2023. május 15., hétfő

Fodor Ákos-est az Írók Boltjában

 


Kedves Olvasó!

A minap a jegyzeteim között kutakodtam és rá kellett jönnöm, hogy sajnos egy számomra fontos eseményről még nem írtam. Mentségemre szóljon, hogy elég későn toppantam be az Írók Boltjába, így bár magáról a könyvbemutatóról nem csúsztam le, de a jó helyről, ahonnan képeket tudtam volna készíteni arról igen. 

Mikor elkezdődött az est megtudtam, hogy a hangoskönyv ötlete már régóta a levegőben lógott, ugyanakkor Szilágyi Enikő jutott arra, hogy egy egységes hangoskönyvet készítsenek. Úgy gondolta a hangoskönyveknek perspektívája van, lehet az autóban vagy futás közben hallgatni és ezáltal talán még több emberhez eljuthat Fodor Ákos költészete. Az első ötletek között szerepelt egy egész estés Fodor Ákos előadás, de azt egyelőre túl nehéznek tartották végig vezetni az egysoros Haiku versek miatt. 

Nagyon tetszett Szilágyi Enikő gondolata, ahogy azt mondta Fodor Ákos költészete bekerül az ember sejtjeibe. Lenyugtat, megnyugtat, ismerem, előveszem később, bennem élnek. Azt szeretné, ha Fodor Ákos életfilozófiája mindenkihez eljutna. 

Maga a munkafolyamatról így nyilatkoztak: ez egy hármas válogatás, ugyanis Fazakas István, Podonyi Hedvig és Szilágyi Enikő is részt vett a versek kiválasztásában. Miután már tudták melyik versek kerülnek bele a válogatásba össze kellett fűzniük egy gondolattal őket. A legnagyobb kihívást mégis a ciklusok elválasztására szolgáló hangok okozták. Bár Fodor Ákosnak a kedvence Mozart volt, de az időben túlontúl eltérnek, így mást kellett választaniuk, ettől függetlenül az alkatók remélik, hogy hangulatos, felejthetetlen hangoskönyv készült el. 

A beszélgetés közben természetesen Szilágyi Enikő élőben is felolvasott. Egyszerűen fantasztikus a hangja, az előadásmódja! Az egész est alatt a háttérben Fodor Ákosról készült képek, versei a kézírásával voltak kivetítve. A fotóiról megtudtam, hogy egyedül Dínár Tamásnak engedte, hogy lefotóza és mindig azt mondta róluk, hogy "rólam készült, mást ábrázol".

Podonyi Hedvig mesélt arról, hogy Fodor Ákos kiskorában tudományos könyvek által szerette volna a tudományt meghódítani. Akkor még volt képzeletbeli közönsége, de mégse szerette a figyelmet, mely felnőtt korában sem változott. Különleges volt hallgatni a közös múltjukat. Hedvig elmesélte, hogy Fodor Ákos mindig úgy gondolta, hogy két ember tud igazán beszélgetni, vagy még három, de a nagy társaságot nem szerette. Egyszer sokan voltak Hedvignél, Fodor Ákos pedig nem érezte jól magát a nagy társaságban, ezért egyszer csak felállt, hogy akkor ő most hazamegy. Csakhogy azaz ő otthona is volt. 
Hosszú eszmecseréket szerette, egy dologban tudott igazán elmélyedni. De emiatt hamar el is fáradt. 

A hangoskönyv munkafolyamata során mind hárman úgy érezték Fodor Ákos jelen van. Arra gondoltak, vajon ő hogy mondta volna, hogy szerette volna a borítót. Óhatatlanul érkezhet a kérdés, hogy vajon egy férfi költő verseit miért egy nő mondja el. Erre a legjobb válasz el is hangzott az est folyamán, a versnek nincs neme, vagyis nem határozza meg az előadóját. Miért ne mondhatná el egy nő egy férfi versét. 

Podonyi Hedvig fontosnak tartotta, hogy ne csak Fodor Ákosról, hanem Tarján Tamásról is megemlékezzünk, ezért tőle hozott cikkeket, melyekből idézet. 

Fazakas István hozzá tette, hogy Fodor Ákos versei mindennap jobbá tesznek minket. Jobbak, tisztábbak leszünk általuk. A varázs pedig abban rejlik, hogy befogadhatók, könnyen tovább vihetők, nem kell bemagolni őket, akkor is a miénk lehetnek. Ez pedig jó fajta népszerűséget eredményez. 

Megtudtam, hogy 2009-ben a Fekete Sas Kiadó tárt karokkal fogadta Fodor Ákost a Gongharangok című kötetével együtt. Mint kiderült az igazgató '79-ben a Magvető Kiadó szerkesztője volt, és egy épületben dolgozott Fodor Ákossal, aki pedig a Zeneműkiadónál dolgozott. Találkozásukat különleges volt hallani.  

Ahogy a legtöbb könyvbemutatón, úgy itt is elmerengtek a jövőbeni terveken. Talán két kötetnek megfelelő még kiadatlan vers lehet a hagyatékban, ha ezek kiadásra kerülnek utána jöhetnek az újabb hangoskönyvek. Podonyi Hedvig elmesélte, hogy még életében Fodor Ákos őt kérte meg, hogy szerkessze meg a könyveit. Két nagy kupacnyi írást hagyott hátra bejelölve melyik jelent meg folyóiratban és melyik sehogy sem. Ezek után egy összkiadás ötlete is felderengett. Itt megemlíteném még, hogy Zalán Tibor is a hallgatóság között ült, ő segítette Fodor Ákost és a hangoskönyv megszületését is. 

Fodor Ákos sok versét kidobta, szelektálta őket, hol saját megérzése, hol pedig segítség által. Emiatt is biztosak lehetünk, hogy a jövőbeni posztumusz könyvek a szerző akaratát, tervét tükrözik. 

Fodor Ákos olyan költő volt, akinél mindig volt cetli és folyton írt. Fantasztikus versesköteteit a Fekete Sas Kiadó gondozásában megtalálhatod: erre a linkre kattintva.

A hangoskönyvet itt találod: Fekete Sas Kiadó

Ha nem vagy a CD-k híve, akkor van egy jó hírem, több streaming szolgáltatónál is már elérhető a kötet (pl. Spotify), hozzájuk a gyűjtőlinket itt találod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése