2022. szeptember 11., vasárnap

Új generációk? Új kihívások?

Kedves Olvasó!

Csütörtökön részt vettem a Partvonal Kiadó által szervezett Új generációk? Új kihívások? eseményen, a Magvető Café-ban. Nagyon szépen köszönöm Csepregi Evelynnek a meghívást!

Korentsy Mária, a kiadó vezetője moderálta az eseményt. Először bemutatta a Partvonal Kiadó szerzőit, Steigervald Krisztiánt, aki a Generációk harca című könyvet írta, Rácz Laura Rebeccaa a Tudatosan gyermektelen című kötet szerzőjét, Goodwill Barbara a Te is lehetsz időmilliomos anyuka című könyv írónőjét és Braskó Csaba a Múzsa íróját. 

Ezek után a könyv fontosságáról, a közösség építéséről kezdtek el beszélgetni. Fantasztikus volt hallgatni, ahogy ezek a témakörök elindultak és mindegyik szerző hozzátette gondolatait, tovább fűzték azokat a látásmódjukkal, és természetesen a könyveikhez is tudták kötni a beszélgetés témáját.  

Nagy hangsúlyt kapott a múlt és jelen közötti különbség. Tényleg van harc a generációk között? Ez miért alakulhatott ki? Mi okozza a generációk közötti kommunikációs nehézséget? Főleg ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat a szerzők. Megbeszélték, mennyire túlteljesítő a társadalom, milyen nehézségekkel szembesülünk nap, mint nap. És mennyire nehéz közben megtalálni önmagunkat, mégis ha van egy elfogadó környezet, akkor mindenki képes kivirágozni. Kihangsúlyozták, hogy rendben van, ha szomorúnak érezzük magunkat, nincs velünk baj és muszáj a szükségleteinkre figyelni. 

Szó esett arról is, hogy mekkora nyomás nehezedik a modern kor szülőire, akiket szintén meg kellene tanítani, hogy hogyan működjenek a digitális világban. Hiszen korábban ehhez hasonló technológiára nem volt minta. Pedig nagyon fontos, hogy milyen példát mutatnak, ugyanis a gyerekek ezeket adaptálják és felnagyítják. De az is kiderült, hogy a 20. században szülötteknek írás vizuális az agya, míg a 21. század gyermekei már audiovizuális aggyal rendelkeznek. Ugyanakkor előkerült a férfi helyzete a mai világban. Mekkora szükség lenne egy férfi emancipációra. 

Végül az esemény zárásaként Csaba négy különböző korból hozott idézetet. Ezekből az derült ki, hogy az idősebb emberek mindig ítélkeztek a fiatalok felett. Csaba viszont azt szűrte le belőlük, hogy az önbizalom hiány, ami bizalmatlanságot szül a fiatalabb generációkkal szemben, már időszámításunk előtt is létezett, ezen kell felül emelkednünk. 

Csak ajánlani tudom, hogy ha lehetőséged adódik menj el ilyen és ehhez hasonló eseményekre. Érdemes meghallgatni a szerzők beszélgetéseit, a könyvbemutatókat, hiszen ezáltal a regényeket és az írókat is megismerheted, közelebb érezheted magadhoz őket. Sőt még a kiadó missziójáról, mottójáról is hallhatsz. A Partvonal Kiadó mottója: üzenete a palackban. Sok-sok üzenetet rejt az a bizonyos palack, köztük olyan fontos dolgokat, minthogy fogadjuk el egymást, ahogy az Új generációk? Új kihívások? című esemény is hangsúlyozta. Nagyon várom, hogy egy újabb alkalommal még jobban megismerjem a kiadót, a szerzőit, és a könyveiket! 💖

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése