2020. október 18., vasárnap

2019. február

Charlotte Brontё: Jane Eyre




Kedves Olvasó!

Az előző bejegyzéssel le is zártam a 2019 év januári olvasmányaimat. Most pedig elkezdem a februári olvasmányaimról leírni a véleményemet. 

Jane Eyre című könyvet anyukám ajánlotta. Amikor először olvasta velem egykorú lehetett és számára is nagy kedvenc lett. 


Fordulatos történet, teli szomorú és kedves jelenetekkel. Jane sorsa és története nehezen kezdődött, teli küzdelmekkel, szenvedéssel. Ő mégis aranyos és kedves marad. Senkit sem tudna bántani, hiába viselkedtek vele rondán. Erős jellem, aki még a legrosszabb időben sem törik össze, hanem a saját lábára áll. 

Mr. Rochester-rel a kapcsolatát érdeklődve figyeltem. Tetszett, ahogy a kapcsolatuk lapról, lapra mélyedt el. Különlegessége ennek a történetnek, hogy nincs rózsaszín köd, a szereplők valóságosak, átlagosak. Voltak persze olyan jelenetek is, ahol a szemeimmel köröztem, hogy persze ez már túlzás, ilyen nem is lehet, de összeségében egy realista regény. Nagyon tetszett ez a könyv. 

Remélem a jövőben az összes Charlotte Brontё könyvet el tudom majd olvasni. 💗




Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                                          (5/5)

Kedvenc idézetek:

"– (…) Az élet túlságosan rövid ahhoz, hogy huzamosabb időn át haragudjunk az emberekre, és mindent elraktározzunk, ami fáj."

"Legtöbbször úgy van az életben, hogy ami után sokáig, sóvárogva vágyakozunk, későn kapjuk meg."

 

"Az ő társaságában éreztem csak igazán, hogy élek, benne élek, és ő bennem él."
"Nincs nagyobb boldogság, mint ha szeretnek bennünket embertársaink, s mint mikor úgy találjuk: jelenlétünk hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzék magukat."

 

"– Csúf vagyok, Jane?
– Nagyon. Mindig is az volt.
– Puff neki."

 

"Szerető szem kell hozzá, semmi egyéb. Aki szeretettel nézi az arcát, az szépnek fogja találni. Azt is mondhatnám, hogy a férfias erő és bátorság nagyobb hatalom, mint a szépség."

 

"A sors az arcvonásokban van megírva, a homlokon, szemekben, a szemek körül és a száj vonalában."


Fülszöveg: 

A regény vadromantikus cselekménye, érzelmessége révén nagy sikert aratott. Címszereplője koldusszegény árvalány, akit egy komisz nagynéni nevel, majd beadja a lowoodi árvaházba. Jane tanítói oklevelet szerezve egy gazdag birtokos, Rochester házában lesz nevelőnő. A bonyodalmak viszont főként ezután kezdődnek…A bátor és tiszta, önmagához és szerelméhez mindig hű Jane vezeti el a XIX. század Angliájának világába az olvasót, aki az ő tisztán látó szemével figyelheti a kastélyok színesen kavargó társasági életét és a színes kavargás mögött megbúvó könyörtelen önzést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése