2022. február 9., szerda

2022. február

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm a 21. Század Kiadónak és Finy Petrának a lehetőséget, hogy ezt a könyvet is elolvashattam! ❤

Korábban a Csendélet című könyvnél találkoztam először azzal az érdekes helyzettel, hogy a párbeszédeket nem jelezték sem gondolatjellel, sem idézőjellel. Ahhoz a könyvhöz illet és ott meg is tudtam szokni, így ennél a könyvnél már nem volt problémám vele. 

A történetben négy fiatalt ismerhettem meg. Az olvasó belecsöppen az életükbe, a minden napjaikba. Ezek a szereplők nem akarják megmenteni a világot, normális emberek, olyanok akik leülnek melléd a buszon, bevásárláskor előtted állnak a sorban, elmennek melletted az utcán. Szóval az írónő ezekkel az átlagos emberekkel reflektál a mai helyzetre, világra. Kiüresedés, félelem a jövőtől, környezetvédelem, vallás, viszonzatlan szerelem, szeretet hiánya, alkohol / drog, szexualitás, és hasonlók jelennek meg a regényben. 

A két lány Alice a híres írónő és Eileen a szerkesztő, hosszú, filozófiai esszé szerű levelezésükkel tartják a kapcsolatot, melyeket minden második fejezetben olvashattam, amiből jól látható a gondolkodás módjuk. Egyetemen ismerkedtek meg és a munka világában is megmaradt a barátságuk, bár ritkán látogatják meg a másikat. A harmadik barát Simon, aki idősebb a lányoknál, de Eileen szomszédja volt gyerekkorában, míg a lány felnőtt az ő kapcsolatuk is egyre szorosabb lett. Eileen úgy érezte viszonzatlanul, szinte bálvány imádattal szereti Simon-t, mégis ahogy olvastam úgy tűnt a férfi is hasonlóan gyengéd érzelmeket táplál iránta. Kettejük kapcsolata érdekes volt, néha hajat tépő, ugyanakkor szerintem sokaknak lehet ismerős a helyzetük. Azt persze nem lövöm le előre, hogy összejönnek-e és ha igen együtt maradnak-e a nehézségekkel együtt. És végül negyediknek érkezett a csapathoz Felix, akit Alice Tinderen ismert meg. Az első találkozásukkal kezdődik a könyv és úgy tűnik nem is lesz folytatás, vagy mégis? Bár nem szerelem első látásra, sőt a nagy kémia sincs kettejük között, mégis egy kapcsolat bontakozik ki közöttük. Az ő kapcsolatuk két lelkileg megtört ember találkozásáról szólt, szerintem, megváltoztatják egymás gondolkodás módját, kicsit gyógyítják is egymást, de nem ez a lényege a kapcsolatuknak. 

A szereplők különböző egzisztenciális filozófiai, anyagi, helyzetben vannak. Felix a rakodómunkás, nyers, szókimondó, ugyanakkor sokszor mintha ő maga sem tudná mit akar tenni. Alice aki a könyvei által akár luxusban is élhetne, de nincs ami igazán boldoggá tenné. Hozzá hasonlóan Simon is jól keres, bár a munkájában nem tud kiteljesedni, nekem megcsömörlöttnek is tűnt. Eileen pedig a közép osztálybeli, aki előtt több lehetőség is áll. Munkán kívül magán életi kríziseiket is megmutatják. Kapcsolati dinamikájuk, problémáik. Félix eleinte nem meri felvenni a kapcsolatot Alice-szel, a lány pedig inkább elmarja maga mellől az embereket, fél szeretve lenni. Eileen és Simon között pedig egy szeret, nem szeret féle bizonytalan kapcsolat van.  

A könyv végén ugrunk egy évet az eseményektől, kicsit bemutatja az írónő a jövőjüket, valamint a koronavírus első hullámát is. 

Úgy éreztem a könyv tökéletesen bemutatja a mai világot, szépítés nélkül. Néhol lehet túl sötéten gondolkodva, többször visszatérő téma a világ vége, a vallás, mi lesz az emberekkel haláluk után és hasonlók, amikről szerintem sokan hasonlóan borongós elmélkedéssel beszélnek. Ugyanakkor néha pedig naivan vagy épp reménnyel teli gondolatokat oszt meg. 

A szereplők nem biztos, hogy mindenkinek azonnal szimpatikussá válnak, nekem Félix-et volt a legnehezebb megkedvelnem. De hiszem, hogy nem csak engem gondolkodtat el ez a könyv és nem csak én találok hasonlóságokat a szereplőkben, az élethelyzeteikben, amikre néha nagyon jó tanácsot is adnak. A karakterek bár nem úgy tűnt, mintha egészséges kapcsolatuk lett volna, mégis megmutatták, hogy jobb mély beszélgetésekben is részt vennünk, mint mindig a felszínes, de biztonságos társalgást választanunk. 

Sokat gondolkodtam, hogy hány csillagot adják ennek a könyvnek. Néhol nagyon magával ragadott, nagyon tetszett, ahogy az írónő írt, ahogy a mai világ megelevenedett előttem, aztán közönséges lett, ami már annyira nem tetszett, majd megint magával ragadott a történet. Emiatt lett végül 4,5 csillag.

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4,5/5)

Fülszöveg:

A ​Normális emberek és a Baráti beszélgetések c. könyvek szerzőjétől

Alice, aki regényíró, összeismerkedik Felixszel, aki egy raktárban dolgozik, és megkérdi, lenne-e kedve elkísérni őt Rómába. Alice legjobb barátnője Dublinban él, és éppen egy szakításon van túl. Újra flörtölni kezd Simonnal, akit már gyerekkora óta ismer.
Alice, Felix, Eileen és Simon még fiatalok – de ha nem vigyáznak, elrohan felettük az élet. Vágynak egymásra, félrevezetik egymást, összejönnek, szétmennek. Aggodalmakat olt beléjük a szex, a barátság, a mindannyiunkat körülvevő világ. Valóban ez az utolsó kivilágított helyiség, amiben ők állnak, hogy tanúi legyenek valaminek, mielőtt minden elsötétül? Van rá módjuk, hogy elhiggyék: a világ igenis szép?
Sally Rooney Sunday Times és New York Times bestsellerszerző. Eddig megjelent regényei: Baráti beszélgetések, Normális emberek – utóbbi átlépte a világszerte eladott egymillió példányt. Jelölései: Booker-díj, Dylan Thomas-díj, Rathbones Folio-díj, Desmond Elliott-díj, a Legjobb Női Regényíró díja. A Normális emberek 2018-ban Costa-díjban részesült, 2019-ben az év könyve lett a Waterstonesnál. Sally Rooney társforgatókönyvíróként részt vett a Normális emberekből készült tévésorozat megírásában, amelyet 2020-ban mutattak be a BBC-n. A Baráti beszélgetésekből készült BBC-sorozat bemutatóját 2022-re tűzték ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése