2022. június 20., hétfő

2022. június

Sólyom Anna: Macskabár
Nincs szükség hét életre - ebben az egyben is boldog lehetsz

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Csepregi Evelynek és a Partvonal Kiadónak a lehetőséget, hogy elolvashattam ezt a fantasztikus könyvet!

Több szempontból is különleges ez a regény, ugyanis Sólyom Anna Magyarországon született, de jelenleg is Barcelonában él, ott is jelent meg ez a könyve, így a magyar megjelenéshez le kellett fordítani a regényt. Anna ellátogatott az Ünnepi könyvhétre, így az én kötetembe dedikálás is került, amit nagyon aranyos macskás rajzzal tett egyedivé. A könyv egyébként teli van aranyos macska rajzokkal, imádtam ezeket. Még a borítót is megemlíteném, ugyanis a magyar kiadás új borítót kapott, ami nekem sokkal jobban tetszik, olyan jó hangulatos lett. 

A történet fantasztikus volt. A hangulata és humora mindent vitt. Nagore, aki képes volt egy vázát kidobni a szobája ablakából, hogy azzal csendesítse el a bagzó macskákat, élete egyetlen lehetőségeként állást kap egy Macskabár nevezetű helyen. Ahogy az a nevében is szerepel a kávézóban macskák élnek, nem is egy, hanem rögtön 7 macskával kell Nagore-nak együtt dolgoznia. Yumi a kávézó tulajdonosa azonnal észreveszi Nagore undorát, mégis alkalmazza, ezzel pedig el is indul egy aranyos, elgondolkodtató történet. 

Yumi japán származásával hozza a keleti bölcsességet, a macskák pedig az élethez való hozzáállását változtatják meg a főszereplőnőnek, aki hamarosan belátja, hogy nem is olyan szörnyűek. Nagore élete a Macskabár előtt romokban hever, nem talált állást, a korábbi életének véget vetette az a tény, hogy a párja megcsalta és inkább a fiatalabb hölgyet választotta helyette. 

Persze nem csak Nagore macskafóbiája az egyetlen probléma a könyvben, ugyanis a békésnek látszó Macskabár életét egyszer csak a semmiből megjelenő Sort cica zavarja meg. Yumi és Nagore előtt is rejtély volt, hogy egy macska hogyan jelenhet meg a kávézóban, természetesen a titok hamarosan kiderül, de nem árulom el a részleteket. Inkább arra bíztatlak kedves Olvasó, hogy vedd kezedbe ezt a könyvet és derítsd ki. 

Ha elolvasod ezt a regényt megtudhatod Nagore-ra vajon rátalál-e újra a szerelem, mit tanítanak a macskák a főszereplőnőnek, ugyanakkor nekünk olvasóknak is. Valamint a Macskabár lényege, hogy örökbefogadókat találjon a macskáknak, szóval még azt is megtudhatod mi lesz a sorsuk a zen mestereknek. Ha tehetitek ne hagyjátok ki ezt a kötetet, tökéletes nyári olvasmány!  💖 

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

Több zen mesterrel is együtt éltem.
Valamennyi macska volt.

Eckhart Tolle

"A macskáknak az araboknál és Törökországba hat élete van, Spanyol-Amerikában és Portugáliában hét, Shakespeare hazájában pedig kilenc. De vajon miért? Egy régi angol közmondás így tartja: 
Az első háromban játszik.
A következő háromban az utcán csatangol.
Az utolsó háromban otthon időzik.
Mielőtt betette volna a lábát a Macskabárba, Nagore semmit sem tudott a macskákról. Viszont úgy érezte, semmilyen élete sincs. Egyetlenegy sem."

"Az idegösszeomlás szélén folyamatosan az éjszakáit megkeserítő kóbor macskákra gondolt. Így még napközben is el kell majd viselnie őket? Ráadásul egy olyan kávézóban, amit ők uralnak?! (...) Amikor kislány volt, a nagyanyja macskája az arcának ugrott, mert evés közben megsimogatta. Azóta tiszta szívéből gyűlölte mindet."

"Még mielőtt azonban bármi mást mondhatott volna, a macska leugrott a puffról, és óvatosan elindult Nagore felé, akinek a puszta látványtól is megfagyott a vér az ereiben. Az állat ezután minden teketóriázás nélkül az ölébe ugrott, mire Nagore száján önkéntelenül is kiszökött az iszonyat egy kis sikolya."

"- Ha van valami, amit a macskák szívből utálnak, akkor az az, ha összetapogatják őket. Majd hétfőn meglátod, amikor kinyitunk. Mindig azt az embert pécézik ki maguknak, aki lehetőség szerint hozzájuk se nyúl, mert fél tőlük."

"- Van egy fontos lecke, amit a macskáktól tanultam - mondta Yumi a kis bemutatási ceremóniát lezárandó. - Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy, és akkor nem lesz szükséged mások jóváhagyására ahhoz, hogy jól érezd magad."

"- Mi az az ikigai? - kérdezte Nagore kíváncsian.
- Japán szó. Azt jelenti: "ami életben tart". Amiért szívesen felkelsz reggelente és amiért továbbmész. Olyakor "életszenvedélynek" vagy "életcélnak" fordítják."

"- Nos, egyvalamit nem árt, ha figyelembe vesztek a macskákkal kapcsolatos csekély tudásomból kiindulva. Mégpedig, hogy a macska választja ki azt, akivel együtt akar élni, és nem fordítva.
- Vagyis te most arra vársz, hogy ... kiválasszanak? - kérdezte Nagore tréfálkozva? 
- Valami olyasmi."

"Félelmeink mögött ott az eltemetett kincs..."



A könyv adatai:

Kiadó:                           Partvonal Kiadó

Fordító                        Mester Yvonne 

Megjelenés:                     2022.

Megvásárolható:             Partvonal Kiadó

Oldalszám:                     240

Borító:                          Kartonált (puha)


Fülszöveg:

Nagore ​élete viszontagságosan alakul: szakított a barátjával, otthagyta a munkahelyét, és jó tíz év után visszaköltözött Barcelonába. Mivel nem tudja fizetni az albérletét, kis híján utcára kerül. Ekkor egy régi barát különleges munkahelyet ajánl neki: felszolgálót keresnek a Macskabárba, ahol délutánonként hét cica keresi gazdáját a betérő vendégek közt. Nagore egy kellemetlen gyerekkori élmény miatt retteg a macskáktól – helyzete azonban reménytelen, így végül egyhónapos próbamunkára szerződik. Idővel a káosznak tűnő szituáció apránként meghatározó élménnyé alakul át: a Macskabár hét macskamestere a lány kezébe adja a boldogság művészetének kulcsait. A négylábúaktól tanult képességek – többek közt a derű, a koncentráció, az alkalmazkodás – sorsfordító hatást gyakorolnak Nagore életére.
Sólyom Anna Budapesten született, 2012 óta Barcelonában él. Filozófus, és az írás mellett testalapú stresszcsökkentő módszerekkel, mindfulnesszel és biodinamikus craniosacrális terápiával dolgozik. 2012-ben jelent meg magyarul Párnafilozófia című esszéje, spanyolul 2018-ban kezdett publikálni. A spanyol mellett hollandul és portugálul olvasható A mindennapi élet mágiájának kicsiny kurzusa (Pequeno curso de magia cotidiana) című kézikönyve, míg a Kapcsolódj vissza a testedhez (Reconecta con tu cuerpo) című írása idén jelenik meg cseh nyelven. A Macskabár (Neko Café) az első regénye, amely több mint 12 nyelven jelent meg Laura Stagno illusztrációival, többek között franciául, németül, görögül, olaszul és portugálul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése