2022. május 10., kedd

2022. május

 T. J. Newman: Zuhanás

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Finy Petrának és a 21. Század Kiadónak a lehetőséget, hogy elolvashattam ezt a izgalmas könyvet. 

Már az első mondat meglepett és utána csak faltam a sorokat. 

Megismertem az összes főszereplő múltját, indítékait, döntéseit. Váltott szemszögbe mutatta be az írónő a pilóta versenyfutását az idővel és a terroristákkal, a felesége és az egyik támadó beszélgetéseit. Meglepett a beépített ember személye, drukkoltam a légiutaskísérőknek, akik az utolsó pillanatig védték a repülőt, az FBI-nak, hogy végre megtalálják a családot. 

Az indíték tetszett, főleg azután, hogy tavaly elolvastam a Kobani lányai című kötetet. Jó volt, hogy beleszőtte az írónő a valós tényeket, eseményeket. Természetesen az egész történet a könyvben helytállt, de a való életben nem értenék egyet egy ennyire radikális cselekedettel. Az írónő jól felépítette a történetet, megmutatva azt, hogy az amerikaiak mennyire nem tudják mi folyik a világban, vagy egyáltalán az elnökük döntéseinek hatásáról sem értesülnek. 

Csak ajánlani tudom ezt az elgondolkodtató, izgalmas könyvet. 

 Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4,5/5)

Idézetek: 

"A nő ölébe pottyanó cipőben még benne volt a láb."

"- Csak látni akarom, mit lép egy derék ember, egy derék amerikai egy eleve vesztes helyzetben. Mit tesz egy magafajta, amikor választásra kényszerül. Egy repülőgép tele idegenekkel. Vagy a családja. Látja, Bill, ez a választásról szól. És magáról. Aki eldönti, hogy ki fogja túlélni. Ez az, amit akarok."

"- Úgy érti, hogy intéztem el, hogy biztosan maga vezesse a gépet? - így Sam. - Kiderült, hogy a főpilótája, Walt O'Malley egy kis perverz. Gond nélkül garantálta nekem, hogy maga lesz a kapitány, amíg nem kerülnek nyilvánosságra a merevlemezén szereplő kisfiúfotók.
Billnek összefacsarodott a szíve a szörnyűség hallatán. A főnöke, kollégája. A barátja. Huszonhárom éve dolgoztak együtt. Rohadt volt az egész rendszer, a főpilótát is beleértve."

"- Nagyképű fasz. Azt hiszi, hogy ez személyes? Maga csak eszköz.

A gépen utazó 149 ártatlan ember, akiket meg akar ölni, nagyon is személyesnek fogja érezni. 

- Naná. A halál mindig személyes érzés, Bill. Kurvára személyesnek érződik. De tudja, mi a legbetegebb dolog a halálban, Bill? Az, hogy nem személyes. Mindenki meghal. Senki sem ússza meg. Ez az egyetlen igazságos dolog a világon. Van, akit fiatal, van, aki öreg, néha rászolgál az ember, néha meg nem. De mit számít ez egyáltalán? A halál nem csak a "rosszakkal" esik meg, a halál pont leszarja ezt."

"(...) Tanultak a különféle tüzekről, amelyekkel különbözőképpen kell felvenni a harcot. Veszélyes anyagok, szívrohamok, gépeltérítések. Szövetségi előírások és szövetségi légi marsallok. Turbulencia. Terroristák. Mindez egy nyomás alatt lévő fémcsőben, harmincnyolcezer lábbal a föld fölött, hatszáz mérföldes óránkénti sebességnél. Az öt héten át tartó képzés során mindössze egyetlen napon foglalkoztak az ételekkel-italokkal, felszolgálással."

"- Oké - mondta, amikor újból kinyitotta a szemét. - Annyit mondhatok, ha egyszer vége lesz ennek az egésznek, és épségben leszálltunk a Kennedyn, valakinek hoznia kell majd a bőröndömet, mert én azt a nagyfiút fogom legurítani a gépről - nyomatékosan az italoskocsi felé bökött az ujjával -, és meg se állok majd vele a hotelszobámig."

"- Én nem ismertem ezt a szabályt. De ha ezt írja elő, akkor nyilván...
- Csak kitalálta - mondta Jo.
Big Daddy pukedlizett.
- Hazudni akar nekik? - így Kellie. 
- Mint mindig - felelte Daddy. - Mindjárt gondoltam, hogy ez még mindig nem a tananyag része a képzésen."


Fülszöveg: 

„Nem hagyom, hogy lezuhanjon a gép, és nem hagyom, hogy maguk megöljék a családomat.”

Most szálltál fel egy New Yorkba tartó repülőgépre.
Rajtad kívül még 143 utas van a fedélzeten.
De nem tudod, hogy harminc perce rabolták el a járat kapitányának családját.
Ahhoz, hogy a pilóta családja életben maradjon, mindenkinek meg kell halnia a gépen.
A családja csak akkor élheti túl, ha a pilóta követi az emberrablók utasításait, és szántszándékkal hagyja lezuhanni a repülőt.
Kellemes utat.
T.J. Newman könyvesbolti eladóból lett légikísérő, a Virgin America és az Alaska Airlines légitársaságoknál dolgozott 2011-től 2021-ig. A Zuhanás nagy részét éjszakai repülőutakon írta, miközben az utasok aludtak. Az arizonai Phoenixben él.
Ne maradj le az év egyik legjobban várt thrilleréről, iratkozz fel az értesítőre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése