2023. június 30., péntek

Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

 


Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Kovács Krisztiánnak és a Magnólia Kiadónak az újabb lehetőséget!

Különleges kötet, ami bár csak 240 oldalból áll, mégis szinte egy egész életet felölel. A történet ott kezdődik, hogy A. J. Fikry megözvegyült és alkoholba fojtja bánatát. Egy szigeten az egyedüli könyvesboltot vezeti, melyet feleségével vettek. Miközben Nic értett a bolt vezetéséhez, az emberek kedvelték őt kedves természete miatt, na meg azért is mert a szigeten született és hosszú ideig ott is élt. Ezzel szemben A. J.-t inkább kívülállónak, mogorva emberként látják. Aztán furcsa körülmények között eltűnik egy nagyon értékes könyv a boltjából, ezzel pedig olyan események lánca indul, amire A. J. nem is számít. Megismerkedik egy rendőrrel és hamarosan egy kisgyermek is az életébe csöppen. Az olvasó szeme előtt változik meg a mogorva A. J. egy igazán szerethető karakterré. 

Nagyon tetszett A. J. Fikry könyves ajánlásai, melyek keretet adtak a történetnek. Ugyanakkor pont ezeknek az ajánlásoknak a szövege alapján egy ponton túl rá kellett jönnöm, hogy nem minden könyv érhet véget boldog befejezéssel. (Mondjuk ez nézőpont kérdése ennél a regénynél.)

Érzelmi hullámvasút volt olvasni. Kíváncsian vártam hogyan küzd meg a szülői szereppel A. J., a romantikus részek melengették a szívemet és a végén nem bírtam ki könnyek nélkül. Bevallom, ha most találkoznék az írónővel, biztos, hogy megkérdezném de miéééért így kellett véget érnie a könyvnek. Ugyanakkor nem tudom nem szeretni (a végét leszámítva) ezt a regényt. Kicsit fanyar humor is megjelent a kötetben főleg A. J. által, ami nekem nagyon tetszett. 

Örülök, hogy ezzel a könyvvel zártam a júniusi olvasmányaimat. Csak ajánlani tudom!

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4,5/5)

Idézetek: 

"E. A. Poe szerint a novella az, amit az ember egy ültő helyében elolvas. Azt hiszem, akkoriban még hosszabb ideig tudtak ülve maradni az olvasók." (29.oldal)

"Végigfut a Captain Wiggins utcán, agyonhasznált kockás köntöse lobog utána a szélben. Úgy fest, mint egy alultáplált depressziós szuperhős." (30. oldal)

"A Jó Szándékú Városi (JSzV) általában a kasszához sompolyog, és A. J-nek szegezi a kérdést:
- Van valami hír a Tamerlánról? [Azaz: Nem bánja, ha a saját szórakoztatásomra használom fel az ön személyes és jelentős veszteségét?]
A. J. erre a következőt szokta felelni: 
- Semmi. [Azaz: Az életem még mindig romokban hever.]
JSzV: Ó, biztos felbukkan majd valahol. [Azaz: Mivel semmilyen hasznom vagy károm nem származik ebből a helyzetből, nyugodtan lehetek optimista.] Van valami új könyve? 
A.j.: Van egy pár. [Azaz: Körülbelül az összes új, mert már hónapok, talán évek óta be se tette ide a lábát.]" (42.oldal)

"A. J.  át fogja gondolni a nyitott ajtókra vonatkozó elméletét. Eddig csak arra gondolt, hogy kirabolhatják, az fel sem merült benne, hogy ott is hagyhatnak valamit nála." (47.oldal)

"- Akkor ez majdnem olyan, mint egy könyves parti. 
- Persze, biztos - mondja Lambiase, aki még soha nem volt ilyen eseményen. 
- Utálom a könyves partikat - vallja be A. J.
- De hát van egy saját könyvesboltod - jegyzi meg Lambiase. 
- Igen, ez így nem túl szerencsés." (71. oldal)

"Az emberek unalmas valótlanságokkal traktálják egymást, hazudnak a politikáról, Istenről és a szeretetről. Csak egy kérdést tegyél fel valakinek, ha minden fontosat tudni akarsz róla: Mi a kedvenc könyved?" (83. oldal)

"- Áll még a két hét múlva esedékes találkozónk, vagy le kell mondanod? - érdeklődik a nő.
- Dehogy, szó sincs semmi ilyesmiről. Igazából csak üzenetet akartam neked hagyni.
- Jó napot. Amelia Loman hangpostáját érte el. Bip - mondja Amelia géphangon.
- Öö...
- Bip - ismétli meg Amelia - Gyerünk, hagyj üzenetet.
- Ö... helló, Amelia, A. J. Fikry vagyok. Épp most fejeztem be azt a könyvet, amit ajánlottál nekem...
- Ó, tényleg? És melyiket? 
- Milyen különös. A hangposta visszabeszél. (...)" (86. oldal)

"A. J. a biztonsági őr bódéjához megy, ahol együttérzően fogadják.
- Gyakran megesik. 
- Gondolja, hogy egész életére megnyomorítottam a lányomat?
- Biztosan. De kétlem, hogy azzal, ami ma történt. Egy gyerek sem lett még megátalkodott gazember amiatt, hogy nem látta a bokorállatokat.
- Még akkor sem, ha az apjuk eredeti célja az volt, hogy meglátogathasson egy nagyon szexi lányt Providence-ben?" (115. oldal)

"Maya, a regényeknek megvan a maguk vonzereje, de a prózabirodalom legelegánsabb teremtménye a novella. Ha sikerül jó novellát írnod, minden sikerülni fog(...)" (218.oldal)


A könyv adatai:

Kiadó:                         Magnólia Kiadó

Legutóbbi megjelenés:      2023

Oldalszám:                   240

Fordította                   Ballai Mária  

Megvásárolható:           Magnólia Kiadó


Fülszöveg:

„Vicces, ​de gyengéd és megható történet, ami mindannyiunkat emlékeztet arra, hogy miért olvasunk és miért szeretünk ebben az életben.”

A. J. Fikry, a kiégett könyvesboltos nehéz éveket tudhat maga mögött: meghalt a felesége; az üzlete rosszabbul megy, mint valaha; ráadásul ellopták tőle legnagyobb értékét is, egy Poe verseket tartalmazó ritka kötetet. Idővel elfordul az emberektől, és még a könyvei sem nyújtanak számára vigaszt, mert a rohamosan változó világra emlékeztetik. Egy váratlan esemény folytán viszont kénytelen lesz újrakezdeni az életét, mert egy kislányról is gondoskodnia kell. A mogorva és életunt férfi hamarosan más szemmel néz a világra, igaz barátokra lel, újra szerelmes lesz, a könyvesboltja pedig a kisváros nyüzsgő központjává alakul át.

Gabrielle Zevin jó humorérzékkel megírt, varázslatos regénye tisztelgés a könyvek világa előtt, szerelmes levél arról, miért szeretünk olvasni és miért zárunk bizonyos embereket a szívünkbe. Nélkülözhetetlen olvasmány azoknak, akiknek a könyvek a legjobb barátai és azoknak, akik hisznek abban, hogy „senki sem különálló sziget”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése