2022. március 28., hétfő

2022. március

Fodor Ákos: Zaj-szünet


Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm a Fekete Sas Kiadónak a lehetőséget!

Fodor Ákos a magyar haiku költészet mestere. Nagyon szeretem a verseit, amelyek örök igazságokat tartalmaznak. Bár a haikuk nem hosszúságukról ismertek, mégis Fodor Ákos költészete elgondolkodtat, feldob, megfog, vagy épp elszomorít. Imádom, hogy sok érzelmet képes kiváltani pár sorral. Fantasztikus!

A Zaj-szünet című kötete mindössze 112 oldalból áll, így akár egy rövid utazásra, vagy a reggeli kávé mellé tökéletes társ tud lenni. 

Szerettem volna írni Neked Fodor Ákosról, de hiába kerestem a könyveimben, az interneten nem találtam szinte semmit róla. Szóval inkább a Fekete Sas Kiadó írását idézem Fodor Ákos költészetével kapcsolatosan, amit a Zaj-szünet című kötetében jelent meg. 

"Fodor Ákos a magyar haiku mestereként tartják számon, és való igaz, hogy számos művének e japán eredetű versforma ad formai keretet. Ám lírai mondandója jóval tágasabb és sokszínűbb annál, mintsem hogy egyenruhába lehetne kényszeríteni - és ő nem is tette ezt: minden egyes alkalommal gondosan mérlegelte, milyen "öltözetben" szeretne mutatkozni egy-egy verse: haikuként, vagy épp más módon. (...)

Világával olyan szemlélődő békességben invitál, amely képes új dimenzióba emelni a figyelmet, lehetővé teszi az evidensnek tűnő fogalmak újragondolását, alapos körbejárását, teret ad a szelíd játékosság derűjének. Tűnődései, ráismerései segíthetnek visszatalálni önmagunkkal folytatott, benső párbeszéd folytatásához is, melynek hangjait mind gyakrabban nyomja el a hétköznapok praxisának hangosodó, gépies zakatolása."

Ennél a kötetnél szeretném még elmesélni óriási élményben volt részem, ugyanis ellátogattam a Fekete Sas Kiadóhoz, ahol találkoztam Romics Vivien irodavezetővel, valamint Néráth Mónika kulturális menedzserrel és szerkesztővel. Mindketten nagyon kedvesen fogadtak, körbevezettek az irodában, miközben beszélgettünk a kiadó által forgalmazott könyvekről. Később, egy röpke pillanatra csatlakozott hozzánk Fazakas István ügyvezető-igazgató úr. 6 db fantasztikus könyvvel tértem haza. Már nagyon várom, hogy a többi kötetről is meséljek Neked.


Nézz körül Te is kedves Olvasó a Kiadó oldalán, nagyon sok lenyűgöző könyvet találhatsz kiváló borítókkal! 💖

Külön megemlíteném a sok csodás útikönyvet, amit nyaralás előtt, alatt és után, esetleg helyett is érdemes beszerezni.

 Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

MESÉS

Meghitt fotelemben ültem.
Jött Jótündér és faggatott:
mire vágyom, forrón, őrülten?
"Ott legyek, ahol akarok!"
feleltem (kissé meglepetten,
mert vágynom, kérnem semmi ok,
hiszen épp ott vagyok éppen,
ahol szeretnék, míg vagyok:
asztalkámnál, a fotelemben.)


KORREKT FUTUROLÓGIAI JELENTÉS

Egészen biztos,
hogy előbb-utóbb ez, vagy
az lesz; így vagy úgy.


EGY TANÁCS

Ne "mozgass meg minden követ" ,
mert még rád-dől az Épület...!


QUALITATUM QUALITAS

Minden: JÓ, amit
úgy élvezel, hogy másnak
nem ártasz vele.


FÖLÜLNÉZETBŐL

NEMeket
nem ismerek.
IGEN!
- dobban szivem,
ha Valaki: Valamilyen.

Fülszöveg:

Fodor Ákost a magyar haiku mestereként tartják számon, és való igaz, hogy számos művének e japán eredetű versforma ad formai keretet. Ám lírai mondandója jóval tágasabb és sokszínűbb annál, mintsem hogy egyenruhába lehetne kényszeríteni – és ő nem is tette ezt: minden egyes alkalommal gondosan mérlegelte, milyen „öltözetben” szeretne mutatkozni egy-egy verse: haikuként, vagy épp más módon.

Szövegeinek közös vonása tehát nem elsősorban a formai megoldások hasonlóságában keresendő, hanem inkább az általuk képviselt szemlélet megnyilvánulásában, amit már első, 1978-ban megjelent könyve is jól érzékeltet. Világával olyan szemlélődő békességbe invitál, amely képes új dimenzióba emelni a figyelmet, lehetővé teszi az evidensnek tűnő fogalmak újragondolását, alapos körbejárását, teret ad a szelíd játékosság derűjének. Tűnődései, ráismerései segíthetnek visszatalálni az önmagunkkal folytatott, benső párbeszéd folytatásához is, melynek hangjait mind gyakrabban nyomja el a hétköznapok praxisának hangosodó, gépies zakatolása.

 „Számomra a költészet lényege nem egyéb, mint a ritka-drága, tartalmas és eleven csend, amely a legszükségesebb szavak foglalatába helyezve úgy ragyog föl, hogy képes átköltözni befogadójának szemébe-szívébe is” – mondta egy interjújában. Ilyen termékeny és időtlen csend-pillanatok születéséhez szeretnénk most alkalmat adni, a költő második posztumusz kötetének közreadásával.

A Fekete Sas Kiadónál eddig 6 kötete jelent meg 2009-től napjainkig + 1 válogatás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése