2021. május 26., szerda

2021. május

Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben

Kedves Olvasó!

Rejtő Jenő már régóta az egyik kedvenc íróm. Egyik kultikussá vált könyve a Vesztegzár a Grand Hotelben, így már egy ideje el szerettem volna olvasni. Helikon Kiadó által nem rég kiadott változata Kocsmáros Pál rajzait eleveníti meg az oldalakon. 

Nagyon tetszik maga a könyv, a borító, a hangulata, a rajzok, melyek még jobban kiegészítik a történetet. 

Rejtőtől megszokott humoros történetszálakkal gazdagon tarkított regényt foghat a kezébe az olvasó. Meglepő volt számomra a két krimi szál, mely még izgalamasabbá tette a könyvet. Egészen a végéig nem derülnek ki a tettes(ek) kiléte és ahogy azt megszoktam Rejtőtől a végén csak mosolyogni tudtam. 

Csak ajánlani tudom azoknak a kedves olvasóknak, akik egy könnyű kikapcsolódásra vágynak, humorban gazdag, aranyos, rövidke történetet olvasnának. 


Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

 "A hallban csodálkozva, aránylag higgadtan fogadják az eseményeket, de amikor egy hivatalos személyiség azt kiáltja, hogy "mindenki őrizze meg nyugalmát, nincs semmi baj!" - nyomban kitör a pánik."

"– Nem tudom még, hogy kicsoda, gonosztevő-e vagy őrült – mondta a nő dühösen –, de pusztán ezért a szörnyű helyzetért, amibe belesodort, megérdemelné, hogy keresztüllőjem.
– Ez kihúzná a csávából. De kissé radikális megoldás. Kérem, ha ezzel menthetem a jóhírét és a hibámat, szívesen elveszem feleségül – ajánlotta udvariasan –, még mindig jobb, mint hogyha agyonlő. Bár egyesek szerint ez nem bizonyos."

"– Maga… maga… a rendőrség embere vagy magándetektív?
– Magándetektív vagyok – felelte Félix habozás nélkül –, tehát megbízhat bennem, csak azt kell tudomásul vennem, amit akarok.
– Lehet, hogy most is csak hazudik.
– Tőlem minden kitelik – felelte szomorúan a fiatalember –, de bizonyos, hogy több évet szívesen adnék az életemből, ha mágn segíteni tudnék."

"-Az alibijével! Van alibije?
A terménykereskedő rémülten hebegett.
-A feleségem csomagolt… Úgyhogy nem tudom, hogy hozott-e… ilyesmit…"

" - Úgy ... És azt is tudod, hogy mit szoktam én tenni a gonosztevőkkel, ha hazudnak nekem? 
- Ütöd őket, és ők betegek lesznek. De egy királyt nem lehet ütni.
Akkora pofont kapott nyomban, hogy a portárs kint a hallban felriadt álmából. 
- Azt hiszem, uram, tévedtem. Mégis lehet - mondta a Csodálatos Nalaya szomorúan, és káprázott a szeme."

Fülszöveg:

Rejtő egyik legismertebb és legmulatságosabb regénye ez. A Banánoxid nevű találmány vegyi képletének megszerzéséért folyó harc a bubópestis megbetegedés ürügyén vesztegzár alá helyezett nemzetközi közönséggel, minden rendű és rangú szélhámossal zsúfolt Grand Hotelben zajlik. Bár az okmány megszerzése csak egypár titokzatos személy érdeke, mégis, a kényszerű bezártság nyomasztó hatására a legkülönfélébb rejtélyes eseményekbe keveredik bele a hotel szinte minden lakója, hogy azután az óriási kavarodásban lelepleződjenek az igazi bűnözők, és fejtetőre állított kalandok során egymásra találjanak az igazi szerelmesek – és az okmány hivatott tulajdonosai, illetve őrzői is.
Rejtőnek ebből a regényéből készült a Meztelen diplomata című, nagy sikerű filmvígjáték is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése