2020. december 20., vasárnap

2020. március

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány és más történetek


Kedves Olvasó!

Imádom Rejtő Jenő könyveit! ❤️
Ebben a gyűjtő kötetben 9 történet olvasható, kezdve Piszkos Fred, a kapitánnyal, aki az egyik legismertebb szereplője Rejtő Jenő történeteinek. Megmutatja, milyen jól tudja kezdeni az író a könyveit, a már talán egyik legismertebb mondattal: " Uram! A késemért jöttem!"

A történetek kiszámíthatóak, mindig boldog befejezéssel érnek véget, az alvilág kétes figurái egytől-egyig úriemberek, a koldusról többnyire kiderül, hogy álruhás koronaherceg, és a szerelmesek is egymásra találnak. De pont ezért váltak nagy kedvenceimé Rejtő könyvei. Az a fajta humor, amivel tudott írni, hogy a jók mindig megkapják a boldog befejezést, bármikor el tudnám olvasni a könyveit és utána sokkal jobban érzem magam a bőrömben. 

Az Alexandra Kiadó által kiadott 9 gyűjtő kötet pedig teljesen levett a lábamról, rövid időn belül beszereztem mindegyiket. A borítók letisztultak, mégis szimbolizálják a történeteket és illenek is egymáshoz. Csodás kincsekkel bővült a kiskönyvtáram általuk. ❤️



Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"- Uram! A késemért jöttem!
- Hol hagyta? 
- Valami matrózban. 
- Milyen kés volt? 
- Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
- Várjunk... Csak lassan, kérem... Milyen volt a nyele?
- Kagyló. 
- Hány részből?
- Egy darabból készült. 
- Akkor nincs baj. Meg van a kés!
- Hol? 
- A hátamban. 
- Köszönöm..."

"Én nem vagyok babonás, és nem hiszek a badarságokban, mert aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás."

"Piszkos Fred lett a kapitány. Először örült, hiszen valamikor tiszt volt egy cirkálón, de később szerencsétlen lett, mert életveszélyes fenyegetésekkel rákényszerítették, hogy megfürödjön. A fürdés és tisztálkodás még néhány kisebb bonyodalomra vezetett, de végül is részint a nyers erő, részint a rábeszélés hatott."

"– Én nem beszélek világosan?!… Olyan világosan… beszélek, hogy kiolthatod a lámpákat, ha én éjjel megszólalok!"

"– A sors olyan, mint egy részeges szabász: mikor belevág a szövetbe, még nem lehet tudni: felöltő lesz-e belőle vagy nadrág."


Tartalomjegyzet:

!Piszkos Fred, a kapitány
Az elveszett cirkáló
A megkerült cirkáló
Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára
!A szőke ciklon
!Az úr a pokolban is úr
!Bradley Tamás visszaüt
!A drótnélküli gyilkosság
!Akik életet cseréltek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése