2020. október 18., vasárnap

2019. február

Lewis Carroll: Alice Csodaországban




Kedves Olvasó!

Üdvözöllek újra az oldalamon!

Ma Lewis Carroll Alice Csodaországban című könyvét hoztam el Neked. Ez egy elég komplex történet. Bár mesekönyvnek nevezik, teli van erős társadalomkritikával. Amikor olvastam tudtam, hogy nem csak az olvasott szövegre, hanem a mélyen benne rejlő történetet is át kéne látnom. De elég nehéz volt a különböző abszurd, groteszk, kesze-kusza jelenetekben meglátni az értelmet. 

Voltak vicces, elgondolkodtató, és erős jelenetek. De nem tudom azt írni, hogy mindent megértettem. És ezért sem tudok hosszan róla írni. Az viszont biztos, hogy a jövőben szeretném a második kötetét az Alice Tükörországban-t is elolvasni. 

Ezt a könyvet, mint poket zsebkönyvet szereztem be. Ennek a kiadásnak a különlegessége, hogy Gryllus Dorka a nagykövete és az autizmussal élők sajátságos világába enged belépőt. A könyvben szereplő rajzoka, illusztrációkat autista fiatalok készítették el. 




Értékelésem: ✯✯✯✯

                               (4/5)

Idézetek:

 "Alice rendszerint jó tanácsokat adott önmagának, de, sajnos, ritkán követte őket."

  "Itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy."

  " - Nem illik más tollával ékeskedni. Ez pedig azt jelenti, hogy: Légy az, aminek   látszani akarsz. Vagy egyszerűbben és rövidebben: ne akarj másnak látszani, mint aminek látszol, mert ha nem annak akarsz látszani, aminek látszol, akkor nem annak látszol, aminek látszani akarnál."

"– Jegyezd meg, kislány, hogy a bölcs mindig hallgat.
"Azért beszél ez annyit” – gondolta Alice…"


Fülszöveg: 

Ennek a furcsa ötletektől hemzsegő, kalandos, vidám mesekönyvnek a szerzője, Lewis Carroll a múlt században élt, matematikaprofesszor volt az oxfordi egyetemen. Világhírűvé vált könyve első ízben 1865-ben jelent meg. Azóta – immár a világ gyermekirodalmának klasszikusaként – szinte valamennyi nemzet nyelvén napvilágot látott. Az angolszász humor e sajátos alkotása Alice oldalán elvezeti az olvasót Csodaországba – amely valójában álomvilág, a Viktória királynő korabeli Anglia torzképe. Aki ismeri az angol történelmet, az a Szív Királynőben könnyen felismerheti a hirtelen haragú Viktóriát, s férjében, a pipogya Szív Királyban a jelentéktelen Albert herceget. De megtalálhatjuk e könyvben az angol igazságszolgáltatás, iskolarendszer vagy éppen sportszenvedély végletekig vitt, humoros torzképét is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése