2022. november 27., vasárnap

2022. november

Gárdos Péter: Semmelweis Ignác rövid boldogsága

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Büchler Andrásnak és az Open Books Kiadónak a lehetőséget!

Évekkel ezelőtt a Semmelweis nap alkalmával kerestem rá édesanyukámmal együtt Semmelweis Ignác életére. Az anyák megmentőjeként hivatkoznak mostanában az orvosra, de az igazi történetét kevesen ismerik. 

Gárdos Péter ebben a könyvében feltárja Semmelweis élettörténetét gyermekkorától, egészen tragikus haláláig. Több szemszöget is bemutat, így nem csak az orvos, hanem a barátai, ellenlábasai, felesége gondolatait is megismeri az olvasó. 

Szörnyű történet egy orvosról, akinek feladatként adták ki, hogy derítse ki miért nagy a halálozási arány a  számú orvosi klinikán. Semmelweis pedig belevetette magát a munkába. Kutatott éjt napalá téve, régi statisztikai adatokat nézett át és még azt is kiderítette, hogy a bábáknál sokkal kevesebb a gyermekágyi halálozások száma. De vajon a sok adat hova fut ki? Egy barátja szörnyű halála még inkább tovább vezeti a kutatását. 

Mégis, amikor annyi keresés, lemondás után Semmelweis rájön a megoldásra senki nem akarja komolyan venni. Ahogy a kollégái elé tárta kutatása eredményét, ráadásul a tényt, hogy ők maguk betegítik meg az áldozatokat a legtöbb orvos teljesen elutasította. Ferde szemmel néztek rá és a kísérleteire, a legtöbben ellen példákat hoztak, hogy senki ne értsen egyet vele. Ami számomra a legdurvább volt, hogy a kísérletei igazolták Semmelweis állítását, ahol az orvosok és nővérek kezet mostak a páciensekkel való érintkezés előtt jelentősen csökkent a halálozási arány. Ellenlábasai viszont csupán szerencsés egybeesésnek állították és keresték a kiskapukat, a csalási lehetőségeket, hogy megcáfolhassák Semmelweis állítását. 

Örülök, hogy ez a könyv megjelent és remélem sokakhoz eljut. Tökéletesen bemutatja hogyan gondolkodnak az emberek, mennyire elutasítóak tudunk lenni. 

Tetszett az újságíró szál és ahogy végül lezárult a kötet. Csak egy dolog hiányzott nekem a végéről egy utószó, ahol Gárdos Péter beszámolt volna mekkora részben igaz történet ez a könyv. A mellékszereplőkről is olvastam volna, vajon Semmelweis barátai éltek, vagy csak fikciók voltak. Ha éltek mi lett velük végül? Ezekkel a megválaszolatlan kérdésekkel csuktam be a könyvet. Ugyanakkor tényleg csak ajánlani tudom ezt a könyvet!     

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (4,5/5)

Idézetek: 

"- A lélek már régen kiszállt. Anatómiai feladat. Erre gondolj."

"- Itt nyaralgat ezen a posvány helyen, ahol természetesen kap majd két év múlva egy diplomát. Még praxist is nyithat, ha ügyeskedik, egy csomó pénzt is kereshet. De magában több van, szerintem. Magának szűk ez az egyetem, Semmelweis, meneküljön! Itt csak véglegesen ellustul! Iratkozzon vissza Bécsbe, ha komolyak a szándékai, minél előbb, annál jobb. Magából még valódi doktor is lehet."

"- Mindannyian egészségesnek tűnnek. Aztán jön a láz. A tűz. Elviszi őket."

"- ...ezeknél a rapid szüléseknél, vagyis tőlünk, az orvosoktól távol, mondhatnám, hogy tőlünk biztonságban... soha nem jön a láz. Valaki elvágja a köldökzsinórjukat, hazatámolyognak, és...
- És?!
- És vígan élnek. Nem furcsa?"

"Később elmerengett azon, amiről fogalma nem volt mostanáig. Hogy a Kettes Klinikán, a bábáknál nincs boncterem. Próbálta nem elfelejteni, hogy ezzel a ténnyel talán érdemes kezdeni valamit."

"- Szagold! A szag ott marad, bármeddig mosod! Szagold! Mi gyilkoljuk meg az anyákat! Mi magunk! És a bábáknál azért nincs annyi halál, mert ők nem boncolnak! Felfogtad? Gyilkosok vagyunk!"

"- Ostoba vagy, édes fiam - fújta Reichler felé a szivarfüstöt -, így soha nem lesz belőled valódi hírlapíró. Robert Koch a tavalyi orvosi Nobel-díjas. Most nyakadba kapod a lábaidat, kideríted, hogy ki franc ez a Semmelweis Ignác, és egy olyan pofás kolummát rittyentesz ebből a néhány mondatból, hogy a mi becses olvasóinknak kettéálljon tőle a fülük. Világos?"


A könyv adatai:

Kiadó:                         Open Books Kiadó

Megjelenés:                   2022 

Oldalszám:                   394

Megvásárolható:          Open Books Kiadó


Fülszöveg:

A 19. század egyik legnagyobb hatású orvosa volt. Felfedezése anyák millióit mentette meg szerte a világon az értelmetlen haláltól. Élete és tragikus bukása mégis tele van titkokkal és ellentmondásokkal.
Karrierje legfontosabb pillanatában képtelen volt megszólalni. Amikor pedig végre küzdeni kezdett, maga ellen fordította Európa szinte teljes orvostársadalmát. Semmelweis dühe egyszerre bizonyult felszabadítónak és halálosnak.
Talán túl korán érkezett.
Talán túlontúl izgatottan, erőszakosan hirdette az igazát.
Sokan szerették volna semmissé tenni a felfedezését, és elpusztítani őt magát is. Végül ez utóbbi sikerült.
Mi ölte meg Semmelweist?
Ki ölte meg Semmelweist?
Gárdos Péter megrendítő regénye drámai választ kínál egy zseni életének máig megválaszolatlan kérdéseire.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése