2021. december 19., vasárnap

2021. december

Bársony Márton (szerk.) · Nádasdy Ádám (szerk.): A ​bebábozódás után


Kedves Olvasó!

Már a borítóján láttam, hogy egy különleges poketet sikerült beszereznem novemberben.  El is kezdtem olvasni így őszies hangulata is lett a képnek. Remélem nem bánod ha még lesznek őszies és télies hangulatú képek is. 

Hála ezeknek a zsebkönyveknek egyre több verset olvasok el évente. A borító maga egyszerűségében nagyszerű. Nagyon tetszik, hogy ilyen letisztult, kis ezüst pillangó van rajta. A belseje szintén megnyert magának. A versek között mintha szitakötő hártyás szárnyait látnám, nagyon tetszik. 

A versek fő témája, háttér története még az első koronavírus hullámban íródtak, a lezárások, tudatlanság és kiszámíthatatlanságok kellős közepén.

Nekem tetszett ez a zsebkönyv is, és csak ajánlani tudom, hogy elolvasd.

Kedvenceim :
Bozsaky Boglárka: Vedlés
Endrész Aliz: Élni
Grajzel Dániel: Télibáb
György Alida: Világvég
Mészáros Tamás Tomesza: Az utolsó ölelés után
Mohai Szilvia: A kint és a bent

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Fülszöveg:

A Károli Gáspár Református Egyetem 2020 tavaszán verspályázatot írt ki „Bebábozódás után” címmel. Akkor úgy tűnt, vége a járvány okozta bezártságnak, a „bebábozódásnak”, és mint friss pillangók, szárnyunkat bontva repülhetünk szabadon. A bezártság, a mindennapi rutinból való tartós kiszakítottság akár termékeny talaja is lehet az elmélyülésnek, a számvetésnek. Arra biztattuk a pályázókat, gondolkozzanak el: vajon visszatérnek-e a megszokott hétköznapok? És ha visszatérnek, akarjuk-e, tudjuk-e majd ugyanúgy élni életünket, mint eddig? Mit jelent számunkra a kényszerű leállás és mit jelent az újraindulás? A járványidőszak és a visszatérés dilemmái – gondoltuk – remek alkalmat nyújtanak arra, hogy a változás természetéről valljunk a poézis nyelvén.Írjuk ki magunkból, hogy mit jelent számunkra a szabadulás a báb alakból!

„Vessétek le a régi élet szerint való ó embert (…), öltsétek fel az új embert”– írja Pál apostol az Efezusi levélben (4.22-24.)

Nádasdy Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése