2023. augusztus 20., vasárnap

Steigervald Krisztián: Generációk harca a figyelemért

Hogyan tanuljunk egymástól, egymásért?

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Mezősi Péternek és a Partvonal Kiadónak a lehetőséget!

Steigervald Krisztián is részt vett a Partvonal Kiadó által rendezett Új generációk? Új kihívások? című könyveseseményen. Már akkor felfigyeltem az író könyvére, nagyon kíváncsi voltam vajon milyen lehet az íróistílusa. Örülök, hogy elolvashattam a második kötetét! 

Nemrég olvastam az Ég alatt, hegy fölött című könyvet, ami Nepálban játszódó igaz történet. Meglepődtem, amikor a Generációk harca a figyelemért című könyvet elkezdtem és Seigervald Krisztián a nepáli emlékeiről mesélt. Véletlen egybeesés, de azonnal lekötötte a figyelmemet és már csak azt vettem észre, hogy falom az oldalakat. 

Steigervald Krisztián fantasztikusan ír, rögtön megfogott már az első mondatokkal. Megvizsgálta a különböző generációk kapcsolatát, a kommunikációk közötti különbséget, a figyelemért vívott harcokat. Hogyan változik a világ és általa mi is? Mi a különbség a generációk között, mi okozza ezeket a különbségeket, a konfliktusokat, a meg nem értést? Ezekre a kérdésekre és még több mindenre választ ad ebben a könyvében is. 

Nagyon tetszett a tudás, a kutatómunka, ami a könyv mögött áll. Steigervald Krisztián direkt rövid fejezeteket írt, hogy segítse a felgyorsult világban az egyre nehezebb koncentrációt megtartani. Sok illusztráció is szerepelt a könyvben, amik nagyon illenek a fejezetekhez, elgondolkodtatnak. 

Nagyon pozitív, ahogy Steigervald Krisztián a különböző generációkhoz, kultúrákhoz hozzá áll. Tetszett, ahogy leírta senki sem jobb, vagy rosszabb a másiknál.

Csak ajánlani tudom ezt a könyvet is!


Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"Így történt, hogy a következő heteket egyre felszabadultabban, boldogan, tapasztalatokat szerezve töltöttem el, s nem törődtem azzal, hogy a sokkoló kultúra körülöttem egy cseppet sem változott meg. Az egyetlen, ami (aki) megváltozott, az én voltam. Mert rájöttem, hogy az én kultúrán, ahonnan én jövök, se nem jobb, se nem rosszabb, mint a nepáli. És hogy ez a részben buddhista, részben hindu világ sem jobb vagy rosszabb, mint a miénk.
Csupán más." (13. oldal)

"Nem mindegy ugyanis, hogy valaki 1972-ben vagy 2013-ban született-e.
Mert nagyon más gyermekkort kaptunk mi, és nagyon mást adunk a csemetéinknek. Nem volt jobb vagy rosszabb a régi, és nem jobb vagy rosszabb a mostani. Csak döbbenetesen különbözőek. És ez a más gyerekkor, ez a más környezet értelemszerűen másra is neveli az utódainkat. Hiszem: ha ezt jobban megismerjük, egy lépéssel közelebb kerülünk a megértéshez és az elfogadáshoz." (15-16. oldal)

"Képes, nem képes... - az egyik legfontosabb különbség a generációk között. Nem az életkor a lényeges, hanem hogy a világ mit mutatott magából, mit várt el, és mit tanított akkor, amikor születtél. Hogy mi is volt számodra a földi valóság az első néhány évedben.
Mert ez alapján leszel majd képes megtanulni a dolgokat a világban." (108. oldal)

"Persze, tudom, egyre több mindent telefonnal intézünk: nemcsak a hívásokat, de azon keresztül történhet a számlabefizetés, bankolunk is, ez lett a vekkeróránk, a határidőnaplónk, a fényképezőgép és egyben a fényképalbum is, az újság, a vásárlás helye, a szórakozás helye, a barátokkal való kapcsolattartás... Nemcsak ezek kezelését kell megtanulnunk, hanem azt is, hogyan éljünk ebben az új környezetben." (129. oldal)

"Több ezer éves evolúciós folyamat eredménye a figyelemért folytatott folyamatos harcunk. A felnőtt azért találja a csecsemőt annyira végtelenül cukinak, azért olyan zabálni valóan puha kis gombócok a babák, hogy így magukra tudják vonni a felnőttek figyelmét - hiszen az így megszerzett extra figyelem a túlélésünk alapja. Ez így van a kiskacsával, a kiskutyával éppúgy, mint az őzgidával. Kell a szülői figyelem, mert ezáltal tanulunk, fejlődünk." (142. oldal)


A könyv adatai:

Kiadó:                         Partvonal Kiadó

Megjelenés:                    2023

Oldalszám:                   296

Borító                        Földi Andrea

Grafika:                        Matyus Dóra

Megvásárolható:           Partvonal Kiadó


Fülszöveg:

Steigervald ​Krisztián, a közgazdászként és coachként is egyaránt aktív szerző első könyve, a Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást? idehaza elsőként vállalkozott a generációk közötti kommunikációs különbségek bemutatására. A 2020-ban megjelent – és azóta is a sikerlistákon szereplő – kötet várva várt folytatása ezúttal a figyelem és a figyelmetlenség fogalmát helyezi a fókuszba. Kinek mit jelent a figyelem? Milyen szokások, családi szabályok és hagyományok alapján döntjük el, mire figyeljünk és mire nem? Milyen mértékben rendezte át az életünket, hogyan tereli a figyelmünket a digitális tér? Miért van annyi figyelemzavaros gyerek és felnőtt a társadalmunkban? Egyáltalán képesek vagyunk még ebben a zajban figyelni egymásra? És önmagunkra?

A Generációk harca a figyelemért érzékeny témákat is érintő könyve személyes példák és kutatások alapján, kommunikációs, pszichológiai, mentálhigiénés, valamint pedagógiai szempontokat egyaránt figyelembe véve vizsgálja a generációk tartalomfogyasztását, értékrendjét és emberi kapcsolatait a szerzőtől már megszokott közvetlen, érthető stílusban – számos aha! élménnyel szolgálva az olvasónak.

Steigervald Krisztián 1999-ben szerezte meg közgazdász diplomáját. Huszonöt évnyi „vidéki” lét után költözött Budapestre, ahol nyolc évig egy nemzetközi piackutató cégnél dolgozott. Ez idő alatt kezdte meg pszichológiai tanulmányait. A generációk kutatásával több mint húsz éve foglalkozik, emellett rendszeresen tart szülői, pedagógusi és vezetői workshopokat, tréningeket. Előadásaival járja az országot, és igyekszik a kölcsönös megértés magját elhinteni a hallgatóság körében.

„Az elfogadás és a megértés könyve. Olvasás közben szülőként hasznos önismereti útra lépünk, ahol a könyv lapjairól egy baráti hangú coachtól rengeteg útbaigazító táblát kapunk: nem direktívát, hanem lehetőségeket, hogy megértsük a hozott és tanult családi mintáinkat, a generációk közötti különbségeket, és segítséget nyújt abban, hogy átkeretezhessük a szülőségünket (is).
Értékes és hiánypótló olvasmány, ajánlom minden családi könyvtárba. Jó érzés olvasni és hagyni, hogy hatással legyen ránk – mert jót és jól üzen.”
Tibenszky Moni Lisa,
oktatási újságíró, a Felelős Szülők Iskolája alapítója, az Edisonplatform Gondolkodói Körének tagja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése