2020. december 24., csütörtök

2020. július

 Jane Austen: Szerelem és barátság


Kedves Olvasó!

Először kétséggel néztem erre a könyvre, hiszen Jane Austen egyik művének sem volt ilyen címe. Kicsit utána olvastam, majd mivel a Libri webshopjában utolsó darabnak írták megvettem. 

Az első "regény" olvasása közben azt éreztem, hogy ez egy Jane Austen paródia. Szokatlan a rengeteg irónia és fanyar humor, a Büszkeség és balítélet, valamint az Értelem és érzelem című könyvek olvasása után. Ugyanakkor bohókás, semmi komoly stílusa nagyon is megtetszett. Nevettem a történeteken, amiket valamiért az írónő sosem fejezett be élete során. Szerethető és gyorsan is el lehet olvasni ezt a könyvet. 

Örülök, hogy Jane Austen könyvgyűjteményem ezzel a kinccsel is gazdagabb lett. ❤️


Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Fülszöveg:

Jane ​Austen korai műveinek e kötete vidám és nélkülözhetetlen olvasmány, amely nem hiányozhat azok könyvespolcáról, akik szeretik a halhatatlan írónőt és írásait. Ezek az írások többnyire zabolátlanok, gyakran túláradóan vidámak, s tréfát űznek az általánosan elfogadott irodalmi és társadalmi szabályokból. A gyűjtemény egyesíti magában a túláradó ifjonti életerőt, valamint a szerző kései műveinek éleselméjűségét és lesújtó társadalomkritikáját, ezáltal nem csupán az érett írói látásmód csodálatos bizonyítéka, hanem az emberi ostobaság egyik legszellemesebb karikatúrája is az angol nyelvű irodalomban.
A címadó Szerelem és barátság az érzelmes regény vidám paródiája, melyet az egyre-másra előforduló tréfás, túlzó kijelentések tesznek szórakoztatóvá, A Lesley kastély című rendkívül mulattató, rövid írásban két-három regényre is elegendő bonyodalom akad, az Anglia történetében az írónő csúfot űz az iskolai történelemkönyvekből, míg A három nővér, a széptevés és haszonlesés e csúfondáros története akár a Büszkeség és balítélet mulatságos előfutára is lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése