2023. június 30., péntek

Rubin Eszter: Az új hedonizmus szabadsága

 Egyszerűen elkészíthető glutén-, tej- és cukormentes fogások hétköznapokra és ünnepekre


Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Mörk Leonórának, hogy felhívta a figyelmemet erre a könyvre is és a Jaffa Kiadónak az újabb lehetőséget!

Bevallom nem vagyok egy konyhatündér, sőt gyakran érzem magam antitalentumnak. Mégis az otthon készült ételeknél nincs jobb, ezért is érzem szükségesnek megtanulnom főzni. A családomban többféle betegség is előfordul, mint például tejcukor érzékenység és diabétesz. Nehéz ezek mellett jó recepteket találni, amik könnyen esetleg gyorsan elkészíthetőek, finomak és laktatnak. Tudom lehetetlent kérek. Mégis, amikor ott állok, hogy valamit főzni kell, mert enni muszáj, de a receptek olyan ételeket tartalmaznak, amik kimondottan kerülendőek a korábban említett betegségek miatt, nos ilyenkor elég lehetetlennek tűnik a helyzet.

Örülök, hogy végül rám talált ez a könyv. Rubin Eszter a bevezetőben mesél a betegségéről, hogyan indult ez a könyve. Tetszett, hogy kiemelte a fenntarthatóság miatt a receptek mellé készült fotókhoz az ételeket nem egyszerre készítette el, hanem a mindennapok főzései lettek lefotografálva, vagyis ezeket a fogásokat a családdal később el is fogyasztotta. 

Átlapozva már be is jelöltem a nekem, illetve a családomnak megfelelő ételeket. Alig várom, hogy ki is próbáljam ezeket a recepteket! 

Ha figyelned kell az étrendedre, vagy csak kipróbálnál egészséges recepteket akkor nagyon tudom ajánlani ezt a könyvet! 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"Ez a kötetem könnyedén összedobható, pofonegyszerű és gyors hétköznapi ebédeket, vacsorákat, valamint ünnepnapokon tálalható komolyabb, de szintén nagyon egyszerűen elkészíthető fogásokat tartalmaz. A receptek a jó minőségű, friss, szezonális alapanyagokra épülnek, amelyek legmélyebb lényegét megőriztem az étel elkészítése során, és igyekeztem mindenből a legjobbat kihozni." (9.oldal)

"Ezúttal is nagy gondot fordítottam a fenntarthatóságra. Ezért a könyv lassan készült, a mindennapi életünkbe természetes módon belesimulva. Nem rohamtempóban főztem le tíz tételt egy-egy fotózásra, hanem naponta készült egy fogás, amely általában aznap a családom ebédjéül is szolgált." (11.oldal)

A könyv adatai:

Kiadó:                         Jaffa Kiadó

Legutóbbi megjelenés:      2023

Oldalszám:                   264

Fotózta                      Rubin Eszter      

Megvásárolható:           Jaffa Kiadó


Fülszöveg:

„Ami ​engem rabul ejt. A kelkáposzta erezete. A különféle zöldek, a színátmenet, ahogy haladunk a káposztafej belseje felé. A dióbél aprólékosan kidolgozott formája és rajzolata. A látvány, ahogy megcsillan rajta a fény. A frissen szedett paradicsom zöld illata – igen, szerintem ennek az illatnak színe van –, amikor elválik a kocsánytól. Ilyen inspirációk ösztönöznek a receptek kidolgozására: színek, illatok, a látvány, a forma, az íz.”

A jó minőségű, friss, szezonális alapanyagokkal való szenvedélyes kapcsolat jól érzékelhetően végigvonul a könyvön a levesektől és salátáktól az egytálételeken át a desszertekig.

Rubin Eszter új kötete megmutatja, hogy a glutén-, tej- és cukormentesség a legkevésbé sem jár lemondással. Sőt, éppen ellenkezőleg, ez a fajta életmód sokkal inkább egy új világot nyit, megszabadulást a káros beidegződésektől, az egészségre ártalmas alapanyagoktól. Mindez azonban nem a megszokott hozzávalók mániákus helyettesítéséről szól. Nyugodtan engedjük el ezt a gondolkodásmódot, és adjuk át magunkat az egészségünket támogató, élő és éltető fogások által biztosított új hedonizmusnak!

RUBIN ESZTER író, gasztronómus az ELTE Társadalomtudományi Karán diplomázott, majd művészeti iskolát végzett és enteriőrtervezőként dolgozott, később cukrászképesítést szerzett. A Jaffa Kiadónál 2019-ben jelent meg a nagy sikerű Árnyékkert című regénye, ezt követte 2020-ban a Hisztaminintolerancia szakácskönyv első és második kötete, majd a Gyulladáscsökkentő étrend és életmód, 2022-ben pedig a Hormonegyensúly étrend és életmód. További szépirodalmi kötetei: Barhesz (2012, Ulpius Ház), Barhesz 2., bővített kiadás (2016, Atheneum), Bagel (2016, Atheneum), Minek szenved, aki nem bírja (2021, Kalligram). A Barheszből monodráma is készült, amelyet Csákányi Eszter adott elő. Eddigi szépirodalmi és gasztronómiai munkáinak összegzéseként 2022-ben jelent meg a Mit esztek ti otthon, mannát? című nagyformátumú irodalmi szakácskönyv. www.rubineszter.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése