2022. január 13., csütörtök

2022. január

 Robert Iger: Hullámvasút egy életen át


Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm a 21. Század Kiadónak a lehetőséget, hogy elolvashattam ezt a fantasztikus könyvet!

Robert Iger a prológusban bemutatja a sanghaji Disneyland megnyitója körüli nehézségeit, küzdelmeit. Majd az első fejezettől elmeséli hogyan is indult a karrierje egészen addig, amíg a Walt Disney Company vezérigazgatójaként már a nyugdíjba vonulását tervezi. Megjelenik a könyvben kik, milyen tényezők, mikor és hogyan befolyásolják a szemlélet módját, ő és maga a Disney hogyan változott az évek alatt. 

Nagyon sok meglepő eseményről olvashattam, ilyen például, hogy az 1988-as téli olimpián annyira felmelegedett az időjárás, hogy sorban le kellett mondaniuk a versenyeket, így új műsorokat kellett találniuk, amiket sugározni tudtak. Így talált rá Robert és csapata a jamaicai bobcsapatra, akiknek a történetét később a Disney a Jég veled! című filmben újra bemutattak. Vagy éppen az is ilyen lenyűgöző rész volt, amikor azt taglalta hogyan állt ki a Fekete Párduc elkészítéséért és mekkora örömöt okozott számára látni a film megvalósulását és annak utóélete, ahogy elismerik sok-sok ember munkáját. 

A könyv körülbelül feléig olvashattam arról Robert hogy kezdi el a karrierjét és hogyan jut egyre magasabbra, miközben végig ember maradt és emberségesen bánt kollégáival, tisztelettel a feletteseivel. Aztán a könyv második felében pedig arról mesél hogyan került a Walt Disney Company vezérigazgatói székébe, hogyan köt barátságot Steve Jobs-sal, hogyan vásárolja fel a Pixart, a Marvelt, a Star Wars filmeket és karrierje végefelé a 21st Century Fox-ot. 

Iger nem egyszerű helyzetben, nem könnyű úton lett a Disney vezetője. A változásokhoz kellettek a remek ötletei, hogy tapasztalt, okos, empatikus emberekkel vette körbe magát. Ha valamit nem tudott, akkor azt bevallotta és gyorsan megtanulta. Tisztán játszott és ez nagyon szimpatikussá tette. 

Érdekes volt olvasni Robert visszaemlékezéseit, tanácsait, útmutatását akár más vezetők számára is. Sokszor arra gondoltam bárcsak én is hozzá hasonló főnököket, tanárokat kapnék a jövőben. És remélem egyszer én is ilyen bölccsé és remek vezetővé válhatok. 

Csak ajánlani tudom ezt a könyvet bármilyen pozícióba is légy kedves Olvasó!

 Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"A rendszerünk nyomon követi az alkalmazottainkat, amikor valami katasztrófa történik. Ha egy repülőgép lezuhan, vagy hurrikán, netán bozóttűz csap le, akkor jelentéseket kapok arról, hogy ki tűnt el, kinek kellett elhagynia az otthonát, ki vesztette el egy barátját, rokonát vagy háziállatát, kinek az ingatlanában keletkezett kár. (...) Kedd reggelre Sanghajban már tudtuk, hogy a night-clubban történt lövöldözés halálos áldozatai között van két részmunkaidős alkalmazottunk is. Több másik munkavállalónk ismerőse vagy rokona volt az áldozatoknak. Trauma- és gyászkezelési tanácsadóink munkához láttak, felvették a kapcsolatot az érintettekkel és megszervezték a mentálhigiénés szolgáltatásokat."

"Valami mindig történni fog. Leegyszerűsítve, ez a könyv olyan elvek mentén íródott, amelyek elősegítik a jó dolgok létrejöttét és a rosszak kezelését."

"A műsor végeztével a stáb minden tagjának adott egy fényes arany öngyújtót, amibe belegravírozták, hogy SZERETETTEL: SINATRA. A száz dollárt szinte azonnal elvertem, de az öngyújtó a mai napig az íróasztalfiókomban hever."

"Mivel nem voltak olyan versenyek, amelyek nekünk jók lettek volna, mindennap kiküldtünk egy stábot, hogy érdeklődésre számot tartó, emberi történetekre vadásszanak. Aztán ezeket a felvételeket összeollóztuk és beraktuk őket az esti adásba. Így lett a jamaicai bobcsapat isteni áldás, akárcsak Eddie Edwards, a "Sas", az idealista brit síugró, aki utolsó lett mind hetven, mind kilencven méteren. Igazi kötéltánc volt ez, de egyben szórakoztató is. (...) A nézettség történelmi magasságokban járt."

"Tudd, hogy mit nem tudsz (és bízz abban, amit csinálsz)!"

"Azt mondogattam magamnak: Van munkád. Azt várják tőled, hogy szárnyra kapjon az üzletág. A tapasztalatlanságod nem fogadható el kifogásként, ha kudarcot vallasz. Szóval, mihez kezd az ember egy ilyen helyzetben? Az első szabály úgy szól, hogy ne színlelj semmit! Alázatosnak kell lenned, és nem tehetsz úgy, mintha olyasvalaki lennél, aki nem vagy, nem csinálhatsz úgy, mint aki tud valamit, amit valójában nem. Ugyanakkor a vezető pozíciód miatt az alázatosságod nem gátolhat meg abban, hogy te irányíts. Egyensúlyozni kell a kettő között, máig ezt vallom." 

"Mindannyian szeretjük azt hinni, hogy pótolhatatlanok vagyunk, ahhoz hogy ezt elkerüljük, az a titok, hogy tudatosnak kell lennünk, és nem szabad abba a gondolatba kapaszkodnunk, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik képesek elvégezni ezt a munkát. Lényegében a jó vezetői képesség nem a nélkülözhetetlenségről szól, hanem arról, hogy segítsünk másoknak felkészülni arra, hogy esetleg a helyünkbe lépjenek (...) időnként őszintén el kell mondanunk nekik, hogy miért nem állnak még készen a következő előrelépésre."

"Megértette, hogy a "nagyszerűség" gyakran nagyon apró dolgok összessége, és segített nekem abban, hogy ezt még inkább értékeljem."

"Zenina Mucha ezt a maga sajátos, egyedi módján így fejezte ki: "Bob, te tudod, hogy te csináltad, de a világnak nem kell tudnia, szóval fogd be!""

"Rettentően könnyű hitelt adni a pletykáknak, azon aggódni, hogy ez vagy az az ember miként vélekedik rólad, hogy mit mondhat vagy írhat rólad valaki. Könnyű ilyenkor defenzívvé és kicsinyessé válni, arra vágyni, hogy visszavághassunk, amikor úgy érezzük, igazságtalanul félreértenek minket. Nem hittem azt, hogy megérdemlem ezt a munkát, nem hittem, hogy jogosult vagyok rá, de abban igenis hittem, hogy én vagyok rá a megfelelő ember. Hogy ezt bizonyítsam, ahhoz higgadtnak kellett maradnom, akármilyen sokan fejezték is ki nyilvánosan kétségeiket."

"Ne hagyd, hogy egód a lehető legjobb döntés útjába álljon!"

"Messzire lehet jutni egy kevés tisztelettel, míg annak hiányáért gyakran nagyon drága árat fizetünk."

"Az emberek időnként azért riadnak vissza nagy változtatásoktól, mert felmérik az esélyeket, és már azelőtt lebeszélik magukat arról, hogy kipróbáljanak valamit, mielőtt megtennék az első lépést. Az egyik, amit ösztönösen mindig is éreztem (...), hogy az esélytelen dolgok általában nem is olyan esélytelenek, mint amilyennek tűnnek."

"Szerintem valahol ebben rejlik a vezetői képesség titka is: hogy ne felejtsük el, kik is vagyunk, bármennyire is azt sugallja a világ, hogy erősek és fontosak lettünk. Abban a pillanatban, amikor elkezdünk túl sokat képzelni magunkról, abban a pillanatban, amikor belenézünk a tükörbe, és ott azt látjuk, hogy a titulusunk bele van égetve a homlokunkba, utat tévesztettünk."


Fülszöveg:

Egy ​nagy vízió alapjai: a Disney vezérigazgatója feltárja, milyen ötleteket és értékeket követett, miközben megújította a világ legszeretettebb cégét, és hogyan inspirálta azokat a dolgozókat, akik életre keltik a varázslatot.

Robert Iger 2005-ben, egy nehéz időszakban lett a Walt Disney Company vezérigazgatója. A piaci verseny egyre élesedett, a technikai fejlődés gyorsabb volt, mint bármikor korábban a cég történetében. Igernek a jövővel kapcsolatos víziója három gondolatra épült: újra és újra el kell köteleződni amellett az elv mellett, hogy a minőség igenis számít; a technológia változása ellen nem lehet küzdeni, az élére kell állni; nagyban kell gondolkozni – a globális piacban kell gondolkozni – a Disney brandet erősíteni kell a nemzetközi piacokon.
Mára a Disney a világ legnagyobb és leginkább értékelt médiavállalata lett, amelynek része a Pixar, a Marvel, a Lucasfilm és a 21st Century Fox – beleértve leányvállalataikat is. Piaci értéke csaknem ötszörösére nőtt azóta, hogy Iger átvette a cég vezetését. Magát Robert Igert korunk legsikeresebb és leginkább innovatív vezérigazgatójának tartják.
Hullámvasút egy életen át című könyvében Robert Iger elmondja, mi mindenre jött rá, miközben a Disneyt irányította, sorra veszi, melyek az ideális vezető erényei: soha nem szűnő kíváncsiság, optimizmus, bátorság, fókusz, tiszteletteljes modor, becsületesség, kockázatvállalás, a változás elfogadása, nem pedig megtagadása.
Iger azt írja: „Ennek a könyvnek a gondolatait univerzálisnak látom. Remélem, hogy a történeteim révén sikerül átadni a konkrét tapasztalataimat, és közelebb hozni nemcsak a világ feltörekvő vezérigazgatóihoz, hanem mindenkihez, aki szeretne kevésbé félni, mindenkihez, aki szeretne magabiztosabb lenni szakmai téren és a magánéletben egyaránt.”
Robert Iger a Walt Disney Company vezérigazgatója és a vállalat elnökségi tagja. Előzőleg, 2000-től 2005-ig az ügyvezető igazgatói tisztséget töltötte be, majd 2005-től elnök-vezérigazgató volt. Pályája elején, 1974-ben az ABC televíziótársaságnál kezdett dolgozni, az ABC Group elnökségi tagjaként felügyelte a vállalathoz tartozó kábel és helyi csatornák működését, levezényelte a Capital Cities/ABC és a Walt Disney Company összeolvadását. Iger hivatalosan 1996-ban került be a Disney vezetőségébe, mint az ABC csoport tulajdonába került vállalat elnökségi tagja, és 1999-ben a Walt Disney International elnöki tisztségével is megbízták. Ebben a minőségében Iger irányította a Disney globális terjeszkedését, amely folyamat minden nemzetközi jelenlétre törekvő vállalat számára példaértékű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése