2020. szeptember 30., szerda

2019. január

Jane Austen: Büszkeség és balítélet




Kedves Olvasó!

Mint ahogy azt az első posztnál is írtam, most elhozom Neked azt a három könyvet, amivel a 2019-es évet kezdtem. 

A legtöbb könyvmoly már biztosan hallott Jane Austen: Büszkeség és balítélet című klasszikus könyvéről. Tapasztalatom szerint ezt a könyvet vagy nagyon szeretik az olvasók, vagy nagyon nem. Számomra ez a könyv nagyon nagy kedvenc lett.  




De hogyan is találkoztam először ezzel a történettel? Pár évvel ezelőtt láttam a tévében a Kiera Knightly-féle filmet, ami azonnal elvarázsolt. Utána rögtön elhatároztam, hogy el kell olvasnom ezt a könyvet. 

A történet betekintést ad a 18.századba, mégis a szereplők akár a mai világban is élhetnének. Valóságos ábrázolás, gördülékeny történet. Kisebb fordulatok, vicces szócsaták és romantika jellemzi ezt az olvasmányt.

Nagyon szerettem, ahogy Jane Austen megírta Elisabeth Bennet karakterét. A lány, aki imád olvasni, nem érdekli mások véleménye, a saját útját járja. Rajta kívül még az apukáját kedveltem meg, Mr. Bennet-et, aki elviselte felszínes feleségét és szerette a lányait, támogatta őket, még ha nem is értett velük egyet. 

És természetesen Mr. Darcy-t is nagyon megkedveltem. Számomra csak a fejlődése miatt válhatott "álompasivá". Tetszett, hogy bár eleinte gőgös, nem látott túl régi tapasztalatain, sérelmein a történet közben mégis meglátja Lizzie értékeit, túl lát a lány anyukája és húgai felszínességén. Hibázott, de azt később belátja és megpróbálja kijavítani, ez kimondottan tetszett. 




Erről a könyvről nagyon sok plusz információt adott Szabados Ági, aki 2020. áprilisi havi ajánlott könyvnek választotta a Nincs időm olvasni kihívásban. Ha érdekel, hogy mit gondolt Winston Churchil erről a könyvről, hallgass bele! 😊 
Személy szerint ajánlom a NIOK összes kibeszélő videóját és a Lapozz a 99-re! podcasts-et is. 
Be is linkelem ide a youtube videót:



Értékelésem: ✯✯✯✯✯  

                                (5/5)

 

Kedvenc idézeteim: 


„– Súlyos választás előtt állsz, gyermekem. Mától kezdve egyik szülőd idegen lesz számodra. Az anyád nem akar többé látni, ha nem mégy feleségül Mr. Collinshoz, nekem pedig akkor ne kerülj a szemem elé, ha hozzámégy.”

 

„Ami engem illet, én azt a könyvet, amelyik jól van megírva, mindig túlságosan rövidnek találom.”

 

„Kevés embert szeretek igazán, még kevesebbről van jó véleményem. Minél jobban megismerem a világot, annál elégedetlenebb vagyok vele.” 

„A büszkeség inkább azzal függ össze, hogy mi a véleményünk önmagunkról, a hiúság azzal, hogy milyen legyen rólunk mások véleménye.”

 

„– Téved, kedvesem, nagyon is tisztelem az idegeit. Voltaképpen régi barátaim. Idestova húsz éve örökösen rájuk hivatkozik.”


Fülszöveg: 

Szerelmek ​és félreértések klasszikus meséje a XVIII. századvégi Angliából. Az öt Bennet nővér élete a férjkeresés jegyében zajlik: anyjuk megszállottan próbálja biztosítani számukra a megnyugtató jövőt valami pénzes – és lehetőleg rangos – férfiú mellett. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt. Amikor Mr. Bingley, a módos agglegény beköltözik az egyik szomszédos birtokra, felbolydul a Bennet-ház élete. A férfi előkelő londoni barátai és a vidékre vezényelt nyalka, ifjú katonatisztek közt bizonyára számos udvarlója akad majd a lányoknak. A legidősebb lány, a derűs és gyönyörű Jane úgy tűnik, meghódítja Mr. Bingley szívét. Ami Lizzie-t illeti, ő megismerkedik a jóképű, és látszólag igencsak dölyfös Mr. Darcyval, és máris kezdődik a nemek ádáz csatája. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Elizabeth nem várt házassági ajánlatot kap a Bennet-vagyont öröklő unokatestvértől, és amikor Mr. Bingely váratlanul Londonba távozik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért. Ám egy Lydiával kapcsolatos családi válsághelyzet hamarosan ráébreszti hősnőnket arra, hogy mindvégig balul ítélte meg ezt a büszke férfit…

Eredeti hangú, máig modern, magával ragadó történet, melyben magunkra ismerhetünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése