerelem áldozatai iránt. S a mesék tájai, a városok, a királyságok, a mágusok és kereskedők – mintha az Ezeregyéjszaka világa kelne új életre a múlt századvégi angol író tollán. Szánalom és áldozat, keleti egzotikum, gazdagság, szemkápráztató ékszerek – ebben a sokszor túldíszített keretben ad szívig ható képet Wilde az emberi lélek legbenső csodáiról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése