2023. május 14., vasárnap

Samantha Downing: A saját érdekedben

 

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Kovács Krisztiánnak és a Magnólia Kiadónak a lehetőséget!

Szerintem különleges gondolat volt, hogy egy magániskola zárt környezetébe írta az írónő a fő cselekményt. A szereplők gondolatai, tettei az iskola köré csoportosultak, egy szinte elszeparált világra koncentráltak, mintha más nem is létezne. A tanárok folyamatosan azt hangoztatják, hogy mindent a diákok érdekében tesznek, de lássuk be igazából mindegyikük önző és nagyravágyó volt. Miközben mindenki által elismerté akartak válni, addig kollégáikról, a szülőkről, a diákokról elég negatívan gondoltak. Aztán egy haláleset mindenkit felrázott, az elszigetelt iskola pedig a sajtó célpontjává vált. Úgy tűnt mindenki lázban égett, hogy kiderüljön ki és miért ölt. Az esetről pedig mindenkinek volt véleménye. 

Három tanár, egy diák és egy elballagott diák gondolatain keresztül kristályosodik ki a történt. Érdekes módon már az elején kiderül a kávés trükk, ugyanakkor a valódi indokok csak később válnak érthetővé.  

Tetszett ez a könyv és bár hamar kiderül a gyilkos kiléte folyamatosan meglepett az írónő az újabb nem várt fordulatokkal. 

Csak ajánlani tudom. 

Értékelésem: ✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

"Valójában az osztály túlnyomó többsége a Mobby Dickre szavazott. Ez a várt eredmény, de abban nincs semmi izgalom. Egy kis drámával mindig le lehet kötni a diákok figyelmét. Teddynek nem okoz gondot, hogy az izgalom érdekében meghamisítsa a szavazás eredményét." (29.oldal)

"Ezért (...) újra megtette. És újra meg újra.
Mindent összekevert mindennel: nyugtatót, altatót, vény nélkül kapható gyógyszereket is. Jót tett a többiekkel. Aki köhögött és szipogott, megfázás elleni gyógyszert kapott, hogy ne fertőzzön meg másokat. Aki nem aludt eleget, kicsit éberebb lett. 
A lobbanékony emberek megnyugodtak. Muszáj volt nekik, különben szívrohamot kaptak volna. A jelenlegi igazgatónak is volt tavaly egy szívrohama. 
(...) csak segít mindenkinek. A legjobbat akarja nekik." (71.oldal)

"Igazán sajnálatos, hogy a tanulók nem járnak be kávéért." (74.oldal)

"(...) néha eltöpreng azon, hogy miért csinálja. Az egész élete a diákok körül forog, akikért még ölni is képes, és ők mégis megtalálják a módját, hogy felbosszantsák. Mintha szándékosan tennék." (303.oldal)


A könyv adatai:

Kiadó:                         Magnólia Kiadó

Megjelenés:                   2023

Oldalszám:                   384

Fordító                    Bosnyák Edit

Megvásárolható:           Magnólia Kiadó


Fülszöveg:

Teddy ​Crutcher elkötelezett oktatója a neves Belmont Akadémiának. Ugyan szigorú, de mindig következetes, és kizárólag diákjai érdekeit tartja szem előtt. Nem véletlenül nyerte el az Év Tanára-díjat sem. Ám Teddy szemlélete némileg eltér a megszokottól, különösen a tekintetben, hogy mit lehet, és mit szükséges megtenni, hogy tanulóit a helyes útra terelje. Teddynek ugyanígy megvan a maga nézőpontja arról is, miként kellene működnie a tanári karnak, és a maga részéről készen áll rá, hogy a legteljesebb titokban, a saját akarata szerint formálja át hőn szeretett iskolája sok évtizedes tradícióit.

Amikor egy napon Teddy egyik diákjának édesanyja holtan rogy össze egy iskolai ünnepségen, kezdetben senki sem gyanakszik, ám a jelek egyre inkább afelé mutatnak, hogy a munkaközösség elnökének halála nem szerencsétlen véletlen volt csupán, az események pedig olyan titkokat csalnak a felszínre, melyek végleg felborítják az iskola és az egész város életét.

Samantha Downing 2019-ben robbant be a köztudatba Elbűvölő feleségem című regényével, melyben mesteri thrillert szőtt a házastársi viszony nehézségei köré. A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése