2021. július 27., kedd

2021. július

 Roald Dahl: Matilda

Kedves Olvasó!

Ma egy nagyon aranyos történetről fogok véleményt írni. 

Matildát már az elején nagyon megkedveltem és kíváncsian vártam mi lesz a történet vége. A főszereplő kislány már elég korán magától megtanul írni, olvasni, számolni, ám a szülei ezt nem veszik észre. A szülők és Matilda bátyja is inkább a tv hívei, mint a könyveké. Az apuka folyton csal az autószerelő boltjában, az anyuka üres fejű nő, aki inkább elmegy bingózni a másik városba, minthogy a lányával töltse a délutánt. De Matilda nem adja fel, egyedül elmegy a könyvtárba, ahol megismeri Moly nénit, akitől könyv ajánlásokat kap. 

Matilda szemszögéből olvashattam és már a kezdetektől fogva nem úgy éreztem, hogy egy négyéves gondolat menetét követné le a történet. Talán pont emiatt kicsik és nagyok is élvezettel tudják olvasni. 

Az elején nagyon tetszett Matilda gondolatait, reakciói. Kedvenc részeim voltak, amikor az apukáját megbüntette. Ugyanakkor egy idő után Matilda elkezd iskolába járni, ahol csak folytatódnak a gondok. Megismertem Dorong kisasszonyt a híres, félelmetes igazgatónőt és egyre abszurdabb jelenetek következtek. 

Onnantól éreztem soknak a történetet, amikor is a kislány szuggeráló varázserőre tesz szert. Bár a történet végén érthetővé válik az író szándéka ezzel a szállal, mégis nekem ez már sok volt. 

A vége természetesen szép zárást kap. Különleges és aranyos történet, örülök, hogy elolvastam! 💖

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"- De hát ez tisztességtelen dolog, apa - mondta Matilda. - Csalás.
- Becsületesen még soha senki sem gazdagodott meg - vágott vissza az apja. - A vevők azért vannak, hogy az ember rászedje őket."

"A legtöbb gyerek Matilda helyében keserves zokogásban tört volna ki. De őt nem ilyen fából faragták. Mozdulatlanul ült a sarokban, de erősen gondolkodott. Pontosan tudta, hogy sem a sírással, sem a duzzogással nem megy semmire. Ahogyan Napóleon mondta egyszer: ha megtámadnak, az egyetlen értelmes lépés az ellentámadás."

"– Hemingway bácsi csomó olyan dolgot ír, amit nem értek – mondta Matilda. – Főleg, ami a nőket és a férfiakat illeti. De azért nagyon tetszett a regénye. Úgy mesél, hogy az ember úgy érzi, mintha az orra előtt zajlanának az események. – Minden jó író így mesél – mondta Moly néni. – Azzal meg ne törődj, hogy nem értesz belőle mindent. Csak dőlj hátra és hagyd, hogy a szavak körülfonjanak, mint a zene."

Fülszöveg:

Matilda ​különleges lány, de a szülei sajnos komplett idióták.

Az apja szélhámos, az anyja meg sötét, mint egy belső zseb. Ki nem állhatják a lányukat, azt szeretnék, ha többet tévézne, és kevesebbet olvasna. Czukor kisasszony, a tündéri tanárnő viszont hamar rájön, hogy Matilda zseni. Az iskola rettegett igazgatónője azonban mindkettőjük életét megkeseríti… Még szerencse, hogy Matilda elképesztő trükköket tartogat a tarsolyában, és nem fél megmutatni a szörnyű felnőtteknek, hogy vele jobb nem ujjat húzni!

A Matilda a Kolibri Kiadó Roald Dahl-életműsorozatának második darabja, amelyet új fordításban, Totth Benedek tolmácsolásában olvashatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése