2020. december 10., csütörtök

2019. december

 Rejtő Jenő: A megkerült cirkáló, Az előretolt helyőrség, Az ellopott század


Kedves Olvasó!

A címben említett könyvek közül kettőt korábban olvastam, csak most egy posztban szeretnék mind a háromról írni. 

A megkerült cirkáló Az elveszett cirkáló című Rejtő Jenő mű második része. Bár ezen is sokat nevettem, de az előző kötetet nem érte fel, sőt hiányzott Rozsdás és Kölyök is, közben viszont képbe került Fülig Jimmy-n, és a helyesírásán szétnevettem magam. Az elopott század és Az előretolt helyőrség, mind nagyon vicces, teli rejtői humorral. Kikapcsolt és rám fért a sok komoly és nyomasztó történet után. Félre értés ne essék a korábbi könyveket nagyon szerettem és kedvenceim is lettek, de egy idő után rám fér, hogy ne agyaljak, csak nevessek egy történeten. Ezt tudja adni Rejtő Jenő művei. Hangúlatjavító, amit bárkinek csak ajánlani tudok! 😂


Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Fülszöveg A megkerült cirkáló: 

Az olvasók még jól emlékeznek a Balmoral nevű cirkálóra, amely egy ceyloni kikötőből szőrén-lábán eltűnik, hogy azután Radzeer név alatt, Piszkos Fred kapitányi vezérlete mellett dicső tetteket hajtson végre. A Radzeer cirkáló viszont ebben a mostani kötetben újra eltűnik, de eltűnik az André de Rémieux nevű hajó is, amely furcsa „kirándulókat” visz a Csütörtök-szigetek egyikére. Nos, nem azért hívják Piszkos Fredet az „óceán miniszterelnökének”, hogy békés cethalászás közben is ne jusson ideje az eltűnt hajók „megkerítésére”. Az akcióban nagy szerpet kap Fülig Jimmy és a kékszakállú Wagner úr is, akik ez alkalommal a Vakapád nevű bárka fedélzetén jeleskednek.

Fülszöveg Az ellopott század: 

„A walesi herceg már négy napja nem ment ki a kapun, mert rongyos volt a nadrágja. Nem a jó megjelenés szabályait becsülte ennyire, hanem inkább attól tartott, hogy a káplár, akitől nagyon félt, kihallgatásra küldi és két hét celullebüntetésre terjeszti fel. Őfensége azonban nem szerette a magánzárkát, különösen a százlábúak kevéssé vonzó társasága miatt.”
Lacroix főhadnagy megszökik hogy eltűnt barátját felkutassa. Elfogják, lefokozzák és kitaszítják a légióból, de javíthatatlan, újra beáll mint közlegény, majd ismét megszökik. Ez alkalomból legénye lop egy század katonát. Az őket üldöző gyarmati hadsereg ellenére eljutnak a Szahara túlsó végére, ahol egy eltűnt barát és egy „bújkáló” oázis rejtélyére egyaránt fény derül…

Fülszöveg Az előretolt helyőrség: 

Galamb nekirepült a falnak…ám a következő pillanatban úgy vágta szájon a vitorlamestert, hogy az meglepetésében lenyelt egy negyedfont bagót. A goromba tengerészt még ezután is éri néhány meglepetés, bár bagója már nem maradt, amit lenyelhetne.

Részlet

Galamb, Tropauer Hümér, Hlavács, Kréta meg a többiek elképesztő története elevenedik meg az eredetileg 1967-ben Korcsmáros Pál által megrajzolt és most felújított, átdolgozott színes képregény oldalain.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése