2020. december 24., csütörtök

2020. július

 Péterfy-Novák Éve: A rózsaszín ruha  ; Szentesi Éva: Kardos Margit disszidál


Kedves Olvasó!

A következő két könyvet egyszerre olvastam, ezért is érzem úgy, hogy egy bejegyzésben szeretnék mind a kettőről írni. Aki kicsit is nyomon követi a két írónőt, az tudhatja, hogy nagyon jó barátságban vannak. Egymás kézirataiba is bele néznek, javítanak. Ebben a két kötetben viszont megjelent egy történet, amit közösen írtak. Nekem nagyon tetszett, mind a közös történet és a könyvek is. 


Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Nőkről, férfiakról, házasságról, párkapcsolatról, megcsalásról, az életről és még sok minden másról szól a könyv. Humor jelenik meg az összes novellában, amitől még a legkeményebb történetek sem nyomasztanak sokáig. 

Mindegyik történet kiváló, nagyon jól meg van írva. Mégis két novellát emelnék ki, az egyik A góc, amiben szarkasztikus humorral kezeli a helyzetet az írónő, mégis érződik a szeretete is. A másik novella a legmeghatóbb, Utóhang az Egyasszonyhoz címmel. Kicsit összetörte a szívem és mégis melengette. Mosolyogva csuktam be a könyvet.

Csodálom a írónő stílusát és szemléletmódját. 

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a könyvet! Nekem az egyik kedvenc könyvem lett. 

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Fülszöveg:

Az Egyasszony szerzőjének legújabb tárcanovellái a körülöttünk lévő világról szólnak: nőkről és férfiakról, anyákról és lányaikról, feleségekről és férjekről, gyerekekről és felnőttekről, Nagykörúton innen és túl. Péterfy-Novák Éva éles szemmel fedezi fel a repedéseket a kirakatüvegen, és szókimondóan, ám humorral és empátiával tárja azokat olvasói elé.


Szentesi Éva: Kardos Margit disszidál


Nekem nagyon bejött az írónő szabadszájú írásai. Vagány és szókimondó.

Imádtam, hogy van egy olyan történet amit Péterfy-Novák Éva írónővel együtt írt, és ez a történet mindkettőjük novellás könyvében olvasható. A Csokiszív mind a feleség, mind a szerető szemszögéből megmutatja az eseményeket, és ettől nagyon érdekes lett. 

Olyan történetek jelentek meg a könyvben, ami igazából bárkivel, bármikor megtörténhet. Közben viszont különlegesnek éreztem az egész könyvet. Ahogy Péterfy-Novák Éva A rózsaszín ruha című könyve a kedvencem lett, úgy Szentesi Éva Kardos Margit disszidál című könyve is kedvencem lett rögtön. 

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Fülszöveg:

Ez a könyv legalább annyira szól a férfiakról, mint a nőkről. Míg szereplői az emberi kapcsolatok szövevényességéről mesélnek, a háttérben megjelenik a gyermekkor, ahonnan az elbeszélő érkezik. Egy, a nyolcvanas években felnövő kislány, egy csapongó, bizonytalan, fiatal nő, egy elhagyott feleség, egy szerető, egy takarítónő és négy férfi, akik körül ezeknek a nőknek az élete forog: novellákra szétbontva és összefűzve. Pontosan úgy, ahogy az élet bontja szét és fűzi össze az emberi kapcsolatokat.
Szentesi Éva 2011-ben kezdte el írni Rúzs és Tükör című blogját, amelyben rövid feljegyzésekben mesélt arról, milyen szerelmeken, csalódásokon és megpróbáltatásokon keresztül vált felnőtt emberré – egy betegség árnyékában. Ez a novelláskötet a blog záróakkordja és koronája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése